Nieuws

Shortlist Brusseprijs 2023 bekend

Vandaag heeft de jury van de Brusseprijs 2023  bekendgemaakt welke vijf boeken kans maken op de prijs. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst in Athenaeum Boekhandel Zuidoost. De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van 2022 wordt op 3 juni uitgereikt in een live radio-uitzending van NOS Met het Oog op Morgen. Eerder maakte de jury een longlist van zestien titels bekend.

18 april 2023
18 april 2023

Hasna El Maroudi, juryvoorzitter: ”De jury is ervan overtuigd dat de uiteindelijke shortlist in de geest is van M.J. Brusse, met boeken op de lijst over de relatie tussen burger en overheid, historische gebeurtenissen en brede maatschappelijke veranderingen. Wij kijken ernaar uit om in verder overleg tot een uiteindelijke winnaar te komen.

Deze boeken maken kans op de Brusseprijs 2023

NOS Met het Oog op Morgen

In aanloop naar de Brusseprijs-uitreiking zijn de auteurs van de vijf genomineerde boeken achtereenvolgens vanaf 29 april te gast bij de uitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen op zaterdagavond tussen 23.00 en 24.00 uur.

Over de Brusseprijs

Voor de zestiende keer reikt het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten de prijs, die is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), uit. Dit is een bijzondere editie van de prijs, omdat het dit jaar 150 jaar geleden is dat M.J. Brusse geboren werd. Aan dit jubileum zal het Fonds BJP op de geboortedag van M.J. Brusse, 26 juni nog een bijeenkomst wijden.

Aan de jaarlijks uitgereikte Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. De prijs werd in 2022 gewonnen door Roline Redmond met het boek ‘De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied’, dat verscheen bij De Arbeiderspers.

Jury

De jury van de Brusseprijs 2023 bestaat dit jaar uit:

  • Jeroen van Bergeijk – Freelancejournalist en schrijver van undercoverreportages
  • Marcel Gelauff – Oud-hoofdredacteur van de NOS
  • Hasna El Maroudi – Freelancejournalist en mede-oprichter van Lilith Mag
  • Floor Milikowski – Freelancejournalist bij De Groene Amsterdammer en auteur
  • Roline Redmond – Antropoloog, schrijver en winnaar van de Brusseprijs 2022

Deze vijfkoppige jury maakt op 3 juni 2023 bekend wie de prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van het jaar 2022 wint.