Nieuws

Shortlist Brusseprijs 2024 bekend

Vandaag heeft de jury bekendgemaakt welke vijf boeken kans maken op de Brusseprijs 2024. ‘Op de shortlist staan vijf boeken die informeren, uitdagen tot gesprek en een bijdrage leveren aan de geschiedschrijving. Precies waar journalistiek voor bedoeld is’, aldus de jury. De prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek wordt op zaterdag 15 juni uitgereikt tijdens de Nacht van het journalistieke boek in de Rode Hoed, Amsterdam.

7 mei 2024
7 mei 2024
"Hoe verschillend ook in onderwerp, opzet en benadering, de genomineerde boeken openen stuk voor stuk werelden die weinig bekend zijn. Bij het samenstellen van de shortlist heeft de jury niet alleen gekeken naar journalistieke nieuwsgierigheid, maar ook naar de toegankelijkheid van de schrijfstijl en de methoden waarmee de auteurs het werkveld betraden. Alle auteurs dompelden zich volledig onder in hun onderwerp. Ieder boek neemt de lezer mee op een fascinerende ontdekkingsreis. Op de shortlist staan vijf boeken die informeren, uitdagen tot gesprek en een bijdrage leveren aan de geschiedschrijving. Precies waar journalistiek voor bedoeld is."
De boeken zijn geselecteerd uit een longlist die de jury eerder bekend maakte

NOS Met het Oog op Morgen  

De auteurs van de boeken op de shortlist zijn in de vijf weken voorafgaand aan de uitreiking achtereenvolgens te gast in de zaterdaguitzending van het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. Deze uitzendingen zijn vanaf 11 mei wekelijks te beluisteren op zaterdagavond tussen 23.00 en 00.00 uur.

De Nacht van het journalistieke boek  

De uitreiking van de Brusseprijs vindt plaatst op zaterdag 15 juni tijdens de Nacht van het journalistieke boek in de Rode Hoed, Amsterdam. Tijdens deze avond gaat Sheila Sitalsing samen met enkele gasten in gesprek over de betekenis van het journalistieke boek, komen de genomineerde auteurs aan het woord over hun boeken en is er livemuziek. Aan het einde van de avond maakt de juryvoorzitter de winnaar bekend in de live uitzending van Met het Oog op Morgen. Wil je erbij zijn? Vanaf vrijdag 10 mei kun je een ticket reserveren via deze link.

Jury 2024

De jury van de Brusseprijs 2024 bestaat uit:

  • Annegriet Wietsma (voorzitter) – filmregisseur, auteur en podcastmaker;
  • Dilara Bilgiç – auteur en essayist;
  • Marloes de Koning – journalist bij NRC Handelsblad;
  • Lara Billie Rense – presentator voor HUMAN en de NTR;
  • Maurice Swirc – freelance onderzoeksjournalist, jurist en winnaar van de Brusseprijs 2023

Over de Brusseprijs   

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten organiseert de prijs, die is vernoemd naar journalist M.J. Brusse (1873-1941), dit jaar voor de zeventiende keer. De beoordeling en selectie wordt gedaan door een ieder jaar wisselende onafhankelijke jury.
In aanmerking komen journalistieke boeken, oorspronkelijk uitgegeven in het Nederlands en voor het eerst verschenen in het kalenderjaar voorafgaand aan de desbetreffende editie. Aan de Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. In 2023 ging de prijs naar Maurice Swirc voor zijn boek De Indische Doofpot.

Op de hoogte blijven? 

Wil je als eerste weten wie straks de Brusseprijs 2024 wint? Schrijf je dan hier in voor onze perslijst en ontvang het laatste nieuws omtrent de Brusseprijs.

Contact

Met persvragen en interviewverzoeken kun je contact opnemen via:

Mail: brusseprijs@fondsbjp.nl
Telefoon: 020 63 86 295