Bereik je publiek

Aanmeldperiode gesloten

Wil jij met jouw onderzoek meer mensen bereiken? Probeer je graag andere of nieuwe vertelvormen uit om een bredere of de juiste doelgroep te bereiken? De eerste ronde van onze nieuwe pilotregeling Journalistiek+ is geopend. Met aanvullende subsidiemogelijkheden willen we jou helpen met uitdagingen zoals: Hoe vergroot ik mijn bereik? Hoe zorg ik ervoor dat mijn onderzoek terechtkomt bij relevante doelgroepen?

13 juli 2023
13 juli 2023

Binnen ronde 1 van de pilotregeling Journalistiek+ willen we journalisten de gelegenheid bieden om voor hun onderzoeksproject relevante doelgroep(en) beter te bereiken en betrekken, door middel van aanvullende of originele vertel- of publicatievormen. Dit gaat dan om publicatievormen in aanvulling op de huidige publicatievorm. Ronde 1 staat open voor journalisten die de afgelopen periode een projectsubsidie van Fonds BJP hebben ontvangen. Een aanvraag indienen kan van 13 juli t/m 14 augustus 2023.

Aan wat voor voorbeelden kun je denken? Een Youtube-serie over een onderzoek naar jongeren om de resultaten ook met hen te delen; een flyer verspreiden met de belangrijkste resultaten van het onderzoek in de buurt of gemeenschap waarnaar onderzoek werd gedaan; een vertaling van (onderdelen van) de publicatie om extra groepen te bereiken; een expositie, bijvoorbeeld van foto’s of andere objecten; een publieke gespreksavond; (cultureel) evenement, voorstelling etc.; een game, interactief evenement of app. Zolang het een vorm is die helpt een voor jouw project relevante doelgroep te bereiken.

Voorwaarden

Om subsidie aan te vragen binnen ronde 1:

  • Heb je tussen november 2022 en mei 2023 al subsidie gehad van het Fonds BJP voor een project, of heb je recentelijk gepubliceerd (vanaf november 2022);
  • Heb je een plan dat voortborduurt op dit specifieke project;
  • Heb je al een doelgroep of doelgroepen in je hoofd die je met een extra vertel- of publicatievorm wilt bereiken en weet je waarom dit van belang is;
  • Heb je idealiter al een idee over de publicatie- of vertelvorm(en) waarmee je die doelgroep wilt bereiken;
  • Is het praktisch haalbaar voor je dit najaar te beginnen met het onderzoek en/of de uitvoering ervan.

 

Voor het indienen van een aanvraag hoef je nog niet exact te weten hoe je publicatie- of vertelvorm eruit komt te zien. Neem de commissie mee in welke ideeën je hebt, licht toe waarom je deze doelgroepen wilt bereiken en welke groepen dat zijn, wat je al wel en niet weet en waar je achter wilt komen met de extra subsidie.

Bij deze pilot is publicatie in eigen beheer mogelijk. Maak daarbij wel duidelijk hoe de eindredactie geregeld is, bijvoorbeeld door de inhuur van een freelance eindredacteur. Ook dien je verder in te gaan op de distributie; hoe zorg je ervoor dat de publicatie bij jouw doelgroep terecht komt? Mocht je al in gesprek zijn met (journalistieke) media of andere organisaties die interesse hebben je publicatie te publiceren, beschrijf dit in je aanvraag.

Workshop Denken over doelgroepen

Vind je het lastig om – nu je volledig in beslag genomen wordt door je huidige werkzaamheden – buiten de kaders te denken? Dat snappen we! Op 28 juni organiseren we de (vrijblijvende) workshop Denken over Doelgroepen, gegeven door Stijn Postema, docent journalistiek, lector en promovendus in artistieke journalistiek. Tijdens de workshop ga je aan de slag met jouw project en bespreken we gezamenlijk ideeën op basis waarvan je meer zicht krijgt op je doelgroep en de manier waarop je die kunt bereiken. Ook worden er inspirerende voorbeelden behandeld. Na de workshop is het aan jou of je de plannen verder wilt uitwerken en daarvoor een aanvraag wilt indienen.

Veelgestelde vragen

Welke projecten komen niet in aanmerking voor subsidie?

Projecten die niet in aanmerking komen voor subsidie: fictie en (deels) gefictionaliseerde vormen, autobiografische projecten en memoires, bloemlezingen, monografieën en overzichtswerken, verzamelbundels, jubileum-, gedenk- of gelegenheidspublicaties en projecten die in eerste instantie te kwalificeren zijn als voorlichting, educatie en/of hulpverlening.

Activiteiten die gericht zijn op de promotie van journalistieke publicaties komen niet voor subsidie in aanmerking.

Projecten met meer traditionele vertelvormen, zoals artikelen en (foto)boeken kunnen in de bestaande Regeling Projectsubsidies worden ingediend en maken derhalve minder kans op subsidiëring binnen de regeling Journalistiek+. Mocht je een van deze vormen willen combineren met een andere vertelvorm om een specifieke doelgroep te bereiken, dan is een aanvraag binnen Journalistiek+ meer kansrijk. Leg in dat geval in je aanvraag uit hoe de verschillende vertelvormen elkaar aanvullen.

Heb ik een intentieverklaring nodig van een journalistiek medium?

Een intentieverklaring van een journalistiek medium is een pre, maar geen voorwaarde. Publicatie in eigen beheer is mogelijk. Maak daarbij wel duidelijk hoe de eindredactie geregeld is, bijvoorbeeld door de inhuur van een freelance eindredacteur. Ook dien je verder in te gaan op de distributie; hoe zorg je ervoor dat de publicatie bij jouw doelgroep terechtkomt?

Ik ben geen (onderzoeks)journalist, kan ik een subsidie aanvragen?

Binnen de pilot Journalistiek+ kunnen ook niet-journalistieke makers, zoals bijvoorbeeld kunstenaars, dramaturgen of illustratoren, subsidie krijgen voor de tijdsinvestering en onkosten. Van belang is dat de journalist waarmee je samenwerkt de aanvraag indient; de journalist is de hoofdaanvrager en andere teamleden zijn mede-aanvragers. Mede-aanvragers dienen bij de subsidieaanvraag zowel hun cv als relevante voorbeelden van eigen werk te uploaden.

Hoe maak je een begroting?

De begroting geeft inzicht in de verwachte kosten voor je project. Ook laat het zien met welke inkomstenbronnen je die kosten verwacht te financieren. Lees hier verder hoe je een heldere begroting opstelt. Heb je toch nog vragen? Stuur dan gerust een mail naar journalistiekplus@fondsbjp.nl.

Voor welke kosten kan je subsidie aanvragen?

Een subsidie van het Fonds BJP is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten en dekt niet alle kosten van een journalistiek project. De dag- en maandtarieven zijn dan ook niet dekkend en je kunt niet voor alle kostenposten subsidie aanvragen. Klik hier voor een overzicht van de kosten waarvoor je subsidie kunt aanvragen bij het Fonds BJP.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
We houden je op de hoogte met updates over nieuwe regelingen, activiteiten en gesteunde projecten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief