Regeling Jong Talent

De nieuwe ronde Jong Talent is begonnen. De vacatures staan vanaf 22 juni open op Villamedia. Een jaar een betaalde baan waarbij je wordt opgeleid als onderzoeksjournalist.  

Voor wie is de Regeling Jong Talent?
De Regeling Jong Talent is bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een gerenommeerde onderzoeksredactie, landelijk of regionaal.

In september 2019 is de eerste lichting trainees aan de slag gegaan, op deze redacties. Dit jaar komen er tien nieuwe werkervaringsplaatsen bij op tien verschillende onderzoeksredacties. De vacatures waarop je kunt solliciteren, zijn op 22 juni opengesteld. De beoogde startdatum van de traineeships is 1 september 2020.

Kandidaten zijn maximaal drie jaar afgestudeerd (peildatum 1 september 2020) aan een erkende journalistieke opleiding of maximaal drie jaar actief binnen de journalistiek en kunnen relevante publicaties overleggen. De trainee beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift.

Hoe werkt het?
De trainee krijgt na het succesvol doorlopen van de sollicitatieprocedure een contract als (fulltime) onderzoeksjournalist voor zeker een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging met een jaar. Het honorarium is dat van een beginnend journalist volgens de geldende cao-normen. De kandidaat treedt in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij het betreffende medium. Het Fonds BJP ziet erop toe dat de kandidaten minimaal voldoen aan de algemene criteria van de regeling en organiseert meerdere scholingsweken per jaar voor de trainees, waarvoor de werkgever ze vrijstelt.

Welke media nemen deel aan de regeling van dit jaar?

Hoe meld ik me aan?
De vacatures voor 2020 zijn vanaf 22 juni opengesteld op Villamedia en in de betrokken media. Vanaf dat moment kan iedereen solliciteren die aan de voorwaarden voldoet. Het is mogelijk om bij meerdere titels/platforms te solliciteren. Op Villamedia vind je ook een overzichtstekst van het Fonds BJP met een verwijzing naar alle vacatures. De sollicitatietermijn sluit in principe op 13 juli 2020, tenzij in de individuele advertenties anders wordt vermeld. Neem goed notie van de uiterste datum van insturen.

Waarom deze regeling?
De Regeling Jong Talent is onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van het Fonds BJP, dat tot doel heeft om de positie van onderzoeksjournalisten zowel landelijk als regionaal structureel verstevigen. Dat gebeurt door een samenhangend pakket van projectsubsidies, expertisebevordering en werkervaringsplaatsen in de Regeling Talentontwikkeling. De regeling is mogelijk dankzij de gelden die het ministerie van OCW beschikbaar heeft gesteld voor onderzoeksjournalistiek.

Lichting 2019
Als je wilt weten hoe het de lichting van 2019 vergaat, klik hier.

Vragen?
Mail naar talentontwikkeling@fondsbjp.nl.