Uitbuiting in de Aziatische horeca

Door de coronapandemie zijn restaurants in 2020 nauwelijks open geweest. Toch verstrekte immigratiedienst IND sinds de uitbraak van het coronavirus ruim vijfhonderd werkvisa aan Aziatische migranten om in de Nederlandse horeca aan de slag te gaan. Ze maken gebruik van een speciale migratieregeling voor Aziatische koks, die in 2019 werd verruimd ondanks eerdere gevallen van uitbuiting. Veel van de Aziatische horecamedewerkers betalen duizenden euro’s aan tussenpersonen die hen een nieuwe kans in Europa beloven. Bij aankomst ontdekken zij dat er vaak helemaal geen werk voor hen is, of dat ze vanwege de gevolgen van de coronacrisis veel minder betaald krijgen dan beloofd. Vanwege de hoge schulden die ze hebben gemaakt om hiernaartoe te komen is terugkeren naar hun land van herkomst moeilijk. Waarom halen restaurants nog altijd buitenlandse koks naar Nederland, terwijl er sinds het begin van de corona-epidemie veel horecamedewerkers zijn ontslagen en juist op zoek zijn naar werk? Om deze vraag te beantwoorden spraken journalisten Sylvana van den Braak, Karlijn Kuijpers en Emiel Woutersen met hulpverleners, advocaten en verschillende Aziatische migranten.

Lees hier het eerste artikel in Trouw

Lees hier het tweede artikel in Trouw

Lees hier het artikel in De Groene Amsterdammer

Lees hier het artikel op Investico

Artikelen | Onderzoeksplatform Investico, De Groene Amsterdammer en Trouw