De lichting van 2020

Bij deze lichting van de Regeling Jong Talent doen de volgende mediapartijen mee: AT5, De Groene Amsterdammer, De Limburger, EenVandaag, Follow the Money, Leidsch Dagblad/Haarlems Dagblad, Noordhollands Dagblad, NRC Handelsblad, Onderzoeksredactie Argos/Medialogica (VPRO/HUMAN), Small Stream Media, Trouw, Vrij Nederland. Lees verder om te zien hoe twee Jong Talent trainees het scholingscomponent van de traineeships hebben ervaren. 

Pepijn Keppel

Via de Regeling Jong Talent kon een tweede lichting van twaalf journalisten vanaf september 2020 aan de slag op onderzoeksredacties verspreid over het land. De Jong Talent traineeships bestaan uit twee onderdelen: trainees werken één tot twee jaar op een onderzoeksredactie en nemen daarnaast deel aan de scholingsweken die het Fonds BJP organiseert. Pepijn Keppel, trainee bij onderzoeksplatform Follow the Money, blikt hieronder terug op de training open bronnenonderzoek, gegeven door internetexpert Henk van Ess. 

Denk als een document. Alles op een foto vertelt iets over de wereld eromheen. Zoek naar dat wat altijd waar is. Het coronaklasje van 2020-21 werd door Henk van Ess in vier cursusdagen bijgeschoold in open bronnenonderzoek. Digitaal, weliswaar.

Open bronnenonderzoek gebruikte ik voor eerdere onderzoeken. Bijvoorbeeld bij een reconstructie over een olieplatform dat een Curaçaos koraalrif vernietigde voor Follow the Money. Tijdens een storm raakte het platform op drift, waarna het zich moest vastzetten in het rif. Zo’n 2430 m² koraal werd weggeslagen. De economische schade bedroeg ruim 350 duizend euro per jaar.

In retrospect was dat kinderspel.

Van Ess liet ons een foto zien van een man in een helikopter. Er viel in eerste instantie eigenlijk weinig te zien. Geen uitzicht, want veel tegenlicht. Wel een horloge. Maar of die op tijd liep was onduidelijk.

‘Waar en wanneer, op de seconde nauwkeurig, is deze foto gemaakt?’, vroeg de expert in openbaar dataonderzoek.

Er kwam even geen reactie.

‘Hoe lastig denken jullie dat dit is, op een schaal van 1 tot 10.’

Allemaal negens in het tekstvak.

Denk als een document. Alles op een foto vertelt iets over de wereld eromheen. Zoek naar dat wat altijd waar is.

Het horloge vonden we al snel terug. Een radiogestuurd exemplaar met een kast van 42 mm. Aan de hand daarvan konden we achterhalen wat voor telefoon de man in zijn handen had. De introductiedata van het horloge en de telefoon overlapten gedeeltelijk, waardoor bleek in welke maand de foto moest zijn gemaakt.

Aan de binnenzijde van de helikopter stond een logo, dat na omgekeerd beeldzoeken van de NYPD bleek te zijn. Op een andere foto, die de man had geüpload naar Facebook, stond het vrijheidsbeeld – vanuit de lucht gefotografeerd.

In openbare vluchtgegevens vonden we vervolgens de route van een NYPD-helikopter langs het vrijheidsbeeld op de precieze tijd, binnen de gevonden maand. Opgelost.

Het is slechts een van de voorbeelden waarmee Van Ess ons anders leerde kijken naar de wereld. We denken nu als documenten en zoeken naar dat wat altijd waar is. Met die wijsheden trekt het coronaklasje van 20-21 ten strijde. Digitaal, weliswaar.


Monica Lam

Monica Lam is een van de jonge talenten in de lichting 2020. Ze vertelt over haar werk bij Small Stream Media en over de conferentie Dataharvest, die alle trainees dit jaar in het kader van scholingsactiviteiten volgen.

Per 1 september werk ik als onderzoeksjournalist bij Small Stream Media via de Regeling Jong Talent van het Fonds BJP. Bij Small Stream Media richt ik mij op het internationale onderzoeksproject Lost in Europe. Dit internationale collectief van journalisten onderzoekt de verdwijning en uitbuiting van (minderjarige) asielzoekers. Het doel van Lost in Europe is om de omvang van het probleem, het Europese en het lokale, te onderzoeken.

Even iets over mijzelf: ik ben 24 jaar, woon in Den Haag, heb geschiedenis en Midden-Oosten studies gestudeerd aan de Universiteit Leiden, stage gelopen bij het Europees Migratienetwerk (onderdeel van de Europese Commissie en IND), gewerkt als programmamedewerker bij de Lutfia Rabbani Foundation, Ik werk hiernaast als redacteur bij het tijdschrift ZemZem (schrijft over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de islam).

In mijn eerste week bij Small Stream Media kregen alle nieuwe trainees het bericht dat wij via het Fonds BJP online mochten aanschuiven bij Dataharvest. Normaal gesproken wordt deze journalistenconferentie georganiseerd in Mechelen, maar gezien de omstandigheden is er dit jaar een web-versie. Van september tot eind november mogen wij een onbeperkt online programma volgen dat zich richt op datajournalistiek. Voor ons trainees meteen een goed begin van onze carrière als beginnende onderzoeksjournalist. De webinars lopen uiteen van ‘hoe vind je mensen op social media’ naar ‘de beginselen van coderen’ tot ‘het beveiligen van jouw bronnen’.

Met name de webinars over de verschillende hulpmiddelen om mensen online te vinden bleek voor onze groep trainees goed van pas te komen. Op 24 september werd namelijk een online borrel voor de nieuwe jaargang trainees georganiseerd door het Fonds. Hierbij kregen wij de originele opdracht om elkaar voor te stellen. Elke trainee kreeg de naam van een andere trainee met de taak om hen online op te sporen en te introduceren. Zo konden wij meteen onze onderzoeksjournalistieke vaardigheden testen. Een geslaagde opdracht waarbij niemands online achtergelaten sporen bespaard bleven!

Wat mij verrast heeft, is hoe massaal de webinars worden bezocht. Vanuit alle hoeken van Europa schuiven journalisten bij de webinars aan. Ook de sprekers komen uit verschillende landen waardoor je zowel nieuwe journalisten als nieuwe media uit andere landen leert kennen. Ook is het positief dat voor elke vraag de tijd wordt genomen. Via de chatfunctie kunnen de deelnemers hun vragen stellen aan de sprekers. De moderator zorgt er bij elke webinar voor dat geen één vraag onbeantwoord blijft. Op deze manier zijn ook de interacties leerzaam en wordt het publiek uitgenodigd om actief mee te doen.

Ik kijk erg uit naar de rest van de webinars in oktober en november. Ik hoop nieuwe vaardigheden op te doen maar ook voor mij nog onbekende online tools te leren gebruiken. Ik hoop al die kennis ook meteen in mijn werk voor Small Stream Media toe te kunnen passen!