Nieuws
31 december 2023

Jury Brusseprijs 2024 bekend: inzending prijs geopend

In 2024 reikt het Fonds BJP voor de zeventiende keer de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek uit. Vijf juryleden gaan zich het komende half jaar buigen over de journalistieke boeken die in 2023 zijn verschenen.

 

21 december 2023
21 december 2023

De jury van de Brusseprijs 2024 bestaat uit:

  • Annegriet Wietsma (voorzitter) – filmregisseur, auteur en podcastmaker;
  • Dilara Bilgiç – auteur en essayist;
  • Marloes de Koning – journalist bij NRC Handelsblad;
  • Lara Billie Rense – presentator voor HUMAN en de NTR;
  • Maurice Swirc – freelance onderzoeksjournalist, jurist en winnaar van de Brusseprijs 2023.

Deze jury maakt de winnaar van de Brusseprijs begin juni in een live uitzending van NOS Met het Oog op Morgen bekend.

Joëlle Terburg, directeur-bestuurder van het Fonds BJP: Toen de Brusseprijs in 2006 in het leven werd geroepen, was het aan de jury 152 boeken, verschenen in 2004 en 2005, te beoordelen. Inmiddels verschijnen er per jaar meer dan 200 journalistieke non-fictie boeken en onze jury wacht dan ook een uitdagende klus. Het belang van het journalistieke boek is groot: het geeft ruimte voor onderzoek, achtergronden, nuance en diepgang. Ik ben ontzettend benieuwd naar de overwegingen en de keuzes die deze jury gaat maken.

Inzenden

Met de bekendmaking van de jury voor de Brusseprijs 2024 is ook de inzending voor de editie van dit jaar geopend. Vanaf nu kunnen boeken worden ingezonden voor de verkiezing van het beste Nederlandstalige journalistieke boek van 2023.

We nodigen uitgevers uit te laten weten welke boeken, gepubliceerd in 2023, ze opgeven voor de Brusseprijs 2024. Dit kan tot en met 31 december, maak hiervoor gebruik van het aanmeldformulier. Stuur het ingevulde aanmeldformulier naar dit adres: inzendingenbrusseprijs@fondsbjp.nl

Wij bevestigen die mail vervolgens door middel van het versturen van de inzendinstructies.

Over de Brusseprijs

De Brusseprijs is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), een icoon uit de Nederlandse journalistieke geschiedenis en een pionier op het gebied van onderzoeksjournalistiek. Aan de jaarlijks uitgereikte Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. In een live radio-uitzending van NOS Met het Oog op Morgen wordt de winnaar begin juni bekend gemaakt. De prijs werd in 2023 gewonnen door Maurice Swirc met het boek De Indische Doofpot, Waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd, dat verscheen bij De Arbeiderspers.

Maak kennis met de jury  

  • Annegriet Wietsma

Annegriet Wietsma is filmregisseur, auteur en podcastmaker. Zij maakt documentaires voor filmhuizen en televisie, is regisseur van diverse Andere Tijden-uitzendingen en mederegisseur van historische televisieseries. Zij is mede-initiator en eindredacteur van het grootschalige onderzoeksjournalistieke project Oorlogsliefdekind.nl en schreef verschillende artikelen en boeken waaronder Liefde in tijden van oorlog en Strijd om de straat. Wietsma is maker van de gelauwerde podcast De Deventer Mediazaak (2021) en in augustus 2023 werd haar podcast De zwembadclub gepubliceerd.

Wietsma: Boeken zijn mijn persoonlijke vrienden en het collectieve geheugen van een samenleving. Wat een rijkdom om als jurylid van de Brusseprijs 2024 zoveel nieuwe vrienden te mogen ontdekken en ons gezamenlijke denken te verbreden!

  • Dilara Bilgiç

Dilara Bilgiç is schrijver en publicist. In 2020 verscheen haar debuut, De Black Box Democratie, een filosofisch essay over de polarisatie in onze democratie. Dit boek werd genomineerd voor de Hypatia-prijs 2022. In 2022 verscheen haar tweede boek, De gelabelde, literaire non-fictie over de invloed van labels. Het boek werd genomineerd voor het Mooiste Boekomslag 2022 en de Jan Hanlo Essayprijs. Als freelancer schreef ze onder andere voor de Correspondent en de Groene Amsterdammer over polarisatie.

Bilgiç: Ik kijk ernaar uit me onder te dompelen in grensverleggende boeken die de horizon van het bekende doorbreken.

  • Marloes de Koning

Marloes de Koning is journalist bij NRC en schrijft over tech-onderwerpen, zoals blockchain en online privacy. Ze was correspondent op de Balkan (standplaats Belgrado en later Athene) en in Turkije (standplaats Istanbul). Ze schreef onder meer over de financiële crisis in Griekenland en, zowel vanuit Irak als vanuit Turkije en Griekenland, over de vluchtelingencrisis in 2015. Vanuit Turkije en Griekenland was ze ook correspondent voor RTL Nieuws. Na haar correspondentschappen werd De Koning chef van de redactie buitenland bij NRC.

  • Lara Billie Rense

Lara Billie Rense is presentator en maakt podcasts, radio en televisie. Na diens studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam begon Rense in 2002 bij BNR Nieuwsradio onder andere met eigen programma, De Powerlunch. Via een tussenstop bij de Wereldomroep, stapte Rense in 2009 over naar de NOS op Radio 1 en presenteerde daar eerst vier jaar lang het NOS Radio 1 Journaal en daarna tot 2022 Nieuws en Co in de middag. Rense stopte als vaste presentator bij de NOS om een freelance bestaan op te bouwen, een boek te schrijven over diens transitie en wat afstand te nemen tot het dagelijkse nieuws. Inmiddels is Rense al weer een jaar te horen als presentator van het HUMAN-programma Wat Blijft, maakt die podcasts en is die te zien als presentator op televisie voor de NTR en voor HUMAN, onder meer bij Mediastorm.

  • Maurice Swirc

Maurice Swirc is onderzoeksjournalist en jurist. Hij is gespecialiseerd in mensenrechten en rechtshistorische onderwerpen. Hierover schreef hij de afgelopen jaren voor onder andere De Groene Amsterdammer en NRC. In 2022 verscheen De Indische doofpot. Dat boek won in 2023 de Brusseprijs. Eerder schreef hij het lovend ontvangen Altijd mazzel, een wereldreis langs ioodse gemeenschappen. In november 2023 publiceerde hij in De Groene Amsterdammer een tweeluik over ecocide, over de rechtshistorische en politieke achtergrond van misdaden tegen het milieu.

Swirc: Met het controleren van de macht en het schetsen en onthullen van maatschappelijke en politieke werkelijkheden vormt (onderzoeks)journalistiek een van de fundamenten van onze democratische rechtsstaat.