2022

Roline Redmond wint Brusseprijs 2022 voor haar boek De Doorsons

Winnaar 2022 Shortlist Longlist De jury

De Winnaar

De Brusseprijs 2022 is uitgereikt aan Roline Redmond, voor haar boek De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied. “Een auteur die met verfrissende distantie de geschiedenis schildert van haar voorouders en op die manier voldoet aan de opdracht van haar moeder. De historie van de slavernij vastgelegd, zodat die zichtbaar wordt, maar vooral: niet wordt vergeten,” aldus de jury.

Roline Redmond (1949) is cultureel antropoloog en schrijver. Ze publiceerde Zwarte mensen in kinderboeken (1980) over de representatie van zwarte mensen in een honderdtal Nederlandse jeugdboeken, en doet onderzoek naar slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek. Haar boek was samen met vier andere kanshebbers genomineerd voor de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van het jaar 2021.

"Alle vijf de boeken zijn van hoge kwaliteit en gaan veel verder dan de dagelijkse berichtgeving. Maar het winnende boek zal ook over tien jaar nog betekenis hebben. Het biedt inzicht en beschrijft een van de meest besproken thema’s van deze tijd (…). Het gaat niet alleen over archieven en de feiten, maar vooral ook, zoals Rie Brusse – naamgever van de prijs – voorstond: over mensen."
Lees hier het juryrapport

De shortlist

De longlist

De jury

  • Lamyae Aharouay – Politiek redacteur en presentator van de podcast Haagse Zaken bij NRC Handelsblad
  • Rasit Elibol – Redacteur bij De Groene Amsterdammer
  • Tjerk Gaulthérie van Weezel – Volkskrant-verslaggever
  • Joost Oranje – Hoofdredacteur van Nieuwsuur
  • Thalia Verkade – Journalist én winnaar van de Brusseprijs 2021