Nieuws

Tot 16 juli: aanmelding mediaredacties Jong Talent 2022

Landelijke, regionale en lokale onderzoeksredacties die in 2022 met subsidie van het Fonds BJP een werkervaringsplek beschikbaar willen stellen op hun redactie kunnen zich tot 16 juli melden.

28 juni 2021
28 juni 2021

Ook in 2022 stelt het Fonds BJP traineeships beschikbaar voor jonge journalisten die zich verder willen ontwikkelen tot onderzoeksjournalist. Hoewel het belang van de onderzoeksjournalistiek zich in het afgelopen crisisjaar herhaaldelijk bewees, staat zij, zeker ook in de regio, onder grote druk. Omdat de behoefte aan betrouwbare en diepgravende journalistiek groeit, net als het animo voor de regeling – van zowel onderzoeksredacties als aspirant-trainees – hebben we besloten de regeling in 2022 naar voren te halen: na de lichting die in oktober 2021 van start gaat, treedt de nieuwe lichting trainees dit keer in plaats van in het najaar, al in januari 2022 in dienst. Daarom nodigen we landelijke, regionale en lokale redacties die vanaf januari volgend jaar voor minimaal één jaar zo’n plek beschikbaar willen stellen op hun (onderzoeks)redactie, van harte uit zich bij ons te melden. Media die interesse hebben kunnen zich tot 16 juli aanmelden.

Regeling Jong Talent

De traineeplekken worden aangeboden binnen de Regeling Jong Talent. Die regeling is bedoeld om beginnende, talentvolle journalisten een kans te bieden om op een redactie een tot twee jaar onderzoeksjournalistieke werkervaring op te doen. Bij het Fonds BJP bieden wij hun daarnaast als onderdeel van het traineeprogramma een scholingstraject om hun onderzoeksjournalistieke vaardigheden te verdiepen en hun expertise te vergroten.

Inmiddels is de tweede lichting jonge onderzoeksjournalisten werkzaam op verschillende redacties verspreid over het land. “[…] Er [is] ruimte voor langere, analyserende verhalen. Als trainee heb je tijd en ruimte om je vast te bijten in thema’s en onderwerpen,” vertelt trainee Sjors Roeters (29) trainee bij Vrij Nederland in een interview in Villamedia. Het mes snijdt aan twee kanten, blijkt. Redactiechef bij Vrij Nederland en begeleider van Roeters, Marleen Slob: “Ik merk dat Sjors erg veel input geeft vanuit hoeken die minder bekend zijn, mede omdat hij nog jong is. We zijn een kleine journalistieke organisatie, dus iedere extra kracht is welkom. Op deze manier kunnen we onze redactie versterken zonder dat het al te zwaar op de begroting drukt.”

Aanmelding media

Het is van belang dat media die in aanmerking willen komen voor de subsidieregeling een professionele onderzoeksomgeving en begeleiding kunnen bieden aan beginnende onderzoeksjournalisten. Ook dienen media de trainees de ruimte te geven om deel te nemen aan het scholingsprogramma.

Interesse? Maak je belangstelling kenbaar door het formulier in te vullen. Heb je vragen? Stuur een mailtje naar:  talentontwikkeling@fondsbjp.nl.

 

Planning

Na ontvangst van de aanmelding, maken we een afspraak om kennis te maken en de voorwaarden en verwachtingen te bespreken; daarover ontvang je uiterlijk 23 juli bericht. Het Fonds BJP selecteert de deelnemende media, waarna naar verwachting eind september 2021 de vacatures voor de trainees naar buiten gebracht worden. De traineeships starten vervolgens in januari 2022.