Schrijf je in voor de nieuwbrief

NIA Journalist-in-residence

Sinds 2015 stelt het Fonds BJP een beurs beschikbaar voor een journalist-in-residence bij het Nederlands Instituut Athene (NIA).

In grensland Griekenland arriveren nieuwe ontwikkelingen vaak als eerst op het Europese continent. Het is de toegangspoort voor vluchtelingen, de aanlegplaats voor Chinese investeerders, en heeft nu al behoorlijk te lijden onder klimaatverandering: Griekenland is volop in het nieuws. Met de beurs voor een journalist-in-residence hopen het NIA en het Fonds BJP de berichtgeving over Griekenland te verdiepen.

Hiertoe stelt het NIA gedurende twee tot drie maanden zijn Frans van Hasselt-appartement ter beschikking. De journalist-in-residence kan tevens gebruik maken van de expertise en het uitgebreide netwerk van het NIA. Ook de Nederlandse ambassade in Athene heeft haar medewerking toegezegd.

Geïnteresseerde journalisten kunnen bij het Fonds BJP een verzoek indienen voor een verblijfsbeurs à €2.300,- per maand en €500,- reis- en onkostenvergoeding. De precieze verblijfsperiode wordt in overleg met het NIA vastgesteld, in 2022 is de residency beschikbaar in februari en maart. Je dient een aanvraag in via het online aanvraagportaal – zorg dat je in de antwoorden op de vragen ook duidelijk maakt waarom je voor dit project ter plaatse moet zijn. Gelieve in de titel van je aanvraag ‘NIA’ te vermelden.

Het NIA bevindt zich aan de voet van de Akropolis en is een van de vijf Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). Het organiseert, verzorgt en faciliteert onderwijs en onderzoeksprojecten in samenwerking met universiteiten en onderzoekscentra in Nederland en Griekenland. Het beschikt over een uitgebreid netwerk in Athene en de rest van Griekenland.