Nieuws

Traineeplekken gezocht bij lokale, regionale en landelijke redacties

In 2023 en 2024 stelt het Fonds BJP opnieuw traineeships beschikbaar voor journalisten die zich (verder) willen ontwikkelen tot onderzoeksjournalist. Hoewel het belang van de onderzoeksjournalistiek zich in de afgelopen crisisjaren herhaaldelijk bewees, staat zij, zeker ook in de regio, onder grote druk. Omdat de behoefte aan betrouwbare en diepgravende journalistiek groot is, hebben we besloten de regeling uit te breiden. Zo kunnen we niet alleen onderzoeksjournalistiek talent breder steunen, maar ook recht doen aan het grote animo voor de traineeships – van zowel onderzoeksredacties als aspirant-trainees.

1 mei 2023
1 mei 2023

Traineeships onderzoeksjournalistiek

De traineeships die we aanbieden vallen uiteen in twee categorieën:

Jong Talent Traineeships

 • Op landelijke, regionale of lokale redacties met een professionele onderzoeksomgeving/redactie;
 • Voor beginnende onderzoeksjournalisten die maximaal drie jaar geleden zijn afgestudeerd of maximaal drie jaar werkervaring hebben;
 • Traineeship van minimaal een jaar, met mogelijke verlenging van nog een jaar;
 • Trainee neemt deel aan scholingsprogramma van Fonds BJP;
 • Begeleiding primair door redactie, eventueel met aanvullende coaching via het Fonds BJP.

Lokale en Regionale Traineeships

 • Op regionale of lokale redacties waar nu nog niet of niet veel aan onderzoeksjournalistiek wordt gedaan;
 • Voor journalisten die zich (verder) willen ontwikkelen tot onderzoeksjournalist;
 • Traineeship van drie maanden tot maximaal jaar;
 • Focus op een bepaalde portefeuille of journalistieke methodiek;
 • Trainee neemt deel aan scholingsprogramma van Fonds BJP;
 • Begeleiding primair door aanvullende coaching via het Fonds BJP.

Wij nodigen lokale, regionale en landelijke redacties mét of zonder ingebedde plek voor onderzoeksjournalistiek op hun redactie die vanaf het najaar van 2023 of januari 2024 voor zo’n plek beschikbaar willen stellen op hun (onderzoeks)redactie van harte uit zich bij ons te melden. Media die interesse hebben kunnen zich tot en met 16 mei aanmelden.

Regeling Jong Talent

De traineeplekken worden aangeboden binnen de Regeling Jong Talent. Die regeling is bedoeld om beginnende, talentvolle journalisten een kans te bieden om op een redactie een tot twee jaar onderzoeksjournalistieke werkervaring op te doen. Bij het Fonds BJP bieden wij hun daarnaast als onderdeel van het traineeprogramma een scholingstraject  om hun onderzoeksjournalistieke vaardigheden te verdiepen en hun expertise te vergroten.

Benieuwd naar de ervaringen van trainees en hun begeleiders? Lees dan dit interview in Villamedia.

Aanmelding media

Alle media die zich aanmelden voor de traineeships dienen een professionele werkomgeving aan een trainee te kunnen bieden en gemotiveerd te zijn om een trainee op de redactie te ondersteunen in diens onderzoeksjournalistieke ontwikkeling. Daarvoor begeleidt de redactie een trainee om diens plek op de redactie te vinden en in het verder ontwikkelen van de journalistieke vaardigheden. Ook geeft de redactie ruimte aan de trainee om deel te nemen aan scholingsactiviteiten. Voor de Jong Talent Traineeships geldt als aanvullende vereiste dat er binnen de organisatie een professionele onderzoeksomgeving aanwezig is.

De deadline voor deze oproep is inmiddels verstreken. Heb je vragen die niet kunnen wachten? Stuur een mailtje naar: talentontwikkeling@fondsbjp.nl.

Planning

Na ontvangst van de aanmelding maken we een online afspraak om kennis te maken en de voorwaarden en verwachtingen te bespreken. Het Fonds BJP selecteert de deelnemende media, waarna naar verwachting begin juli 2023 de eerste vacatures voor de trainees naar buiten gebracht worden. De Lokale en Regionale Traineeships starten in het najaar van 2023 en de Jong Talent Traineeships starten in januari 2024.