Paneldiscussie Werk(on)geluk en mentale gezondheid van journalisten tijdens de VVOJ Conferentie
Er is een mentale gezondheidscrisis gaande binnen de journalistiek en journalisten verlaten het vak om die reden. De werkdruk van journalisten is hoog, de thema’s waar zij aan werken zwaar en het salaris vaak laag. Tijdens de VVOJ Conferentie organiseerden wij een paneldiscussie over dit onderwerp. In deze paneldiscussie onderzochten we hoe we gezamenlijk voor een gezond werkklimaat, steun en een vangnet voor journalisten kan zorgen en beantwoorden vragen als: hoe kun je als journalist reflecteren op je werk zonder cynisch te worden? Wat is de rol van de redactie als het gaat om mentale gezondheid van journalisten? Hoe kunnen journalisten zelf hun werk blijven doen zonder eraan onderdoor te gaan? Is het een mentale gezondheidscrisis of een journalistieke crisis? En hoe kunnen we de crisis gebruiken om de journalistiek beter te maken?
Moderator
Sanne Breimer (journalist, trainer en mentor Inclusive Journalism)
Paneldeelnemers
Marjolein Koster (multimediaal freelance journalist met focus op de Westerlijke Balkan), Wubby Luyendijk (chef onderzoeksredactie NRC), Sanne Terlingen (onderzoeksjournalist bij Lost in Europe)
Sanne Breimer
Sanne Breimer is freelance projectmanager, consultant en journalistiektrainer voor internationale mediaorganisaties, waaronder Sembra Media, Thomson Reuters Foundation (TRF), European Journalism Centre (EJC) en de Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU). Sanne werkt locatie onafhankelijk en verdeelt haar tijd tussen Europa en Zuidoost-Azië. Ze richtte Inclusive Journalism op, waarmee ze (vooral) westerse journalisten wil onderwijzen over oplossingsgerichte journalistiek, inclusiviteit en welzijn door middel van een wekelijkse nieuwsbrief, online cursussen en retraites. Voordat ze freelancer werd, werkte Sanne bijna 13 jaar op managementniveau bij de publieke omroep in Nederland, met de nadruk op radio (FunX), digitale media (Human) en innovatie (NPO Lab). Ze is Nederlandse met Friese roots.
Marjolein Koster
Marjolein Koster is multimediaal freelance journalist en maakt menselijke verhalen met impact. Haar specialisme is de Westelijke Balkan. Na een tijdje in Bosnië te hebben gewoond, reist ze nu heen en weer tussen Nederland en de regio. De verhalen gaan onder andere over vluchtelingen en over oorlogstrauma’s. In haar werk reflecteert ze op deze thema’s en haar rol als journalist.
Wubby Luyendijk
Wubby Luyendijk is onderzoeksjournalist bij NRC. Als meewerkend voorvrouw geeft ze leiding aan de onderzoeksredactie. Deze groep redacteuren, elk met een eigen achtergrond en expertise, voeren onderzoeken uit waarin ze de macht bevragen, systeemfalen blootleggen en misstanden opsporen, regelmatig in samenwerking met internationale consortia en collega’s uit de regio.
Sanne Terlingen
Sanne Terlingen is head of investigations en mede-initaitiefnemer van Lost in Europe, een cross-border team van journalisten gespecialiseerd in migratie, mensenhandel, georganiseerde misdaad en het werken met kwetsbare bronnen. Eerder werkte ze voor het radio-programma Argos (VPRO/HUMAN), Oneworld en als freelance journalist vanuit verschillende Afrikaanse landen. Daar deed ze o.a. onderzoek naar Vietnamese- en Nigeriaanse mensenhandel, georganiseerd kindermisbruik in Nederland, verkrachting als oorlogswapen in Congo, kindersekstoerisme in Ghana en de invloed van de Amerikaanse militaire basis in Djibouti op de lokale seksindustrie. Voor haar werk kreeg ze meerdere journalistieke prijzen. Ook werd ze in 2019 (als eerste Nederlandse journalist) geselecteerd voor het Ochberg Fellowship van het Dart Center voor Journalism & Trauma van Columbia University.