Lees-, luister- en kijktips voor in de zomer
De zomer is aangebroken. En daarmee voor velen ook de vakantie. Nog geen idee wat je wilt lezen, beluisteren of welke documentaire je wilt bekijken? Voor jou deden we een greep uit de onlangs verschenen boeken, podcasts en documentaires die het Fonds BJP subsidieerde. Hieronder vind je onze tips ter inspiratie.
Natuurlijk verschenen er In het afgelopen nog veel meer publicaties met steun van het Fonds BJP die het bekijken, lezen of beluisteren meer dan waard zijn. Hier vind je alle onlangs verschenen publicaties waaraan het Fonds bijdroeg.
De zesdelige podcastserie Zwart Gat gaat over de impact van adoptie
Hoe is het om als geadopteerde op te groeien in een witte omgeving? Ga je wel of niet op zoek naar je biologische familie? Deze vragen en meer komen aan bod in de zesdelige podcastserie Zwart Gat. Podcastmakers Sharid Alles (India, 1980) en Eva Cleven (Israël, 1986) zijn allebei als geadopteerd kind in Nederland beland. In hun zesdelige podcastserie omschrijven ze het gevoel van geadopteerd zijn als een zwart gat in je borst, diep in je binnenste. In de serie staan de mentale en emotionele gevolgen van interlandelijke adoptie centraal. Ze duiken ze in hun eigen adoptieheden en -verleden en proberen om een antwoord te vinden op de vraag: kun je ooit van het gevoel van het zwarte gat afkomen?
Documentaire over Peter en Erik, een tweeling die bij de geboorte wordt gescheiden
Bij je geboorte worden gescheiden van je tweelingbroer en elkaar pas na zeventien bij toeval weer treffen. Het overkwam Peter Anema en Erik Hulsegge. Als kind en puber weten ze lang niet van elkaars bestaan. Ze wonen allebei al jaren hemelsbreed slechts dertig kilometer uit elkaar. Waarom zijn ze destijds uit elkaar gehaald? Nu, 56 jaar later, duiken Peter en Erik ontrafelen ze samen met onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis het vraagstuk.
Journalist Jesse Beentjes onderzoekt mannelijkheid in zijn boek Minder man
Journalist Jesse Beentjes verloor door zaadbalkanker een testikel. ‘Voel je je nu minder man?’, was de vraag die hij vervolgens meermalen te horen kreeg. In zijn boek Minderman onderzoekt hij de vragen achter die vraag besloten liggen. Hij doet dit aan de hand van filosofie, historisch onderzoek, interviews met medische experts en zijn eigen ervaringen als patiënt. Hij ontwaart onder meer verbanden tussen castraatzangers, veroordeelde zedendelinquenten en fitness influencers. Beentjes durft vervolgens zijn eigen mannelijkheidsgevoel – of het gebrek daaraan – onder ogen te zien.
Ondernemers in het wild, een boek over de organisatie African Parks
African Parks geldt als het succesnummer binnen de natuurbescherming. Inmiddels heeft de organisaties in meer dan twintig natuurgebieden het volledige gezag van de staat overgenomen. Journalist Olivier van Beemen werpt in zijn boek Ondernemers in het wild de vraag op of de werkwijze nog van deze tijd is; een merendeels witte directie beslist over wat er in Afrika gebeurt. Hij beschrijft African Parks als een in zichzelf gekeerde organisatie die zichzelf prijst om haar goede werken voor de natuur. Van Beemen toont daarnaast onomwonden dat de aanpak van de organisatie veel weerstand wekt bij de lokale bewoners.
Leven onder het Luchtruim een boek over de regio rondom Schiphol
De krimp van het vliegverkeer – zo ook rond Schiphol – staat inmiddels hoog op de politieke agenda. Maar naar het landschap onder het luchtruim lijkt niemand om te kijken.
Fotograaf Theo Baart en journalist en stadsonderzoeker Tijs van den Boomen richten zich in hun boek Leven onder het luchtruim juist op de omgeving van de luchthaven: wat is er te winnen als je een of meer start- en landingsbanen sluit? Ze bieden een verrassend beeld van de regio rond Schiphol. En laten zien welke banen dicht zouden kunnen en wat je nu al kunt doen; van herriebestendige stedenbouw tot fietsbruggetjes en van leefbare bedrijventerreinen tot nieuwe natuur.