Journalistiek+
Hoe beweeg je als journalist mee met technologische, digitale of maatschappelijke ontwikkelingen? Hoe verbeter je de kwaliteit van een journalistiek onderzoek, de publicatie of het bereik ervan? Met de pilotregeling Journalistiek+ stimuleren we journalisten over deze vragen na te denken en nieuwe werk-, onderzoeks- en publicatievormen uit te proberen.
Waarom deze pilot?
Het journalistieke veld is flink in beweging. Bijvoorbeeld door de komst van nieuwe (online) technologieën zoals AI, de steeds groter wordende invloed van techbedrijven en veranderend mediagebruik. Uit het onlangs verschenen Digital News Report (2024) blijkt onder andere dat een groeiend aantal Nederlanders weinig of geen interesse in nieuws heeft. Vooral onder jongeren is de belangstelling voor de actualiteit flink gedaald. Ook is bij een op de vijf Nederlanders het vertrouwen in het nieuws gedaald.
Daarmee hebben journalisten te maken met een doelgroep, die op een andere manier nieuws consumeert en daarmee ook op een andere manier bereikt moet worden. Dat daarop geanticipeerd wordt, zien we nu al. Regelmatig krijgen we aanvragen binnen die door nieuwe of andere werk- of vertelvormen interessant zijn, maar op dit moment buiten onze regelingen vallen. Het Fonds BJP wil ook onderdeel zijn van de ontwikkelingen in het werkveld. Daarom bieden we in 2023 en 2024 met de pilot Journalistiek+ aanvullende subsidie- en ontwikkelmogelijkheden om journalisten te steunen, vernieuwing mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat onze subsidiemogelijkheden aansluiten op de praktijk en veranderende behoeftes.
Wat houdt de pilot in?
In 2023 en 2024 zetten we onder andere gerichte subsidierondes open met thema’s zoals bereik, samenwerkingen en online mediagebruik. Ook bieden we een traject voor startende journalisten ter ondersteuning van het ontwikkelen en pitchen van hun journalistieke projecten. Daarnaast bieden we lezingen, workshops, meerdaagse trainingen en gelegenheid tot ontmoeting aan voor kennisdeling en netwerkmogelijkheden.
Subsidierondes starten we vaak met één of meerdere workshops of lezingen over het thema van de betreffende ronde. Daar kunnen journalisten inspiratie opdoen, mede-journalisten ontmoeten en hun ideeën uitwerken voor hun project. Daarna volgt vaak de mogelijkheid om een subsidieaanvraag in te dienen. Uit de ingediende aanvragen selecteert de beoordelingscommissie de projecten die subsidie krijgen. De geselecteerde journalisten komen tussentijds samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ook bieden wij – waar mogelijk en gewenst – coaching aan.