Nieuws

6 april: Fonds BJP organiseert veiligheidstraining met Free Press Unlimited en PersVeilig

Van online intimidatie en juridische dreiging tot fysiek geweld: journalisten in Nederland komen steeds vaker in aanraking met agressie tijdens hun werk. Uit onderzoek van PersVeilig blijkt dat acht op de tien vrouwelijke journalisten wel eens te maken heeft met agressie, intimidatie of bedreiging. Niet alleen de veiligheid van de journalisten in kwestie is hierdoor in het geding, maar deze trend heeft ook gevolgen voor de persvrijheid. In 2022 is Nederland van de 6e naar de 28e plaats gezakt op de wereldranglijst persvrijheid.

10 maart 2023
10 maart 2023

Daarom heeft het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten de handen ineengeslagen met Free Press Unlimited en PersVeilig (NVJ). Samen organiseren we op 6 april een veiligheidstrainingsdag voor freelance journalisten en studenten journalistiek. Is jouw werk in het afgelopen jaar gepubliceerd door een onafhankelijk medium en denk je baat te hebben bij een veiligheidstraining? Dan is dit een unieke kans om een veiligheidstraining te volgen, zonder daar inkomen door mis te lopen. Het Fonds BJP biedt namelijk de mogelijkheid voor deze dag een tegemoetkoming in de tijdsinvestering aan te vragen van €150,-. Want misgelopen inkomsten mogen niet ten kosten gaan van je veiligheid als journalist.

Programma

Verschillende aspecten van veiligheid worden tijdens deze training behandeld. In het eerste deel gaan de trainers van Free Press Unlimited in op online veiligheid en maken zij deelnemers wegwijs in hun trainingsplatform Totem. PersVeilig behandelt vervolgens, onder andere door middel van rollenspel, onderwerpen als omgaan met verschillende vormen van agressie, het voorkomen en de-escaleren van conflicten, interventie bij collega’s en bewustwording van eigen gedrag.

8:30 – Inloop
9:00 – 11:30: Training online veiligheid Free Press Unlimited
11:30 – 13:00: Training PersVeilig
13:00 – 13:30: Lunchpauze
13:30 – 18:00: Training PersVeilig
18:00 – Borrel

Locatie: OBA (Prinsenzaal), Oosterdokskade 143, Amsterdam

Meld je aan

Voel jij je wel eens onveilig tijdens je werk of wil je preventief deelnemen zodat je weet wat je kunt doen als je in een gevaarlijke situatie terechtkomt? Meld je dan aan via dit formulier.