Jeroen van Bergeijk wint Brusseprijs 2024 voor zijn boek Undercover aan het werk

Journalist Jeroen van Bergeijk heeft de 17de editie van de Brusseprijs gewonnen voor zijn boek Undercover aan het werk (Ambo|Anthos). Van Bergeijk laat in zijn boek zien hoe het werkelijk is aan de onderkant van de huidige arbeidsmarkt.

16 juni 2024
16 juni 2024

De jury is onder de indruk van wat Van Bergeijk de afgelopen jaren heeft gedaan om dit boek te kunnen maken. ‘Zijn werk raakt ons. Undercover gaan is een van de zwaarste wapens die een journalist in kan zetten. Van Bergeijk worstelt met de vraag of het voor zijn verhalen legitiem is. Wij vinden dat hij overtuigend heeft laten zien dat het moest’, aldus de jury. Lees hier het juryrapport.

De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP). De winnaar werd bekend gemaakt tijdens de Nacht van het journalistieke boek in de Rode Hoed in Amsterdam, tijdens een live uitzending van het NPO Radio 1 programma NOS Met het Oog op Morgen. Hij won een oorkonde en een geldbedrag van €10.000,-.

Joëlle Terburg, directeur-bestuurder van het Fonds BJP, feliciteert winnaar Van Bergeijk: ‘Het journalistieke werk dat Van Bergeijk doet, staat sterk in de traditie van de naamgever van de prijs, journalist M.J. Brusse. Lezers laten zien welke werelden er nog meer zijn, naast de hun bekende. We zijn blij dat we als Fonds en met de Brusseprijs dit belangrijke journalistieke werk kunnen stimuleren en belonen.’

(C) Isaac Owusu

De genomineerden

De andere vier genomineerde voor de Brusseprijs waren:

In aanloop naar de uitreiking waren de auteurs van de vijf genomineerde boeken achtereenvolgens te gast bij de zaterdag-uitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen. Luister hier alle interviews terug.

De jury 2024

De jury van de Brusseprijs 2024 bestond uit:

  • Annegriet Wietsma (voorzitter) – filmregisseur, auteur en podcastmaker;
  • Dilara Bilgiç – auteur en essayist;
  • Marloes de Koning – journalist bij NRC Handelsblad;
  • Lara Billie Rense – presentator voor HUMAN en de NTR;
  • Maurice Swirc – freelance onderzoeksjournalist, jurist en winnaar van de Brusseprijs 2023.

Over de Brusseprijs

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten rijkt jaarlijks de Brusseprijs uit. De prijs is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941). Aan de Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. In 2023 won Maurice Swirc de Brusseprijs voor zijn boek De Indische doofpot; waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd.

Op de hoogte blijven?

Ook in 2025 wordt de Brusseprijs weer uitgereikt. De komende tijd wordt bekend uit wie de nieuwe jury bestaat. Wil je op de hoogte blijven over alles wat met de Brusseprijs te maken heeft? Schrijf je dan in voor onze perslijst en ontvang het laatste nieuws over de Brusseprijs en het Fonds BJP.