Nieuws

Judith Koelemeijer juryvoorzitter Brusseprijs voor het beste journalistieke boek

21 oktober 2015
21 oktober 2015

Judith Koelemeijer wordt voorzitter van de jury van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van 2015. Koelemeijer is schrijfster van literaire non-fictie. Zij geeft tevens schrijfcursussen en masterclasses verhalende journalistiek. Van haar debuut, de familiegeschiedenis Het zwijgen van Maria Zachea, werden meer dan 300 duizend exemplaren verkocht. Op dit moment werkt zij aan de biografie van Etty Hillesum.

De jury bestaat voorts uit Greta Riemersma en Hans Goossen. Riemersma is freelance journaliste bij de Volkskrant en Vrij Nederland, en docente journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Goossen is historicus en onderzoeksjournalist bijDagblad De Limburger. Samen met Theo Sniekers won hij eerder dit jaar de Brusseprijs met El Rey – Van jager tot prooi.

De uitreiking van de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek vindt plaats in het voorjaar van 2016. De winnaar ontvangt een oorkonde en een geldbedrag van € 10.000. Alle Nederlandstalige journalistieke boeken uit 2015 kunnen meedingen naar de prijs. De deadline voor de inzending is 31 december 2015. In april 2016 maakt de jury een shortlist van 5 titels bekend. Raadpleeg hier het juryreglement.

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek is een initiatief van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar de legendarische journalist en schrijver M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), die decennialang geruchtmakende reportages schreef voor onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Veel van zijn grote sociale reportages zijn tevens in boekvorm verschenen.

De laatste drie prijswinnaars zijn:

  • Hans Goossen en Theo Sniekers, El Rey – Van jager tot prooi (2015)
  • Marcel van Engelen, Het kasteel van Elmina – In het spoor van de Nederlandse slavenhandel in Afrika  (2014)
  • Wilfred Scholten, Mooie Barend – biografie van B.W. Biesheuvel 1920-2001 (2013)