Brusseprijs

De jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt, aanvankelijk eens per twee jaar en sinds 2010 jaarlijks. Aan de prijs is een geldbedrag van € 10.000 verbonden.

Omdat we geloven in het belang van het journalistieke boek en we de kwaliteit van journalistieke non-fictie willen belonen en stimuleren, reiken we jaarlijks de Brusseprijs uit. Deze juryprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek bestaat sinds 2006 en wordt gejureerd door steeds wisselende onafhankelijke professionals uit de journalistiek. De winnaar van de prijs ontvangt een geldbedrag van 10.000 euro.

Ieder jaar roepen we uitgeverijen en auteurs op hun journalistieke uitgaves aan te melden en in te sturen voor de Brusseprijs. In aanmerking komen journalistieke boeken, oorspronkelijk uitgegeven in het Nederlands voor de Nederlandse markt en voor het eerst verschenen in het kalenderjaar voorafgaande aan de desbetreffende editie.

Over de Brusseprijs

De prijs is vernoemd naar M.J. Brusse (1873-1941), een icoon uit de Nederlandse journalistieke geschiedenis en een pionier op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Brusse schreef jarenlang reportages en feuilletons voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC). Veel van zijn sociaal geëngageerde en grensverleggende reportages zijn door de jaren heen in boekvorm uitgegeven. Meer weten over het leven en werk van M.J. Brusse? Lees dan de biografie over hem die zijn zoon, journalist en oud-correspondent Peter Brusse in 2017 over hem publiceerde, ‘Onder de Mensen’.

De prijs werd in 2023 gewonnen door Maurice Swirc met het boek De Indische Doofpot, Waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd, dat verscheen bij De Arbeiderspers.

De Longlist

Deze boeken maken kans op de Brusseprijs:

Op 7 mei wordt de shortlist bekendgemaakt. De uitreiking van de Brusseprijs vindt zaterdag 15 juni plaats tijdens de Nacht van het journalistieke boek. De bekendmaking wordt live uitgezonden in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Jury 2024

In 2024 word de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek voor de zeventiende keer uitgereikt. Vijf juryleden gaan zich het komende half jaar buigen over de journalistieke boeken die in 2023 zijn verschenen. De jury van de Brusseprijs 2024 bestaat uit:

  • Annegriet Wietsma (voorzitter) – filmregisseur, auteur en podcastmaker;
  • Dilara Bilgiç – auteur en essayist;
  • Marloes de Koning – journalist bij NRC Handelsblad;
  • Lara Billie Rense – presentator voor HUMAN en de NTR;
  • Maurice Swirc – freelance onderzoeksjournalist, jurist en winnaar van de Brusseprijs 2023.

Deze jury maakt de winnaar van de Brusseprijs begin juni in een live uitzending van NOS Met het Oog op Morgen bekend.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
We houden je op de hoogte met updates over nieuwe regelingen, activiteiten en gesteunde projecten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief