Schrijf je in voor de nieuwbrief

Oproep Residency Buitenplaats Doornburgh

“Wij nemen het niet-weten als uitgangspunt. Het is belangrijk om ruimte te houden om te laveren en met een open blik te onderzoeken.” – Joanna van Dorp, directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh.

Wil jij je zes weken als journalist-in-residence terugtrekken op een plek waar kunst, journalistiek en wetenschap samensmelten? En lijkt het jou leuk om één van de thema’s ‘Exodus’ of ‘Prikkel’ te verkennen vanuit een uniek voormalig klooster in het groen, op steenworp van Utrecht?

Over Buitenplaats Doornburgh

Aan de rand van Maarssen is een plek van rust en stilte; Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht bestaat al sinds de 17de eeuw en is gebouwd als een buitenplaats waar de Amsterdamse aristocratie de drukte en vervuiling van de stad kon inruilen voor de rust en het groen. Voorheen een klooster, nu een broedplek, maak- en denkplaats voor journalisten, kunstenaars en wetenschappers en tevens een tijdelijke opvangplek voor Oekraïense families. Binnen het residencyprogramma van het Fonds BJP is plek voor een journalist-in-residence die zich voor een periode wil onderdompelen in de bijzondere context die de buitenplaats biedt.

Over Buitenplaats Doornburgh

Stichting Buitenplaats Doornburgh is een landgoed met een verzameling van gebouwen, waaronder het statige hoofdgebouw en een koetshuis. In 1966 werd het klooster, priorij Emmaus, gebouwd door architect Jan de Jong. De strakke en sobere architectuur van de Bossche School staat in sterk contrast met de klassieke vormgeving van het 18e-eeuwse hoofdhuis. Zusters leidden er een spiritueel leven. Zij stonden bekend om hun open houding naar geïnteresseerden die, mits de leefregels respecterend, welkom waren om tijdelijk deel uit te maken van de gemeenschap. Buitenplaats Doornburgh organiseert na het vertrek van de zusters in 2016, sinds 2019 een nieuw cultureel programma op het snijvlak van kunst en wetenschap, met onder andere residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen.

Bij restaurant DeZusters, staan gezamenlijk eten en ‘voedsel voor de geest’ centraal. Het restaurant werkt toe naar een circulaire keuken, waarbij de buitenplaats zal worden ingezet voor de eigen voedselvoorziening door middel van o.a. een moestuin en fermentatie-experimenten in de keuken. Het park is openbaar toegankelijk voor omwonenden, wandelaars en overige geïnteresseerden. Ook is het mogelijk om verschillende ruimtes in de priorij te huren voor een activiteit of bijeenkomst.

Over de residency


Periode

Deze residency heeft een duur van zes weken. In het najaar van 2023 is er weer een plek beschikbaar voor een journalist-in-residence. Houd onze site, nieuwsbrief en social media in de gaten voor de volgende oproep.

Voor wie?

In totaal zijn er drie plekken voor residents uit verschillende vakgebieden, waarvan één voor een journalist. In de maanden november en december verblijven er ook een Koreaanse kunstenaar en een Nederlandse kunstenaar.

Deze residency is bedoeld voor een journalist die onderzoek wil doen, samenwerkingen binnen of buiten Buitenplaats Doornburgh wil verkennen of een andere journalistieke invulling wil geven aan zijn of haar verblijf. De residency kan ook gebruikt worden voor vooronderzoek, journalistieke reflectie of als schrijf- of monteerperiode. De resident is een journalist (m/v/x) die werkt aan Nederlandstalige projecten bedoeld voor publicatie in Nederlandse media (uitzonderingen gelden voor kandidaten uit het Nederlands-Caribisch gebied).

Waarover?

Stichting Buitenplaats Doornburgh biedt een cultureel publieksprogramma op het snijvlak van kunst en wetenschap. De journalist die hier tijd doorbrengt kan zelf een onderwerp voor een journalistieke productie kiezen binnen de thema’s die op dat moment onderwerp van onderzoek zijn bij Buitenplaats Doornburgh. Het thema waar in het voorjaar van 2023 aandacht aan wordt besteed is ‘Exodus’, dat van het najaar van dat jaar is ‘Prikkel’. Beide thema’s kunnen in brede zin worden opgevat. Zo kun je bij het thema Exodus denken aan bijvoorbeeld migratie of ontkerkelijking, en bij Prikkel aan zaken als burn-out of juist inspiratie. “Wij nemen het niet-weten als uitgangspunt. Het is belangrijk om ruimte te houden om te laveren en met een open blik te onderzoeken,” aldus directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh, Joanna van Dorp. Een beter idee krijgen bij wat je kunt verwachten? Lees hier het hele interview met directeur Joanna van Dorp.

Onderdeel van deze residency is een presentatie van het project waar je als journalist aan hebt gewerkt tijdens je verblijf. De vorm van die presentatie is geheel aan jou. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een artikel, interview, multimediaal project of podcast zijn maar ook experimentele journalistieke uitingen zijn welkom. Afhankelijk van het onderwerp van je onderzoek zal die presentatie tijdens de expositie in voorjaar 2023, of het najaar 2023 plaatsvinden.

Voorzieningen

  • Beschikking over een eigen appartement in het klooster bestaande uit een woonkamer, slaapkamer en werkkamer met een draadloze internetaansluiting.
  • De resident kan gebruik maken van de gemeenschappelijke keuken en verblijfsruimte met bibliotheek.
  • Er zijn mogelijkheden om in overleg en met ondersteuning vanuit de organisatie workshops, seminars of andere bijeenkomsten te organiseren;
  • De resident kan daarnaast lezingen en tentoonstellingen bijwonen en zelf initiëren;
  • Tegemoetkoming in de tijdsinvestering van €2.500 per maand.
  • Reis-, verblijfs- en andere journalistieke onkosten worden gedekt door het Fonds BJP.


Aanvragen

De deadline voor het indienen van een aanvraag is 11 september 2022. Lees voor het indienen van een aanvraag de Leidraad en algemene voorwaarden van het Fonds BJP door. Aanvragen kan via het online aanvraagformulier. Kies binnen het subsidieportaal voor het aanvraagformulier Journalistieke Residency’s.

Alle ingediende aanvragen die voldoen aan de formele criteria worden aan een speciaal samengestelde commissie ter beoordeling voorgelegd. In de commissie is de Buitenplaats Doornburgh vertegenwoordigd. Op basis van het advies van de commissie, draagt het Fonds BJP de meest geschikte kandidaat voor. Op uiterlijk 4 oktober krijg je bericht van ons over de uitkomst van de vergadering. Als blijkt dat uit de aanvragen geen geschikte kandidaat kan worden geselecteerd, kan de adviescommissie besluiten de residency niet in te vullen.