Journalistieke Projectsubsidies
deadline 18 november 2024

Press Play-programma: de springplank voor makers met een goed journalistiek idee

Loop je al een tijdje rond met een idee voor een diepgravende journalistieke longread, podcast of video, maar vind je het moeilijk een geschikte publicatiepartner te vinden? Wil je leren hoe je tot een sterk journalistiek projectplan komt en hoe je dat vervolgens overtuigend pitcht bij de voor jouw project relevante personen en media?

Laat je inspireren en begeleiden door ervaren journalisten en vergroot je netwerk. Ontvang €3.200,- subsidie voor het uitwerken van je projectplan, pitch je plan bij redacties en lanceer zo je journalistieke project.

Waarom het Press Play-programma? Hoe meld je je aan?

Het programma in het kort 

In het Press Play-programma ga je onder begeleiding van een coach aan de slag met je idee voor bijvoorbeeld een artikel, longread, podcast, radiodocumentaire, (korte) documentaire of online video. Tijdens het programma, dat loopt vanaf eind januari tot half april, volg je workshops, doe je mee aan groepsbijeenkomsten en break-outsessies en word je 1-op-1 gecoacht. Tijdens het afsluitende pitch-evenement pitch je je plan aan (hoofd)redacteuren van verschillende media.

Het programma bestaat uit drie verschillende trajecten:

  • Audio
  • Video
  • Schrijven

In elk traject is er plek voor vijf deelnemers. Lees onder ‘Hoe meld je je aan’ meer over de aanmeldprocedure.

Lees hier meer over de inhoud van het programma

Het programma bestaat uit drie inhoudelijke onderdelen:

  1. Van idee naar plan: Tijdens twee dagdelen gevuld met workshops en breakout-sessies leer je hoe je van een eerste idee tot een concreet journalistiek plan komt. Hoe formuleer je een goede journalistieke onderzoeksvraag die zowel open als gefocust is? Hoe kies je de juiste onderzoeksmethoden? Hoe zorg je ervoor dat de journalistieke basisprincipes voldoende gewaarborgd zijn in je project? En hoe kom je van je plan tot een realistische begroting?
  2. Van plan naar pitch: Gedurende twee maanden ga je verder met je eigen plan en werk je aan een concept-pitch. Voor vragen en feedback organiseert het Fonds BJP tussentijds een groepsbijeenkomst op locatie, een online incheck-moment met je groep en 1-op-1 sessies met je coach.
  3. Van pitch naar netwerk: Tijdens het programma werk je toe naar een pitchevenement. Tijdens deze middag pitch je je journalistieke plan aan een aantal (hoofd)redacteuren van verschillende media. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid de pitchmiddag ingaat, organiseren we voor alle deelnemers een pitchworkshop ter voorbereiding.

Wanneer je je aanmeldt voor dit programma doe je zowel een aanvraag voor een honorariumvergoeding van €3.200,- als een aanmelding voor het programma dat bestaat uit coaching, workshops en een pitch-evenement.

Dit zijn de coaches van het Press Play-programma

Mina Etemad, coach audio
Mina Etemad is journalist en theater- en dansrecensent voor de Volkskrant. Daarnaast is ze podcastmaker en de presentator van de podcast DOCS (NTR/VPRO). Haar eerste audiodocumentaire Volwassenen lachen niet ging over de vraag of ze de dag waarop ze naar Nederland kwam vanuit Iran moet vieren of herdenken. Een manier om, zoals vaker in haar verhalen, te zoeken naar schoonheid in pijn en te balanceren tussen het koesteren en loslaten van melancholie tegelijkertijd. Tot slot verdiept ze zich ook in dierenrechten en onderzoekt ze graag hoe mens-dierrelaties vorm (kunnen) krijgen.

Roozbeh Kaboly, coach video
Roozbeh Kaboly is journalist en regisseur. In zijn werk staan mensen, hun innerlijke strijd en hun verlangen naar vrijheid centraal. Kaboly werkte vanaf 2007 tot 2022 bij de Nederlandse Publieke Omroep, eerst voor actualiteitenrubriek Nova en daarna voor het televisieprogramma Nieuwsuur. Hij deed daar verslag van o.a. de Arabische lente en maakte reportages over conflicten in bijvoorbeeld Syrië, Irak en Afghanistan. Kaboly onderscheidt zich door het vertalen van grote en complexe problemen naar meeslepende verhalen over mensen. Voor zijn documentaire ‘Dance Or Die’ (Het uur van de Wolf) won hij in 2019 een International Emmy Award. Voor de VPRO regisseerde hij de 3-delige serie ‘Mijn vader de gelukzoeker’, waarvoor hij nominaties kreeg voor de Zilveren Nipkowschijf en de Prix Europa. Op dit moment werkt Kaboly aan meerdere documentaires en schrijft hij het scenario voor zijn eerste speelfilm.

Rosanne Kropman, coach schrijven
Rosanne Kropman is freelancejournalist en eindredacteur. Ze werkt onder andere voor Follow the Money en De Correspondent. In 2023 verscheen Het Donkerste Donker, een non-fictieboek over vernietigingskamp Sobibor. Haar thuisbasis is het journalistencollectief Bureau Wibaut in Amsterdam.

Voor dit programma is het Fonds BJP op zoek naar deelnemers met:

  • een goed idee voor een diepgravend journalistiek project, denk aan een artikel, longread, podcast, radiodocumentaire, audio- of videoreportage, korte documentaire of online video;
  • een nieuwsgierige en onderzoekende houding;
  • enige ervaring in het uitvoeren van een (eigen) project waarvoor ze zich verdiept hebben in een bepaald onderwerp of thema. Geschikte deelnemers hebben daarbij bijvoorbeeld ervaring opgedaan met het afnemen van interviews of het doen van research.
  • met enige ervaring in schrijven, audio of video – afhankelijk van de beoogde publicatievorm van het project;
  • een sterke motivatie om deel te nemen aan het traject;

Het Press Play-programma is alleen bedoeld voor journalisten en makers die niet eerder een subsidietoekenning van het Fonds BJP hebben ontvangen binnen de Regeling Projectsubsidies.

De gezamenlijke bijeenkomsten zijn:

  • Kick-off: 23 januari 2025
  • Tweede bijeenkomst: 30 januari 2025
  • Pitch-workshop: 3 april 2025
  • Pitch-evenement: 17 april 2025

Tussen 30 januari en 27 maart 2025 werk je zelfstandig twee dagen per week aan de uitwerking van jouw plan en pitch. Tussentijds zijn er minimaal twee incheck-momenten met je coach.

De totale verwachte tijdsinvestering van het gehele programma is ongeveer 20 dagen.

Let op: Tijdens het programma ga je nog niet of heel beperkt aan de slag met de uitvoering en publicatie van je project. De focus van het programma ligt op de uitwerking van je projectplan en pitch. Het eindpunt van dit programma is het pitch-evenement.

Jij past helemaal in ons programma als je:

  • journalistieke ambities hebt maar de paden in het Nederlandse medialandschap nog niet goed kent, of al journalist bent, maar nog niet eerder een eigen diepgravend project hebt uitgevoerd en wel die ambitie hebt;
  • moeite hebt met het vinden van geschikte mediapartners, of wanneer het maar niet lukt een intentieverklaring* te krijgen;
  • wilt leren hoe je tot een sterk journalistiek projectplan komt en hoe je dat vervolgens overtuigend pitcht bij de voor jouw project relevante personen en media;
  • (enige) ervaring hebt in de journalistiek, in onderzoek doen of als creatief maker. Om alle onderdelen van dit programma goed te kunnen doorlopen, verwachten we van de deelnemers dat ze een aantal relevante vaardigheden onder de knie hebben: deelnemers hebben eerder (mee)gewerkt aan een langer lopend project (een eigen project of in het kader van een opleiding of baan, binnen of buiten de journalistiek), zijn bekend met onderzoeksmethodes (zoals interviewen of deskresearch) en hebben enige ervaring met schrijven, audio of filmen. Daarnaast zijn een onderzoekende houding, doorzettingsvermogen en beschikbaarheid om het volledige programma te doorlopen vereist.

Ideeën voor journalistieke geschreven of (audio)visuele producties die mogelijk interessant zijn voor een Caribisch-Nederlands journalistiek medium en na uitvoering in het Engels of Papiaments verschijnen, komen ook in aanmerking voor dit traject. Let op: alle onderdelen van het Press Play-programma en de pitch (zowel geschreven als mondeling) zijn in het Nederlands. Daarnaast is het de bedoeling dat alle deelnemers fysiek aanwezig zijn bij de bijeenkomsten die plaatsvinden in Nederland. Neem via pressplay@fondsbjp.nl contact met ons op wanneer je vanuit het Caribische gedeelte van het koninkrijk wilt deelnemen aan het programma.

*Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een schriftelijke verklaring waarin een journalistiek medium aangeeft je journalistieke werk in principe te willen publiceren, mits de kwaliteit goed genoeg is. In een intentieverklaring spreekt een journalistiek medium de intentie uit te publiceren (maar is niet verplicht dat te doen).

 

Hoe meld je je aan?

Stuur uiterlijk 18 november 2024 je motivatiebrief met je journalistieke idee en bijbehorende documenten naar pressplay@fondsbjp.nl. Vermeld daarbij voor welke traject je je aan wilt melden: audio, video of schrijven.

Alle aanmeldingen die voldoen aan de formele voorwaarden en criteria en zijn voorzien van de vereiste bijlagen, worden voorgelegd aan een onafhankelijke, multidisciplinair samengestelde adviescommissie. De Leidraad voor het Press Play-programma vind je hier.

Je aanmelding bestaat uit het volgende:

  • 1

    Een document met daarin je journalistieke idee en motivatie (max. 1000 woorden) waarin je in elk geval de volgende vragen beantwoordt:

    • Wat wil je onderzoeken?

      Welk onderwerp wil je uitpluizen en welke vraag of vragen wil je daarbij beantwoorden?

    • Wat is de aanleiding voor je project?

      Leg uit hoe je op dit onderwerp gekomen bent.

    • Op wat voor manier is dit onderzoek interessant of relevant voor een bredere groep mensen? 

      Link je idee aan maatschappelijke of culturele ontwikkelingen die nu spelen in de samenleving. Lees in de FAQ meer informatie over welke soort ideeën in aanmerking komen.

    • Hoe wil je dit project uitvoeren? 

      Denk bijvoorbeeld aan de journalistieke onderzoeksmethodes die je wilt gebruiken, welke (groepen) personen je wilt spreken en welke bronnen je wilt raadplegen.

    • Waarom ben jij de juiste persoon om dit onderzoek uit te voeren? 

      Heb je bijvoorbeeld eerder onderzoek gedaan naar het onderwerp dat je wilt onderzoeken? Of ben je ervaringsdeskundige? Leg waarom juist jij de geschikte persoon bent om dit verhaal te vertellen.

    • Waarom wil je meedoen aan het Press Play-programma?  

      Vertel waar je op dit moment staat of tegenaan loopt in je journalistieke ambities en op wat voor manier het programma jou en je project verder kan helpen. Heb je nog geen journalistieke ervaring? Vertel waarom je de journalistiek in wilt.

  • 2

    Voorbeelden van eigen werk

    • Laat met voorbeelden van eigen werk zien waar je op dit moment staat in je journalistieke carrière. Heb je al weleens journalistiek werk gepubliceerd? Stuur het mee. Heb je die ervaring nog niet? Je kunt ook een eerder stuk, scriptie, fictief verhaal meesturen of een eigen korte video of audiotrailer.

      Een andersoortig project waarbij je (onderzoeks)ervaring hebt opgedaan, kan ook. Denk bijvoorbeeld aan een project waarvoor je mensen hebt geïnterviewd, in data of documenten gedoken bent of je op een andere manier je vastgebeten hebt in een thema of onderwerp. Het belangrijkste is dat de adviescommissie inzicht en vertrouwen krijgt in jou als journalistieke maker en ziet dat je over voldoende basisvaardigheden beschikt om het programma te kunnen volgen.

       

  • 3

    Je cv van maximaal twee pagina’s

Wat is het tijdspad?

Online Spreekuur 

Je kan met jouw vragen over het Press Play programma bij ons terecht tijdens het online spreekuur op maandag 21 oktober of maandag 4 november. Schrijf je in voor een gesprek van 15 minuten om je vragen met ons te bespreken. Beide spreekuren vinden plaats tussen 12:00 en 13:00 uur afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

Waarom het Press Play programma?

Voordat diepgravende journalistieke verhalen het licht zien, is tijd en geld nodig voor grondig onderzoek. Maar dat niet alleen: ook moet een journalistieke mediapartner betrokken zijn die verantwoordelijk is voor de eindredactie en publicatie.

Geregeld melden zich echter journalisten en makers bij het Fonds BJP met mooie ideeën, maar zonder intentieverklaring van een journalistiek medium. De weg naar een projectsubsidie van het Fonds BJP stopt voor die makers op dat moment; het Fonds BJP neemt geen projectaanvragen in behandeling zonder intentieverklaring.

De kans is dat veelbelovende ideeën op de plank blijven liggen met invalshoeken of perspectieven die ondervertegenwoordigd zijn in het huidige journalistieke aanbod. Met het Press Play-programma wil het Fonds BJP journalisten zonder bestaand netwerk in journalistiek en media de mogelijkheid bieden om met grotere projecten aan de slag te gaan. Zo hopen we bij te dragen aan de diversiteit van de groep journalisten en makers enerzijds en aan die van verhalen en perspectieven anderzijds.

Veelgestelde vragen

Wat voor soort ideeën komen in aanmerking?

Om mee te kunnen doen met dit programma moet je een idee hebben voor een onderwerp dat je wilt onderzoeken. Welk onderwerp of invalshoek je kiest, is helemaal aan jou. Wel zijn we op zoek naar plannen die:

  • Maatschappelijk relevant zijn – je onderzoek is relevant voor een grotere groep mensen dan alleen jezelf, omdat het bijvoorbeeld te maken heeft met bredere maatschappelijke of culturele ontwikkelingen die gaande zijn. Dat betekent niet dat verhalen met een persoonlijke aanleiding niet in aanmerking komen. Wel is het daarbij belangrijk om goed uit te leggen op wat voor manier jouw persoonlijke verhaal breder getrokken kan worden.
  • Diepgravend zijn – een korte reportage, een portret of interviewreeks met een aantal personen is doorgaans te weinig diepgravend of tijdrovend om door het Fonds BJP gesubsidieerd te worden. Het Fonds BJP is o.a. in het leven geroepen voor publicaties die boven de dagelijkse nieuwsvoorziening uitstijgen, dat wil zeggen projecten die bijzonder zijn omdat het bijvoorbeeld meer tijd vergt, omdat je het op een bijzondere manier onderzoekt of vertelt.
  • Alle voorwaarden vind je ook terug in de Leidraad van het Press Play-programma.

Komen ideeën voor persoonlijke verhalen in aanmerking?

Ja, verhalen met een persoonlijke aanleiding komen in aanmerking. We raden je aan goed uit te leggen op wat voor manier jouw persoonlijke verhaal breder getrokken kan worden.

Mag je je aanmelden voor meerdere trajecten?

Ja, het is mogelijk je aan te melden voor meerdere trajecten.

Welke projecten komen niet in aanmerking?

Ideeën voor boeken, fotografieprojecten of getekende journalistiek komen niet in aanmerking. Daarnaast komen de volgende genres niet in aanmerking voor subsidie: fictie en (deels) gefictionaliseerde vormen, autobiografische projecten en memoires, bloemlezingen, monografieën en overzichtswerken, verzamelbundels, jubileum-, gedenk- of gelegenheidspublicaties en projecten die in eerste instantie te kwalificeren zijn als voorlichting, educatie en/of hulpverlening.

In aanmerking komen ideeën voor bijvoorbeeld een artikel, longread, podcast, radiodocumentaire, (korte) documentaire of online video.

Ik ben geen journalist. Kom ik in aanmerking?   

Ja, je komt in aanmerking, mits je kunt laten zien dat je de vaardigheden hebt om alle onderdelen van dit programma goed te doorlopen. Deelnemers hebben eerder (mee)gewerkt aan een langer lopend project (een eigen project of in het kader van een opleiding of baan, binnen of buiten de journalistiek), zijn bekend met onderzoeksmethodes (zoals interviewen of deskresearch) en hebben enige ervaring met schrijven, audio of filmen. Ook is een onderzoekende houding, doorzettingsvermogen en beschikbaarheid om het volledige programma te doorlopen vereist. Daarnaast worden deelnemers geacht te handelen volgens journalistieke principes en methodes: onafhankelijk, met kritische distantie, waarheidsgetrouw en controleerbaar. Bij uitvoering van een door het Fonds BJP gesubsidieerd project dient de NVJ Code en het achterliggende Handvest voor Ethiek in de Journalistiek als uitgangspunt te dienen.

Hoeveel tijd neemt het programma in beslag?

In totaal neemt het programma ongeveer twintig dagen in beslag: vier dagen met workshops, breakout-sessies en het pitch-evenement en zestien dagen (twee dagen per week gedurende twee maanden) met tussentijdse coachingsmomenten. Dus houd hier rekening mee in jouw planning.

We verwachten dat alle deelnemers in ieder geval de volgende dagen aanwezig zijn:

  • Kick-off: 23 januari 2025
  • Tweede bijeenkomst: 30 januari 2025
  • Pitch-workshop: 3 april 2025
  • Pitch-evenement: 17 april 2025

Tussen 30 januari en 27 maart 2025 worden de deelnemers geacht zelf twee dagen per week aan de slag te gaan met de uitwerking van hun plan en pitch. Tussentijds zijn er minimaal twee incheck-momenten met de coach.

Deelnemers ontvangen voor hun tijdsinvestering €3.200,- (exclusief onkosten).

Waar let de commissie op?

  • De potentie van je idee om uit te monden in een journalistiek plan en publicatie. Het idee moet concreet zijn en voldoende journalistieke aanknopingspunten hebben;
  • De haal- en uitvoerbaarheid van het plan;
  • Je motivatie om mee te doen aan dit traject;
  • De impuls die dit programma kan geven aan jouw ontwikkeling in de journalistiek.