2021

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet winnen de Brusseprijs 2021 met hun boek Het recht van de snelste

Winnaar 2021 Shortlist Longlist De jury

De winnaar

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet wonnen op 5 juni de Brusseprijs 2021 met hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd. Zij namen een cheque van € 10.000,- in ontvangst. ‘Een verrassend boek voor alle juryleden. Het biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord. Het recht van de snelste is een dwingende nadenker,’  aldus het juryrapport.

Tijdens het voorprogramma dat werd gemodereerd door journalist Yasmina Aboutaleb hadden de juryleden gesprekken met de genomineerden over het thema ‘Journalistiek buiten je bubbel’. Nikki Sterkenburg sloot het voorprogramma af met een column.

Verkade, de verteller van het verhaal, schrijft voor  De Correspondent  over mobiliteit. Te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met vier andere kanshebbers waren zij genomineerd voor de Brusseprijs 2021.

"Alle vijf boeken zijn voortreffelijk geschreven. Het boek dat we bekronen is zelfs zo goed geschreven dat dat eigenlijk helemaal niet zo opvalt. Alle vijf de boeken stemmen tot nadenken, maar het boek dat we bekronen stemt tot omdenken. Alle vijf de boeken zijn juwelen, maar het boek dat we bekronen kan ook een instrument zijn waarmee je aan de slag gaat. Op de overige vier boeken zal in de toekomst vaak worden teruggegrepen, maar het boek dat we bekronen grijpt vooruit."
Lees hier het juryrapport

De shortlist

Longlist

De Jury

  • Gerri Eickhof (juryvoorzitter) –  NOS
  • Maarten Dessing – Boekblad
  • Pieter van Os – NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2020
  • Martha Riemsma – hoofdredacteur Tubantia
  • Yvonne Zonderop – ex-adjunct hoofdredacteur de Volkskrant