Nieuws

Fonds BJP lanceert het Ingrid Harms Stipendium: jaarlijks €12.500,- voor beginnende journalisten om een diepgravende longread te schrijven

Vandaag lanceert het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten het Ingrid Harms Stipendium. Met deze subsidie kan de komende tien jaar jaarlijks een beginnende journalist of schrijver werken aan een journalistieke longread over een thema. Het stipendium is genoemd naar journalist Ingrid Harms (1947-2021), die tientallen jaren diepgravende reportages schreef voor Vrij Nederland. Het stipendium is geïnitieerd en gefinancierd door Han Nefkens; uitvoering en selectie liggen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

20 juli 2023
20 juli 2023

Journalistieke nalatenschap

Ingrid Harms is bekend van haar lange sociale reportages over uiteenlopende onderwerpen in het kleurenkatern van Vrij Nederland; over Russische vrouwen, over de wereld van het sadomasochisme en in het stuk ‘Prognose nul’ over de aidskliniek van het AMC. Elk jaar zal voor het stipendium een stuk van Ingrid Harms of een thema dat past bij haar journalistieke nalatenschap centraal gesteld worden, waarbij journalisten van nu de vrijheid hebben om er een eigen invulling aan te geven. Dit jaar maakt het Ingrid Harms Stipendium een journalist of schrijver vijf maanden vrij om een longread te schrijven geïnspireerd door Harms’ longread ‘De verloren dochters van Vader Stalin‘ uit 1986. De lange reportage raakt aan verschillende actuele onderwerpen en thema’s, waaronder: Rusland, diaspora, integratie. De geselecteerde journalist ontvangt €12.500,- exclusief onkosten om zich enkele maanden aan het onderzoek en schrijven te kunnen wijden.

Diepgravend met vlijmscherpe humor

Initiatiefnemer van het stipendium Han Nefkens ontmoette Ingrid Harms in 1995 voor het eerst toen zij hem interviewde over zijn debuut Bloedverwanten, een door autobiografische feiten geïnspireerde roman over twee broers die allebei hiv hebben. “Het was een moeilijk onderwerp, maar toch hebben we gelachen,” vertelt Nefkens, voor wie het stipendium een eerbetoon is ‘aan een geweldige journalist en een geweldige vriendin’. “Ze kon op subtiele manier tot de kern doordringen en had de gave om zware onderwerpen op een luchtige en humoristische manier over het voetlicht te brengen. Ingrid had een feilloos moreel kompas en diezelfde humor kon dan ook vlijmscherp zijn wanneer ze hypocrisie, opportunisme en hebzucht bespeurde. Dat kenmerkte ook haar journalistieke stijl: diepgravend, empathisch en humoristisch” vertelt Han Nefkens, tevens journalist, auteur en oprichter van de Han Nefkens Foundation die videokunstenaars wereldwijd ondersteunt.

Oase van rust

Twee jaar na de dood van Ingrid Harms in 2021 ontstond het idee om een stipendium in het leven te roepen. Daarbij is bewust gekozen voor een stipendium voor beginnend of aspirant-journalisten die gedurende enkele maanden, met begeleiding, een longread schrijven. “Want alleen als je de tijd en rust hebt kom je tot ontdekkingen die je anders niet had gedaan en kun je iets diepgaand onderzoeken.”, aldus Nefkens. Het Fonds BJP is blij de uitvoering en selectie van het Stipendium op zich te kunnen nemen. “Het stipendium past ontzettend goed bij het Fonds”, aldus directeur-bestuurder Joëlle Terburg. “We dragen met onze subsidies al bij aan de totstandkoming van diepgravende en bijzondere journalistieke projecten en aan talentontwikkeling. Dit stipendium ligt in het verlengde van die doelstelling: iemand krijgt de kans misschien wel een eerste langere journalistieke publicatie te schrijven en wordt daarbij op het gebied van journalistiek en schrijven begeleid.”

Aanvragen

Het stipendium is bedoeld voor beginnend of aspirant-journalisten, die al wel enige schrijfervaring hebben. Om indienen voor het stipendium laagdrempelig te houden, ook voor geïnteresseerden die nog geen groot netwerk hebben in de journalistiek, hoeft er nog geen intentieverklaring van een publicerend medium bij de aanvraag te zijn. Het geselecteerde project zal gepubliceerd worden als boekje door Vrij Nederland. Het staat de geselecteerde aanvrager vrij daarnaast uitkomsten van het onderzoek elders te publiceren.

Aanmelding voor het stipendium is eenvoudig: in eerste instantie verwachten we simpelweg een korte beschrijving van een idee voor de longread, waarin duidelijk wordt wat het belang van dat idee is en hoe je het project wilt aanpakken. Daarnaast ontvangen we graag ook een proeve van schijfervaring (denk aan: een essay, scriptie, eerder gepubliceerd journalistiek werk of fictie). Op basis van die aanmeldingen wordt een klein aantal aanvragers uitgenodigd hun projectaanvraag verder uit te werken, waarbij het Fonds BJP hun voorstel kan voorzien van tips en feedback.

Interesse?

Aanvragen voor deze ronde kan vanaf donderdag 27 juli tot en met woensdag 6 september kun je een aanvraag doen.