Vragen?

Mail ons team.

Vragen?

Mail ons team.
Journalistieke Projectsubsidies
Een deadline per jaar

Ingrid Harms Stipendium

Wil jij je eerste grote en verdiepende journalistieke publicatie maken? Met het Ingrid Harms Stipendium kan elk jaar een journalist of schrijver vijf maanden lang, eventueel met begeleiding, werken aan een journalistiek verhaal dat past bij de journalistieke nalatenschap van Ingrid Harms. Lees hier hoe het werkt.

Als eerste op de hoogte wanneer deze regeling weer beschikbaar is
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarin houden we je op de hoogte met updates over nieuwe regelingen, activiteiten en gesteunde projecten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Waarvoor kun je het Ingrid Harms Stipendium aanvragen?

Met het Ingrid Harms Stipendium, dat sinds 2023 bestaat, krijg je vijf maanden de tijd en financiering om een diepgravende longread te schrijven over een jaarlijks wisselend thema.

Het stipendium is genoemd naar Ingrid Harms, journalist voor onder andere Vrij Nederland en vooral bekend van haar lange sociale reportages. Haar journalistieke stijl kenmerkte zich als ‘slow journalism’; langdurig, diepgravend en onbevangen. Met het stipendium kunnen journalisten die nog niet zo lang als journalist werkzaam zijn zich ontwikkelen in deze vorm van onderzoeksjournalistiek. Jaarlijks staat een thema centraal dat past bij het werk en de werkwijze van Ingrid Harms. Je krijgt de ruimte om je eigen invulling aan het thema te geven.

Het stipendium is een initiatief van Han Nefkens en ontstond twee jaar na de dood van Ingrid Harms in 2021. Voor Nefkens is het stipendium een eerbetoon aan “een geweldige journalist en een geweldige vriendin”. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering en selectie van het Stipendium ligt bij het Fonds BJP.

Wie is Ingrid Harms?

Ingrid Harms (1947-2021) schreef voor de kleurenbijlages van Vrij Nederland uitgebreide verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals Russische vrouwen in Nederland, de wereld van het sadomasochisme of de aidskliniek van het AMC. Harms dompelde zich voor deze stukken langdurig onder in voor buitenstaanders vaak moeilijk toegankelijke werelden, of dat nu een sm-club betrof of de aidsafdeling van een ziekenhuis. Op haar eigen empathische en geestige wijze deed ze nauwgezet en uitvoerig verslag van wat ze er aantrof. Met deze sociaal-geëngageerde aanpak schetste ze niet alleen scherpe beelden van onbekende stukjes Nederland, maar legde ze ook onderstromen bloot en gaf ze een beeld van tijdgeest.

“Ze kon op subtiele manier tot de kern doordringen en had de gave om zware onderwerpen op een luchtige en humoristische manier over het voetlicht te brengen. Ingrid had een feilloos moreel kompas. Haar humor kon vlijmscherp zijn wanneer ze hypocrisie, opportunisme en hebzucht bespeurde. Dat kenmerkte ook haar journalistieke stijl: diepgravend, empathisch en humoristisch”, aldus Han Nefkens, collega-journalist en initiatiefnemer van het Ingrid Harms Stipendium.

 

De journalistieke stijl van Ingrid Harms

Collega-journalisten beschrijven de longreads van Ingrid Harms als ‘sociale reportages’ met een ‘sociologische onderzoeksjournalistieke werkwijze’. Typerend voor die stijl is dat het onderzoek een maatschappelijk belang dient, de mens centraal staat en het verhaal een beeld van de tijdgeest geeft. In de praktijk nam Ingrid Harms vaak de tijd voor haar stukken door langere tijd met een groep op te trekken, op een bepaalde plaats te verblijven of zich in een verschijnsel te verdiepen. Daarnaast is haar stijl empathisch, diepgravend en onbevangen. Deze stijl zie je terug in de uiteindelijke longread, maar ook in de gekozen vraagstelling en methode.

 

Wie kan het Ingrid Harms Stipendium aanvragen?

Het Ingrid Harms Stipendium is bedoeld voor journalisten en schrijvers die drie tot vijf jaar journalistieke ervaring hebben en die eraan toe zijn hun eerste grote, verdiepende publicatie te schrijven. De belangrijkste eis om in aanmerking te komen voor het stipendium is een goed idee voor een diepgravend journalistiek artikel omtrent het thema van het betreffende jaar.

Wat wordt vergoed?

Je ontvangt gedurende vijf maanden maandelijks €2.900,- per maand als tegemoetkoming in de tijdsinvestering. Daarnaast is het mogelijk een onkostenvergoeding aan te vragen voor kosten die onlosmakelijk verbonden zijn aan het journalistieke onderzoek.

Indien nodig is het mogelijk begeleiding en coaching te krijgen tijdens het onderzoek en het schrijven van de longread. Daarnaast maak je deel uit van het netwerk van het Fonds BJP en word je uitgenodigd voor journalistieke events.

Wat moet de subsidie opleveren?

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er na vijf maanden een longread van zo’n 20.000 woorden geschreven is. Waar nodig is coaching en begeleiding beschikbaar om hierbij te helpen. De definitieve versie van de longread wordt na afloop samen met de themapublicatie van Ingrid Harms van dat jaar als boek uitgegeven door Vrij Nederland. Het staat je overigens vrij de resultaten van het onderzoek ook als (voor)publicatie bij andere media te publiceren.

Wat heb je nodig om subsidie aan te vragen?

Je dient je subsidieaanvraag in via het online subsidieportaal. Dit zijn de dingen die je nodig hebt om je aanvraag compleet te maken:

 • Om in aanmerking te komen voor dit stipendium ontvangen we graag een geschreven pitch van maximaal een A4. Daarin licht je het volgende toe:

  • Waarover wil je graag schrijven en waarom?
  • Heb je al een idee hoe je dit onderwerp wilt aanvliegen? Denk bijvoorbeeld aan welke methodes je wilt gebruiken, wie je wilt spreken etc.
  • Beschrijf op welk vlak je eventueel coaching zou willen. Welke uitdagingen zie je bij dit project of waar wil je graag in groeien?
  • Wat denk je dat het Ingrid Harms Stipendium jou kan brengen?
 • Stuur met je pitch altijd een cv mee van maximaal twee pagina’s in PDF-formaat. Let op: Links naar LinkedIn-profielen voldoen niet als cv.

 • Om de commissie een indruk te geven van je journalistieke kwaliteiten, ontvangen we graag één of twee voorbeelden van eigen journalistiek werk. Mocht je eerder werk hebben dat qua vorm en/of inhoud aansluit bij je huidige subsidieaanvraag, dan raden we je aan dat mee te sturen. Graag ontvangen we directe link(s) naar de betreffende publicatie(s) dan wel een PDF-bestand met daarin de publicatie. Let daarbij goed op dat de voorbeelden van je werk direct toegankelijk zijn en niet bijvoorbeeld achter een betaalmuur staan!  Zware bestanden zoals (foto)boeken kunnen via Wetransfer gestuurd worden naar projectsubsidies@fondsbjp.nl.

"Het lichte serieus benaderen en het serieuze licht."
Bekijk hier de video

Veelgestelde vragen

Wat is sociologisch onderzoek?

Collega-journalisten beschrijven de longreads van Ingrid Harms als ‘sociale reportages’ met een ‘sociologische onderzoeksjournalistieke werkwijze’. Typerend voor die stijl is dat het onderzoek een maatschappelijk belang dient, de mens centraal staat en het verhaal een beeld van de tijdgeest geeft. In de praktijk nam Ingrid Harms vaak de tijd voor haar stukken door langere tijd met mensen op te trekken, op een bepaalde plaats te verblijven of zich in een verschijnsel te verdiepen. Daarnaast is haar stijl empathisch, diepgravend en onbevangen. Deze stijl zie je terug in de uiteindelijke longread, maar ook in de gekozen vraagstelling en methode.

 

Hoeveel vrijheid heb ik om mijn eigen draai te geven aan het thema?

Wij moedigen je aan je eigen invulling te geven aan het thema van dat jaar.

 

Moet mijn werk al eens gepubliceerd zijn om in aanmerking te komen voor het Ingrid Harms Stipendium?

Om in aanmerking te komen voor het Stipendium dien je drie tot vijf jaar werkervaring als journalist en/of schrijver te hebben. Die ervaring heb je nodig om een project van deze omvang tot een goed einde te brengen. Het belangrijkste is verder een goed idee voor een diepgravend journalistieke longread omtrent het thema van het betreffende jaar.