Schrijf je in voor de nieuwbrief

NIA Journalist-in-residence

Sinds 2015 stelt het Fonds BJP een beurs beschikbaar voor een journalist-in-residence bij het Nederlands Instituut Athene (NIA).

In grensland Griekenland arriveren nieuwe ontwikkelingen vaak als eerst op het Europese continent. Het is de toegangspoort voor vluchtelingen, de aanlegplaats voor Chinese investeerders, en heeft nu al behoorlijk te lijden onder klimaatverandering: Griekenland is volop in het nieuws. Met de beurs voor een journalist-in-residence hopen het NIA en het Fonds BJP de berichtgeving over Griekenland te verdiepen.

Hiertoe stelt het NIA gedurende twee tot drie maanden zijn Frans van Hasselt-appartement ter beschikking. De journalist-in-residence kan tevens gebruik maken van de expertise en het uitgebreide netwerk van het NIA. Ook de Nederlandse ambassade in Athene heeft haar medewerking toegezegd.

Het NIA bevindt zich aan de voet van de Akropolis en is een van de vijf Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). Het organiseert, verzorgt en faciliteert onderwijs en onderzoeksprojecten in samenwerking met universiteiten en onderzoekscentra in Nederland en Griekenland. Het beschikt over een uitgebreid netwerk in Athene en de rest van Griekenland.

Geïnteresseerde journalisten kunnen bij het Fonds BJP een verzoek indienen voor een verblijfsbeurs à €2.300,- per maand en €500,- reis- en onkostenvergoeding. De precieze verblijfsperiode wordt in overleg met het NIA vastgesteld. In 2022 is de residency beschikbaar in februari en maart. De deadline om voor 2022 een NIA-beurs aan te vragen is reeds verstreken. Op deze pagina plaatsen we een oproep om een NIA-beurs aan te vragen zodra de data bekend zijn. Houd om op de hoogte te blijven onze social media en de nieuwsbrief in de gaten.