Nieuws

Longlist Brusseprijs 2024 bekend

De jury van de Brusseprijs heeft de longlist bekendgemaakt met daarop achttien titels die kans maken op de jaarlijkse onderscheiding voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek. De boeken werden door de vijfkoppige jury geselecteerd uit tweehonderd inzendingen.

3 april 2024
3 april 2024

‘Een overeenkomst tussen de titels op de longlist is dat ze geschreven zijn vanuit nieuwsgierigheid. Bij het selecteren van de boeken bleek dit de kernwaarde waar we als jury zonder het te weten naar zochten. Om in deze gepolariseerde tijd een zinvolle bijdrage te leveren aan het maatschappelijk debat, is het van belang dat journalistiek bedreven wordt met een open blik, de durf je te laten verrassen en de bereidheid diep in de materie te duiken en je als journalist onder de mensen te begeven’, aldus juryvoorzitter Annegriet Wietsma namens de jury.

Op 7 mei wordt de shortlist bekendgemaakt. De uitreiking van de Brusseprijs vindt zaterdag 15 juni plaats tijdens de Nacht van het journalistieke boek in de Rode Hoed in Amsterdam. De bekendmaking wordt live uitgezonden in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De longlist

Deze boeken maken kans op de Brusseprijs:

Jury 2024

De jury van de Brusseprijs 2024 bestaat uit:

  • Annegriet Wietsma (voorzitter) – filmregisseur, auteur en podcastmaker
  • Dilara Bilgiç – auteur en essayist
  • Marloes de Koning – journalist bij NRC Handelsblad
  • Lara Billie Rense – presentator voor HUMAN en de NTR
  • Maurice Swirc – freelance onderzoeksjournalist, jurist en winnaar van de Brusseprijs 2023

Over de Brusseprijs  

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten organiseert de prijs, die is vernoemd naar journalist M.J. Brusse (1873-1941), dit jaar voor de zeventiende keer. De beoordeling en selectie wordt gedaan door een ieder jaar wisselende onafhankelijke jury.

In aanmerking komen journalistieke boeken, oorspronkelijk uitgegeven in het Nederlands en voor het eerst verschenen in het kalenderjaar voorafgaand aan de desbetreffende editie. Aan de Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. In 2023 ging de prijs naar Maurice Swirc voor zijn boek De Indische Doofpot.

In de vijf weken voorafgaand aan de uitreiking zijn de auteurs van de vijf boeken op de shortlist achtereenvolgens te gast in de zaterdaguitzending van Met het Oog op Morgen. Vanaf 11 mei wekelijks te beluisteren op zaterdagavond, tussen 23.00 en 00.00 uur.

Download hier een afbeelding met boekcovers van de longlist genomineerden.