Beurs Jong Talent: Tien traineeships voor onderzoeksjournalisten

Beurs Jong Talent

  1. n.t.b. 2020

Let op: het is niet meer mogelijk je aan te melden voor de traineeships in de Beurs Jong Talent in 2019. Houd de website en social media in de gaten om op de hoogte gebracht te worden wanneer er een nieuwe ronde van start gaat.

Voor wie?

Een Beurs Jong Talent is bestemd voor journalisten die geplaatst willen worden als onderzoeksjournalist in opleiding op een van de redacties van mediapartners van het Fonds BJP. Kandidaten zijn op het moment van aanmelden maximaal twee jaar afgestudeerd aan een erkende journalistieke opleiding in Nederland of maximaal twee jaar actief binnen de journalistiek.

Voor de eerste ronde zijn er vanaf september tien plekken beschikbaar bij:

– Argos (VPRO);
– RTL Nieuws;
– Trouw;
– de Volkskrant;
– Het Financieele Dagblad;
– BN DeStem/Brabants Dagblad/Eindhovens Dagblad;
– Dagblad van het Noorden/Friesch Dagblad/Leeuwarder Courant;
– De Limburger;
– Tubantia;
– De Groene Amsterdammer

Het doel van de Beurs Jong Talent is om via training-on-the-job en scholingsweken de geselecteerde talenten klaar te stomen voor een baan als onderzoeksjournalist, hun toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken en hun onderhandelingspositie te verstevigen. Gedurende maximaal twee jaar bouwt de trainee genoeg ervaring, netwerk en onderzoeksvaardigheden op om als zelfstandig onderzoeksjournalist te functioneren.

Geselecteerde talenten krijgen een tijdelijk contract bij een van de redacties. Betaling geschiedt conform de salarisnormen voor beginnende journalisten/trainees.

Hoe meld ik me aan?

Voor een Beurs Jong Talent kun je je aanmelden via het online aanvraagformulier van het Fonds BJP, voorzien van de gevraagde bijlagen. Lees van tevoren de Leidraad Jong Talent. De aanmelding voor 2019 sluit op maandag 8 juli om 9.00u. Kandidaten moeten rekening houden met een behandeltermijn van minstens vier weken vanaf de deadline. De geselecteerde journalisten moeten vanaf september beschikbaar zijn om aan de slag te gaan op de onderzoeksredacties .

De Beurs Jong Talent past in de strategie van het Fonds BJP om de positie van onderzoeksjournalisten structureel te verstevigen. Dat gebeurt door een samenhangend pakket van projectsubsidies, expertisebevordering en de zojuist gelanceerde regeling Beurs Jong Talent.

Zie hieronder de andere mogelijkheden die de Regeling Onderzoeksjournalistiek biedt voor: