De lichting van 2020 – Monica Lam

Twaalf nieuwe trainees werken vanaf september 2020 met steun van het Fonds BJP als onderzoeksjournalist in opleiding. Monica Lam is een van de jonge talenten in de lichting 2020. Ze vertelt over haar werk bij Small Stream Media en over de conferentie Dataharvest, die alle trainees dit jaar in het kader van scholingsactiviteiten volgen.

Per 1 september werk ik als onderzoeksjournalist bij Small Stream Media via de Regeling Jong Talent van het Fonds BJP. Bij Small Stream Media richt ik mij op het internationale onderzoeksproject Lost in Europe. Dit internationale collectief van journalisten onderzoekt de verdwijning en uitbuiting van (minderjarige) asielzoekers. Het doel van Lost in Europe is om de omvang van het probleem, het Europese en het lokale, te onderzoeken.

Even iets over mijzelf: ik ben 24 jaar, woon in Den Haag, heb geschiedenis en Midden-Oosten studies gestudeerd aan de Universiteit Leiden, stage gelopen bij het Europees Migratienetwerk (onderdeel van de Europese Commissie en IND), gewerkt als programmamedewerker bij de Lutfia Rabbani Foundation, Ik werk hiernaast als redacteur bij het tijdschrift ZemZem (schrijft over het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de islam).

In mijn eerste week bij Small Stream Media kregen alle nieuwe trainees het bericht dat wij via het Fonds BJP online mochten aanschuiven bij Dataharvest. Normaal gesproken wordt deze journalistenconferentie georganiseerd in Mechelen, maar gezien de omstandigheden is er dit jaar een web-versie. Van september tot eind november mogen wij een onbeperkt online programma volgen dat zich richt op datajournalistiek. Voor ons trainees meteen een goed begin van onze carrière als beginnende onderzoeksjournalist. De webinars lopen uiteen van ‘hoe vind je mensen op social media’ naar ‘de beginselen van coderen’ tot ‘het beveiligen van jouw bronnen’.

Met name de webinars over de verschillende hulpmiddelen om mensen online te vinden bleek voor onze groep trainees goed van pas te komen. Op 24 september werd namelijk een online borrel voor de nieuwe jaargang trainees georganiseerd door het Fonds. Hierbij kregen wij de originele opdracht om elkaar voor te stellen. Elke trainee kreeg de naam van een andere trainee met de taak om hen online op te sporen en te introduceren. Zo konden wij meteen onze onderzoeksjournalistieke vaardigheden testen. Een geslaagde opdracht waarbij niemands online achtergelaten sporen bespaard bleven!

Wat mij verrast heeft, is hoe massaal de webinars worden bezocht. Vanuit alle hoeken van Europa schuiven journalisten bij de webinars aan. Ook de sprekers komen uit verschillende landen waardoor je zowel nieuwe journalisten als nieuwe media uit andere landen leert kennen. Ook is het positief dat voor elke vraag de tijd wordt genomen. Via de chatfunctie kunnen de deelnemers hun vragen stellen aan de sprekers. De moderator zorgt er bij elke webinar voor dat geen één vraag onbeantwoord blijft. Op deze manier zijn ook de interacties leerzaam en wordt het publiek uitgenodigd om actief mee te doen.

Ik kijk erg uit naar de rest van de webinars in oktober en november. Ik hoop nieuwe vaardigheden op te doen maar ook voor mij nog onbekende online tools te leren gebruiken. Ik hoop al die kennis ook meteen in mijn werk voor Small Stream Media toe te kunnen passen!

Monica Lam