Nieuws

‘El Rey’ van Hans Goossen en Theo Sniekers wint Brusseprijs 2015

4 juni 2015
4 juni 2015

Hans Goossen en Theo Sniekers hebben de Brusseprijs 2015 gewonnen, de prijs voor het beste journalistieke boek van 2014. Dit heeft juryvoorzitter Ferry Mingelen zojuist bekendgemaakt op de ‘Avond van de Bijzondere Journalistiek’. Goossen en Sniekers ontvangen de prijs van € 10.000 voor hun boek El Rey – Van jager tot prooi (Media Groep Limburg).

Volgens het juryrapport onderstreept El Rey het belang van een kritische regionale pers:

‘Onderzoeksjournalisten Hans Goossen en Theo Sniekers van Dagblad De LimburgerLimburgs Dagblad roken onraad en lieten niet meer los. El Rey is een grondig uitgezocht en kundig verteld verhaal, dat zijn directe onderwerp – Jos van Rey en de Roermondse bestuurscultuur – ontstijgt en de kwetsbaarheid van onze lokale democratie blootlegt. De toon is kritisch, maar niet bevooroordeeld en ook de verdiensten van Van Rey komen aan bod. De jury waardeert extra dat de journalisten hun onderzoek tegen de verdrukking in hebben doorgezet. Als een man als Van Rey  roept: “Het is oorlog’’,  dan moet je stevig in je schoenen staan om je kritische speurtocht voort te zetten.’

De jury (Ferry Mingelen, Noraly Beyer en Marcel van Engelen) verkoos El Rey uit 135 ingezonden boeken. De overige genomineerden waren:

  • Fréderike Geerdink, De jongens zijn dood. Een journalistieke reis naar de kern van de Koerdische kwestie in Turkije (Spectrum)
  • Tom Kreling & Esther Rosenberg, Giftig krediet. De onvermijdelijke ondergang van SNS Reaal (Balans)
  • Michel Krielaars, Het brilletje van Tsjechov. Reizen door Rusland (Atlas Contact)
  • Wouter Laumans & Marijn Schrijver, Mocro Maffia. Geld, ambitie, hoogmoed en verraad in de onderwereld (Lebowski)
  • Tjitske Lingsma, All Rise! De grote ambities van het Internationaal Strafhof en de weerbarstige werkelijkheid (Ipso Facto)

De Brusseprijs is vernoemd naar de legendarische journalist en meester van het grote verhaal M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), die geruchtmakende reportages schreef voor onder andere De Telegraaf en de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn stukken werden in boekvorm gebundeld. De Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert.

Lira Correspondentenprijs 2015

Vanavond is door Lira-juryvoorzitter Margriet Brandsma tevens de Lira Correspondentenprijs (€5.000) voor de beste freelance buitenlandcorrespondent van 2014 uitgereikt aan Remco Andersen. Remco Andersen (1981) doet vanuit Beiroet verslag van de Arabische wereld en Iran voor de VolkskrantElsevier en De Morgen.De Lira Aanmoedigingsprijs (€2.500) voor jonge correspondenten ging naar Monique Samuel (1989), voor haar reportages over Noord-Afrika en het Midden-Oosten voor De Correspondent en De Groene Amsterdammer. Beide prijswinnaars werden al op 14 mei door de  jury (Margriet Brandsma, Peter Brusse, Katrien Gottlieb) bekendgemaakt.