2021

De jury heeft vijf titels geselecteerd voor de shortlist van de Brusseprijs 2021. De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek wordt op 5 juni uitgereikt in een live-uitzending van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen

Op de shortlist staan:

 • Mijn meningen zijn feiten. De wording van Thierry Baudet
  Harm Ede Botje en Mischa Cohen
  Atlas Contact
 • De ontdekking van Urk
  Matthias M.R. Declercq
  Podium / Manteau
 • Gouden bergen. Portret van de digitale generatie
  Doortje Smithuijsen
  De Bezige Bij
 • Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd
  Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet
  De Correspondent
 • XTC. Een biografie
  Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd
  Querido Fosfor

De Brusseprijs wordt sinds 2006 door het Fonds BJP uitgereikt en is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Alleen oorspronkelijk Nederlandstalige journalistieke boeken komen in aanmerking voor de prijsIn 2020 won Pieter van Os met zijn boek Liever dier dan mens, een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal.  

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een live uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. De winnende auteur neemt dan een cheque van € 10.000,- in ontvangst. 

De oogst is dit jaar wederom groot: uitgeverijen stuurden 187 boeken in. Vanwege het toenemende aantal inzendingen in de afgelopen jaren besloot het Fonds BJP dit jaar vijf juryleden aan te stellen in plaats van drie. De jury bestaat uit voorzitter Gerri Eickhof (NOS), Yvonne Zonderop (ex-adjunct hoofdredacteur de Volkskrant), Maarten Dessing (Boekblad), Martha Riemsma (hoofdredacteur Tubantia) en Pieter van Os (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2020).