Ingrid Harms Stipendium
Wil jij in een journalistiek onderzoek duiken zoals Vrij Nederland-journalist Ingrid Harms dat deed: onbevangen, nieuwsgierig en tot op de bodem? Ga je graag aan de slag met een van je eerste grote en verdiepende journalistieke publicaties? Met het Ingrid Harms Stipendium kan elk jaar een journalist of schrijver vijf maanden lang onder begeleiding van een schrijfcoach werken aan een journalistiek onderzoek en longread, geïnspireerd door de journalistieke nalatenschap van Ingrid Harms.
Aanvragen kan van 1 t/m 28 april 2025.

Ingrid Harms en het stipendium
Ingrid Harms (1947-2021) schreef voor de kleurenbijlages van Vrij Nederland uitgebreide verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals Russische vrouwen in Nederland, de wereld van het sadomasochisme of de aidskliniek van het AMC. Harms dompelde zich voor deze stukken langdurig onder in vaak moeilijk toegankelijke werelden. Op haar eigen empathische wijze deed ze nauwgezet en uitvoerig verslag van wat ze er aantrof. Met deze sociaal-geëngageerde aanpak schetste ze niet alleen scherpe beelden van onbekende stukjes Nederland, maar legde ze ook onderstromen bloot en gaf ze een beeld van de tijdgeest.
Het Ingrid Harms Stipendium geeft sinds 2023 en gedurende tien jaar jaarlijks een beginnende journalist de tijd en financiering om aan een diepgravende longread te werken in de geest van Harms’ journalistieke stijl: langdurig, diepgravend en onbevangen. Elk jaar staat een longread van Harms centraal ter inspiratie. Het Ingrid Harms Stipendium is een initiatief van Han Nefkens, de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het Stipendium en de selectie van de stipendiaat ligt bij het Fonds BJP. Publicerend partner is Vrij Nederland.

Dagboek uit de aidskliniek - Longread 2025
Elke jaargang van het Ingrid Harms Stipendium staat er – ter inspiratie – een longread centraal die Harms schreef voor Vrij Nederland. De longread van 2025 is ‘Dagboek uit de aidskliniek’, geschreven in 1987. Eind jaren tachtig hield het aidsvirus de wereld in zijn greep. Artsen wisten zich geen raad met deze nieuwe, snel verspreidende ziekte die vooral jonge mensen, in het bijzonder homoseksuele mannen, het leven kostte. Begin 1987 had het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam als enige Nederlandse ziekenhuis een speciale kliniek voor aidspatiënten. Ingrid Harms bracht er een maand door en tekende de realiteit van de aidspandemie op. De reportage gaf het onbekende van deze angst inboezemende ziekte een gezicht. Harms tekende de verhalen van de mensen achter de cijfers en de krantenberichten op. Ze sprak met zieken, hun families en de zorgprofessionals – open en onbevreesd – en liet de levens achter het virus zien.
De longread over de aidskliniek dient als inspiratie voor het Ingrid Harms Stipendium 2025. Het projectvoorstel dat je indient, moet op een manier aansluiten bij deze publicatie. De manier waarop je dat doet, staat je helemaal vrij: het kan over een epidemie te gaan, maar je kunt ook denken aan thema’s als emancipatie en acceptatie, of een meer metaforische draai aan het thema geven. Heb je vragen, maak dan gebruik van ons [online spreekuur] of mail naar stipendium@fondsbjp.nl.

Wie kan het Ingrid Harms Stipendium aanvragen?
Het Ingrid Harms Stipendium is bedoeld voor journalisten en schrijvers met:
- drie tot vijf jaar journalistieke schrijfervaring die eraan toe zijn een van hun eerste grote, verdiepende publicaties te schrijven;
- een goed idee voor een diepgravend journalistiek onderzoek en longread geïnspireerd door de publicatie van Ingrid Harms die centraal staat in dat jaar. Het onderzoek dient in Nederland uitgevoerd te worden en voor Nederland relevant te zijn.
Wat wordt vergoed?
Je ontvangt gedurende vijf maanden maandelijks €3.200,- per maand als tegemoetkoming in de tijdsinvestering. Daarnaast is het mogelijk een onkostenvergoeding aan te vragen voor kosten die onlosmakelijk verbonden zijn met het journalistieke onderzoek.
In overleg koppelen we je aan een coach die je kan begeleiden tijdens het onderzoek en het schrijven van de longread.
Wat moet het Stipendium opleveren?
Het is de bedoeling dat na vijf maanden een Nederlandstalige longread van ongeveer 15.000 tot 20.000 woorden is geschreven over een in Nederland uit te voeren onderzoek. De definitieve versie van de longread wordt in het daarop volgende jaar als bookazine uitgegeven door Vrij Nederland.
Wat heb je nodig om subsidie aan te vragen?
Lees eerst de Leidraad met alle subsidievoorwaarden. Heb je vragen, mail dan naar stipendium@fondsbjp.nl. Aanvragen kan t/m 28 april, 9:00 uur.
-
Aan de hand van de vragen licht je onder andere het volgende toe:
- Waarover wil je graag schrijven en waarom?
- Heb je al een idee hoe je dit onderwerp wilt aanvliegen? Welke journalistieke onderzoeksmethodes je wilt gebruiken, welke (groepen) personen je wilt spreken en welke bronnen je wilt raadplegen.
- Beschrijf op welk vlak je eventueel coaching zou willen. Welke uitdagingen zie je bij dit project?
-
Stuur met je pitch altijd een cv mee van maximaal twee pagina’s in PDF-formaat. Let op: Links naar LinkedIn-profielen voldoen niet als cv.
-
Om de commissie een indruk te geven van je journalistieke ervaring tot nu toe, ontvangen we graag één of twee voorbeelden van eigen journalistiek werk. Mocht je eerder werk hebben dat aansluit bij je plan, dan raden we je aan dat mee te sturen. Graag ontvangen we directe link(s) naar de betreffende publicatie(s) dan wel een PDF-bestand met daarin de publicatie. Let daarbij goed op dat de voorbeelden van je werk direct toegankelijk zijn en niet achter een betaalmuur staan! Zware bestanden zoals (foto)boeken kunnen via Wetransfer gestuurd worden naar stipendium@fondsbjp.nl.
Aanvraagprocedure
We laten je stap voor stap zien hoe je een aanvraag doet. Door dit proces te doorlopen scherp je je journalistieke idee aan en maak je niet alleen voor ons maar ook voor jezelf inzichtelijk hoe je het project wil aanpakken. In het subsidieportaal kun je je aanvraag ook tussentijds opslaan.
-
1
Lees de Leidraad door
-
In de Leidraad vind je alle info over de subsidie die je gaat aanvragen: de geldende voorwaarden, informatie over de financiële afhandeling en de beoordelingscriteria waarop je aanvraag wordt getoetst.
-
-
2
Zorg dat je alle benodigde informatie en bestanden verzameld hebt
-
Ga naar de checklist hierboven om te bekijken wat je precies nodig hebt om een aanvraag te starten.
-
-
3
Maak een account aan binnen het subsidieportaal
-
Om een aanvraag te kunnen indienen, moet je een account hebben. Klik in het portaal op de knop ‘Registreren’, vul je e-mailadres in en maak een wachtwoord aan. Bevestig je registratie door op de link te klikken in de e-mail die je ontvangt.
-
-
4
Vul het formulier ‘Aanvraagformulier Ingrid Harms Stipendium’ in
-
Een aanvraag dien je in via het online aanvraagformulier. Je beantwoordt de vragen in het online aanvraagformulier. Je hoeft je aanvraag niet in één keer te voltooien, je kunt je antwoorden ook tussentijds opslaan zodat je er later weer mee verder kunt. Tip: schrijf je plan vast op in een tekstdocument, dan kun je de passages makkelijk knippen en plakken in het aanvraagformulier én heb je altijd een back-up.
Hulp nodig bij het indienen? Hier hebben we tien tips voor het doen van een subsidieaanvraag voor je op een rij gezet. Zou je graag eerst een conceptversie van je aanvraag aan ons voorleggen voordat je je definitieve aanvraag indient? Dat kan. Vul het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in, zorg dat alle verplichte bijlagen zijn bijgevoegd en klik op ‘Opslaan’ (niet op ‘Verzenden’). Laat ons via stipendium@fondsbjp.nl weten dat je aanvraag klaarstaat. Doe dit tenminste een week voor je de definitieve aanvraag wilt indienen en uiterlijk 21 april, voor 9 uur. Met het sturen van deze mail geef je ons toestemming je conceptaanvraag te bekijken. Onze eenmalige feedback ontvang je binnen ongeveer een week via het subsidieportaal. We doen geen inhoudelijke aanbevelingen, maar we kunnen wel bekijken of je aanvraag helder verwoord is en of er belangrijke informatie mist.
-
-
5
Dien je aanvraag officieel in
-
Door op de knop ‘Opslaan & verzenden’ te klikken, verstuur je je aanvraag definitief en kun je deze niet meer aanpassen. Je krijgt een bevestiging van je aanvraag per mail. Let op: de bevestiging kan ook in je spamfolder belanden!
-
-
6
Ongeveer zes weken na indiening ontvang je bericht over de uitkomst
-
Je krijgt een mail met een link naar een bericht in het subsidieportaal. In dit bericht lees je of bent geselecteerd.
-
-
7
Stuur in het geval van selectie de ondertekende contracten retour en ontvang de uitbetaling van het eerste deel van de subsidie
-
Nadat wij alle ondertekende contracten hebben ontvangen via het subsidieportaal, krijg je de eerste tranche van je subsidie op je bankrekening gestort.
-
Veelgestelde vragen
Wie was Ingrid Harms?
Ingrid Harms (1947-2021) schreef voor de kleurenbijlages van Vrij Nederland uitgebreide verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals Russische vrouwen in Nederland, de wereld van het sadomasochisme of de aidskliniek van het AMC. Harms dompelde zich voor deze stukken langdurig onder in voor buitenstaanders vaak moeilijk toegankelijke werelden. Op haar eigen empathische en geestige wijze deed ze nauwgezet en uitvoerig verslag van wat ze er aantrof. Met deze sociaal-geëngageerde aanpak schetste ze niet alleen scherpe beelden van onbekende stukjes Nederland, maar legde ze ook onderstromen bloot en gaf ze een beeld van tijdgeest.
Wat is sociologische onderzoeksjournalistiek?
Collega-journalisten beschrijven de longreads van Ingrid Harms als ‘sociale reportages’ met een ‘sociologische onderzoeksjournalistieke werkwijze’. Typerend voor die stijl is dat het onderzoek een maatschappelijk belang dient, de mens centraal staat en het verhaal een beeld van de tijdgeest geeft. Voor haar stukken trok Harms vaak gedurende een langere periode met een groep op om zich in een verschijnsel te verdiepen. Daarnaast is haar stijl empathisch, diepgravend en onbevangen. Deze stijl zie je terug in de uiteindelijke longread, maar ook in de gekozen vraagstelling en methode.
Moet mijn werk al eens gepubliceerd zijn om in aanmerking te komen voor het Ingrid Harms Stipendium?
Om in aanmerking te komen voor het Stipendium dien je minimaal 3 en maximaal 5 jaar journalistieke schrijfervaring te hebben. Je hebt eerder al journalistiek werk gepubliceerd of meegewerkt aan een journalistieke publicatie.