Press Play-programma: de springplank voor makers met een goed journalistiek idee
Loop je al een tijdje rond met een idee voor een diepgravende journalistieke longread, podcast of video, maar vind je het moeilijk een geschikte publicatiepartner te vinden? Wil je leren hoe je tot een sterk journalistiek projectplan komt en hoe je dat vervolgens overtuigend pitcht bij de voor jouw project relevante personen en media?
Laat je inspireren en begeleiden door ervaren journalisten en vergroot je netwerk. Ontvang €3.200,- subsidie voor het uitwerken van je projectplan, pitch je plan bij redacties en lanceer zo je journalistieke project.
Het programma in het kort
In het Press Play-programma ga je onder begeleiding van een coach aan de slag met je idee voor bijvoorbeeld een artikel, longread, podcast, radiodocumentaire, (korte) documentaire of online video. Tijdens het programma, dat loopt vanaf eind januari tot half april, volg je workshops, doe je mee aan groepsbijeenkomsten en break-outsessies en word je 1-op-1 gecoacht. Tijdens het afsluitende pitch-evenement pitch je je plan aan (hoofd)redacteuren van verschillende media.
Het programma bestaat uit drie verschillende trajecten:
- Audio
- Video
- Schrijven
In elk traject is er plek voor vijf deelnemers.
Dit zijn de coaches van het Press Play-programma
Mina Etemad, coach audio
Mina Etemad is journalist en theater- en dansrecensent voor de Volkskrant. Daarnaast is ze podcastmaker en de presentator van de podcast DOCS (NTR/VPRO). Haar eerste audiodocumentaire Volwassenen lachen niet ging over de vraag of ze de dag waarop ze naar Nederland kwam vanuit Iran moet vieren of herdenken. Een manier om, zoals vaker in haar verhalen, te zoeken naar schoonheid in pijn en te balanceren tussen het koesteren en loslaten van melancholie tegelijkertijd. Tot slot verdiept ze zich ook in dierenrechten en onderzoekt ze graag hoe mens-dierrelaties vorm (kunnen) krijgen.
Roozbeh Kaboly, coach video
Roozbeh Kaboly is journalist en regisseur. In zijn werk staan mensen, hun innerlijke strijd en hun verlangen naar vrijheid centraal. Kaboly werkte vanaf 2007 tot 2022 bij de Nederlandse Publieke Omroep, eerst voor actualiteitenrubriek Nova en daarna voor het televisieprogramma Nieuwsuur. Hij deed daar verslag van o.a. de Arabische lente en maakte reportages over conflicten in bijvoorbeeld Syrië, Irak en Afghanistan. Kaboly onderscheidt zich door het vertalen van grote en complexe problemen naar meeslepende verhalen over mensen. Voor zijn documentaire ‘Dance Or Die’ (Het uur van de Wolf) won hij in 2019 een International Emmy Award. Voor de VPRO regisseerde hij de 3-delige serie ‘Mijn vader de gelukzoeker’, waarvoor hij nominaties kreeg voor de Zilveren Nipkowschijf en de Prix Europa. Op dit moment werkt Kaboly aan meerdere documentaires en schrijft hij het scenario voor zijn eerste speelfilm.
Rosanne Kropman, coach schrijven
Rosanne Kropman is freelancejournalist en eindredacteur. Ze werkt onder andere voor Follow the Money en De Correspondent. In 2023 verscheen Het Donkerste Donker, een non-fictieboek over vernietigingskamp Sobibor. Haar thuisbasis is het journalistencollectief Bureau Wibaut in Amsterdam.
Foto 1 door Dorien Hein, Foto 3 door Keke Keukelaar