Schrijf je in voor de nieuwbrief

Vacature: Jong Talent-traineeship onderzoeksjournalistiek bij Follow the Money in Brussel

Gezocht: Trainee (voltijd) vanaf januari 2024 voor tenminste een jaar, op de Europese-onderzoeksredactie van Follow the Money in Brussel.

Over Follow the Money en Bureau Brussel

Follow the Money is een radicaal onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek. Onze missie: waarheidsvinding in het publieke belang. Bureau Brussel is onze gespecialiseerde Brusselse onderzoeksredactie, die inmiddels de grootste in zijn soort is in Europa. De artikelen van Bureau Brussel worden gepubliceerd op FTM.nl en de Engelstalige FTM.eu. 

Ons werk heeft als doel de instellingen van de Europese Unie te controleren. We onderzoeken het beleid, analyseren data, duiken in financiële gegevens, ontwarren netwerken en volgen uiteraard de geldstromen. Hiervoor werken we samen met journalisten vanuit heel Europa. 

 Voorbeelden van onderwerpen waarin we duiken zijn:
– Integriteit van Europese politici en bestuurders
– Financiële beïnvloeding van maatschappelijke organisaties, denktanks en politieke partijen
– Europese handelsverdragen en hun impact
– Doelmatigheid en effectiviteit van klimaat- en milieubeleid
– Misbruik van Europese fondsen en subsidies 

Met de Europese verkiezingen van juni 2024 in het vooruitzicht zoeken we een trainee die ons 7-koppige team komt versterken in Brussel. 

De Brusselse beleidsprocessen kenmerken zich door de hoge mate van bureaucratie, ingewikkelde structuren, veelomvattende voorstellen en talloze betrokken spelers. De uitdaging zit ‘m erin door de narratieven en grote woorden heen te prikken, het belangenspel te doorzien en tot de kern van de zaak te komen, om die bevindingen vervolgens op te schrijven in een voor een breed publiek begrijpelijk én interessant artikel.  

Wat wij bieden 

  • een spraakmakend platform, zowel NL-talig als Engelstalig (ftm.eu)  
  • een redactie in het centrum van Brussel 
  • samenwerken met ervaren onderzoeksjournalisten 
  • training on the job 
  • dé plek om je langere tijd in een onderwerp te verdiepen 
  • ontwikkelen van een netwerk in Brussel, het machtscentrum van de Europese Unie 
  • leren doorgronden van EU-beleid 

Wat wij zoeken

Voor deze vacature zoeken we iemand die zich met enthousiasme een weg wil werken door grote bergen informatie en jargon, met alle mogelijke technieken die een onderzoeksjournalist in zijn gereedschapskist heeft: van slim de beschikbare open sources benutten tot diepgravend data-onderzoek of het naslaan van jaarverslagen. Het is belangrijk dat een journalist met een onbevooroordeelde blik te werk gaat, zonder ideologische stokpaardjes te berijden. En dat hij/zij uiteindelijk de relevante informatie weet om te zetten in een goed geschreven verhaal.

Om voor deze vacature in aanmerking te komen moet je maximaal drie jaar geleden afgestudeerd zijn aan een erkende journalistieke opleiding, dan wel maximaal drie jaar actief zijn in de journalistiek. Ook journalisten met een andere opleidingsachtergrond, met maximaal drie jaar journalistieke ervaring, kunnen solliciteren.

Een goede beheersing van het Engels is een vereiste, de beheersing van andere talen is een pré 

De sollicitatieprocedure 

Stuur je sollicitatie voor 16 oktober om 23:59 uur naar info@ftm.nl en meld in het onderwerpveld ‘sollicitatie Jong Talent Fonds BJP 2024. Tussen 16-30 oktober zullen we een selectie maken en de eerste gesprekken voeren. Daarna checkt het Fonds BJP onze shortlist-kandidaten op de criteria van het Fonds BJP. Uiterlijk 17 november 2023 maken we de definitieve trainee bij het Fonds BJP bekend.  

Informatie over het Fonds BJP en dit traineeship 

Deze vacature maakt onderdeel uit van de Regeling Jong Talent van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Deze regeling is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een onderzoeksredactie, landelijk of regionaal. Je komt in dienst bij FTM waarmee het Fonds BJP samenwerkt. Het Fonds BJP verzorgt gedurende het jaar meerdere scholingsactiviteiten. 

Wanneer je reageert op deze vacature worden je contactgegevens ook gedeeld met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Voor meer informatie over de regeling en/of de andere vacatures kijk hier.