Vragen?

Vragen?

Talentontwikkeling
Voor redacties: mei 2024, voor trainees: oktober 2024

Traineeship Onderzoeksjournalistiek

Ben je beginnend (onderzoeks)journalist en droom jij van een carrière in de onderzoeksjournalistiek? Dan is een Traineeship Onderzoeksjournalistiek de perfecte opstap.

Als eerste op de hoogte wanneer deze regeling weer beschikbaar is
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Daarin houden we je op de hoogte met updates over nieuwe regelingen, activiteiten en gesteunde projecten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wat houdt een Traineeship Onderzoeksjournalistiek in?

Via het traineeprogramma kun je als trainee tot twee jaar betaald en begeleid werken als onderzoeksjournalist op een redactie. Zo zijn er inmiddels circa 55 trainees aan het werk (geweest) op redacties zoals Argos, De Balie Live Journalism, Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant, Follow the Money, NRC en Omroep Brabant.

Traineeships Onderzoeksjournalistiek zijn er zowel op redacties met een bestaande onderzoeksredactie of –omgeving als bij media die (nog) niet of niet zo veel aan onderzoeksjournalistiek doen. Om je in dit laatste geval goed te begeleiden bieden wij de mogelijkheid extra te worden gecoacht door een doorwinterde onderzoeksjournalist.

Naast de doorlopende begeleiding die je op de redactie krijgt, organiseren we een aanvullend scholingsprogramma. Alle trainees doen tijdens hun traineeship geregeld mee aan trainingen en workshops op het gebied van onderzoeksjournalistiek, zoals OSINT, datajournalistiek, het lezen van jaarrekeningen en verhalende journalistiek. De bijeenkomsten bieden de gelegenheid van elkaar te leren en het met elkaar te hebben over je rol als (onderzoeks)journalist. Ook worden specifieke casussen of uitdagingen onderling besproken.

Deze bijeenkomsten hebben bij eerdere lichtingen geregeld gezorgd voor kruisbestuiving en bijzondere journalistieke samenwerkingen. Kortom: een mooie kans om je netwerk op te bouwen.

Wie kan solliciteren op een Traineeship Onderzoeksjournalistiek?

De traineeships zijn bestemd voor beginnende journalisten die als onderzoeksjournalist in opleiding willen werken op een (onderzoeks)redactie, hetzij landelijk, hetzij regionaal of lokaal. Voor een traineeship bij media met een al bestaande onderzoeksredactie geldt dat je alleen in aanmerking komt als je maximaal drie jaar geleden bent afgestudeerd aan een erkende journalistieke opleiding, dan wel maximaal drie jaar actief bent in de journalistiek. In dat laatste geval moet je wel een aantal relevante publicaties kunnen overleggen. Deze voorwaarden gelden niet voor traineeplekken zonder onderzoeksredactie. Daarnaast is het van belang dat je de Nederlandse taal in woord en schrift goed beheerst.

Wat wordt vergoed?

Je krijgt als trainee een salaris dat gebruikelijk is voor een beginnende onderzoeksjournalist. Het maximale tarief dat wij vergoeden zorgt ervoor dat je in ieder geval in schaal 5 van de CAO Dagbladjournalistiek (of een vergelijkbare schaal in een andere geldende schaal) terecht komt. Het staat de redactie vrij jou meer te bieden dan het door ons maximaal vergoede bedrag.

Wat moet een Traineeship Onderzoeksjournalistiek opleveren?

Wij stellen geen formele eisen aan wat een traineeship moet opleveren in termen van publicaties of andere resultaten. Je bouwt een groot netwerk op van collega-journalisten, je krijgt de kans een enorme hoeveelheid trainingen van gerenommeerde journalisten te volgen en inspirerende conferenties en andere journalistieke activiteiten te bezoeken.

Wat heb je nodig om te solliciteren?

Je richt je sollicitatie aan het medium dat de traineeplek beschikbaar stelt. Dit is wat je nodig hebt om te solliciteren:

  • Zorg dat je cv maximaal twee pagina’s is en opgemaakt is in een PDF-formaat. Let op: links naar LinkedIn-profielen voldoen niet als cv.

  • Voorzie je sollicitatie van een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom jij de geschikte kandidaat bent. Wil je bij meerdere redacties solliciteren? Dat kan. In dat geval schrijf je naar elke redactie een aparte motivatiebrief waarin je specifiek ingaat op de desbetreffende vacature.

  • Heb je eerder werk dat qua vorm of inhoud aansluit bij de traineeplek? Dan raden we je aan dat mee te sturen.

"Ineens was ik het nieuws aan het maken in plaats van aan het najagen."
Lees hier over haar ervaring