Coaches
De adviescommissie van het Fonds BJP kan een coachingstraject adviseren bij een toegekende aanvraag voor een projectsubsidie. Onze coaches bieden journalisten met veelbelovende plannen ondersteuning bij de opzet, uitvoering of publicatie van hun journalistieke onderzoek. De pool van coaches bestaat uit ervaren journalisten met ieder een eigen expertise.
Hoe wordt coaching toegewezen?
De adviescommissie kan de inzet van een coach adviseren wanneer zij enthousiast is over een voorgesteld journalistiek onderzoek en tegelijkertijd van mening is dat de journalist baat kan hebben bij ondersteuning. De commissie formuleert dan een duidelijke hulpvraag waar de journalist en coach mee aan de slag kunnen. Ook stelt ze een naam voor uit de pool van coaches. Medewerkers van het Fonds BJP koppelen de journalist en coach aan elkaar en begeleiden het coachingstraject.
Dit zijn de coaches die op dit moment verbonden zijn aan het Fonds BJP:
-
Stephanie Bakker is journalist en interactive storyteller. Ze werkt voornamelijk aan zelf geïnitieerde projecten die uitmondden in artikelen, boeken, debatseries, multimediadocumentaires en tentoonstellingen. Zij gelooft in de kracht van het persoonlijke verhaal en heeft een neus voor hoopvolle verhalen met een toekomstgericht perspectief. Vanuit deze fascinatie maakte ze het crossmediale project Future Cities. Voor haar projecten werkt ze nauw samen met fotografen, filmmakers en ontwerpers om nieuwe vormen van verhalen vertellen te ontdekken. Daarnaast werkt Stephanie als storycoach, mentor of gastdocent op het gebied van interactive storytelling, constructieve- en narratieve journalistiek.
-
Nina Jurna woont in Rio de Janeiro en is correspondent Latijns-Amerika voor NRC en NOS. Daarnaast werkt ze voor de VPRO en VRT. Nina heeft verschillende boeken geschreven: ‘Met eigen ogen’, over 140 jaar afschaffing van de slavernij in Suriname. Standplaats Paramaribo, Desi Bouterse, een Surinaamse realiteit en ze schreef een bijdrage aan het boek Antonlogie, over de ideeën van Anton de Kom. In 2023 maakte zij samen met regisseur Martijn Blekendaal de 7-delige documentaireserie Van Bahia tot Brooklyn, Caribische verhalen. In 2023 presenteerde de podcast Latin Impact, over de beste en meest indringende nummers met sociale impact in Latijns-Amerika. Portret: Erlan Sleur
-
Roozbeh Kaboly is journalist en regisseur. In zijn werk staan mensen, hun innerlijke strijd en hun verlangen naar vrijheid centraal. Roozbeh werkte vanaf 2007 tot 2022 bij de Nederlandse Publieke Omroep, eerst voor actualiteitenrubriek Nova en daarna voor het televisieprogramma Nieuwsuur. Hij deed daar verslag van o.a. de Arabische lente en maakte reportages over conflicten in bijvoorbeeld Syrië, Irak en Afghanistan. Voor zijn documentaire ‘Dance Or Die’ (Het uur van de Wolf) won hij in 2019 een International Emmy Award. Voor de VPRO regisseerde hij de 3-delige serie ‘Mijn vader de gelukzoeker’, waarvoor hij nominaties kreeg voor de Zilveren Nipkowschijf en de Prix Europa.
-
Ewoud Kieft is schrijver en historicus. Na zijn studie geschiedenis schreef hij een proefschrift over religieuze radicalisering in West-Europa (1870-1914). Daarna schreef hij boeken over de aantrekkingskracht van oorlog en van het nazisme: Oorlogsenthousiasme (2015) en Het Verboden Boek (2017). In 2020 verscheen zijn romandebuut De Onvolmaakten, een toekomstroman over de verstandhouding tussen mensen en kunstmatige intelligentie. In 2022 verscheen zijn essay Vechten voor democratie, een pleidooi voor een levendige democratische cultuur. Naast het schrijven van boeken werkte Kieft jarenlang als medewerker van NRC Boeken, schrijft hij regelmatig artikelen voor dagbladen en tijdschriften, en is hij actief als zanger en liedjesschrijver. Portret: Anne Rosenberg
-
Heleen Peeters is een ervaren beeldredacteur en projectmanager, gespecialiseerd in visuele journalistiek en documentaire fotografie. Ze gelooft sterk in de kracht van samenwerking en streeft ernaar verhalenvertellers te verbinden, inspireren en ondersteunen bij het bereiken van een divers publiek. Heleen werkt momenteel als fotoredacteur bij de Nederlandse dagkrant NRC, en als redactiecoördinator bij de Amerikaanse non-profit The VII Foundation. Hiernaast behoudt ze haar eigen praktijk als documentaire fotograaf. In 2020 publiceerde ze haar eerste fotoboek ‘Horse’ (The Eriskay Connection). Het werd bekroond met de Dutch Photobook Award en de Felifa Photobook Award. Portret: Merlijn Doomernik
-
Mildred Roethof is regisseur en producent. Sinds 2011 is ze oprichter en creatief directeur van productiehuis Human Nature Films. Gedreven door het filmvak en grote maatschappelijke betrokkenheid, maakt ze documentaires en speelfilms. Afgelopen periode maakte Mildred o.a. voor omroep HUMAN/NPO de vijfdelige serie, “Op weg naar de top”, voor Videoland de driedelige docuserie ‘het leven als Liesje’. Ze heeft de Cindy Kerseborn Penning gewonnen met de documentaire 2Doc: De presidentsdochter en de rijkste vrijgeboren vrouw. Mildred is altijd opzoek naar een interessante insteek met oog voor specifieke thema’s en doelgroepen, die anders onderbelicht blijven om zodoende dialogen en bewustwording op gang te brengen.
-
Seije Slager is chef van de dagelijkse bijlage de Verdieping bij Trouw. Hij begeleidt en initieert onderzoeksprojecten, verhalende journalistieke producties, en andere grotere artikelen. Hij studeerde in 2004 af als politicoloog, en is sindsdien vooral voor Trouw actief. Na een begin als algemeen verslaggever was hij daar onder meer kunstredacteur, chef digitaal en buitenlandredacteur. In die laatste hoedanigheid volgde hij de opkomst van het Trumpisme en deed hij onderzoek naar de verspreiding van complottheorieën over de democratie.
-
Jenny Smets heeft ruime ervaring als beeldredacteur bij de kranten Trouw en het Parool, en bij het maandblad Vrij Nederland. Voor onder meer World Press Photo trainde zij fotojournalisten over de hele wereld. In Nederland gaf ze les aan de KABK in Den Haag, geeft ze postacademisch onderwijs aan de Fotoacademie Amsterdam en coacht ze individuele fotografen. Momenteel werkt ze als projectmedewerker Vincent Mentzel Fonds voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Daarnaast is Jenny Smets zelfstandig curator. Haar opdrachtgevers: Fotodok in Utrecht, Nederlands Fotomuseum Rotterdam, Stedelijk Museum Breda en het Stadsarchief Amsterdam.
-
Theo Sniekers studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na een korte loopbaan in het middelbaar onderwijs, werkte hij bijna 38 jaar als journalist bij dagblad De Limburger en een voorloper daarvan, het Limburgs Dagblad. Sniekers kan bogen op brede ervaring. Hij was onder meer regiojournalist, redacteur binnen- en buitenland, parlementair verslaggever maar bovenal onderzoeksjournalist. Sniekers vervulde ook leidinggevende functies. Met collega Hans Goossen won hij de Brusseprijs 2015 voor het beste journalistieke boek, over de van corruptie verdachte en later veroordeelde Roermondse wethouder en parlementariër Jos van Rey. Voor dat boek werden zij ook genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs 2015. Sniekers werd verder vanaf 2009 twee keer genomineerd voor de journalistieke prijzen De Tegel en twee keer voor De Loep, voor onderzoek naar integriteitskwesties en belangenvermenging in Limburg.
-
Jenda Terpstra is onderzoeksjournalist en podcastmaker. De afgelopen jaren heeft ze gewerkt voor Trouw, Omroep Gelderland, de NOS en De Stentor. Bij Omroep Gelderland werkte Jenda aan onthullende onderzoeksverhalen als misstanden in Jeugddorp De Glind, binnenlandse adoptie en meer. Met de podcastserie De dood van Robert won ze twee prijzen met collega Ellen Kamphorst. Eerder reisde ze als freelancer de wereld rond voor bijzondere verhalen. Daarnaast werk ze met gevorderde journalisten als sparringpartner. Ze begeleidt de journalisten bij grote (onderzoeks)verhalen en het maken van podcasts.
-
Annegriet Wietsma is filmregisseur, auteur en podcastmaker. Zij is trainer Oral History interviewtechnieken en begeleidt beginnende en gevorderde makers bij de ontwikkeling van podcasts. Ze maakt documentaires voor filmhuizen en televisie, is mederegisseur van historische televisieseries en regisseur van diverse Andere Tijden uitzendingen, en schreef verschillende boeken en artikelen. Ook is zij is maker van de gelauwerde podcast De Deventer Mediazaak (2021) over de gevolgen van de mediahype voor betrokkenen bij een moordzaak. Augustus 2023 kwam haar nieuwe podcast De zwembadclub uit. Annegriet is samen met Stef Scagliola en Jean Hellwig initiatiefnemer van het omvangrijke project Oorlogsliefdekind over de duizenden ‘verzwegen’ kinderen die zijn verwekt door Nederlandse militairen bij Indonesische vrouwen ten tijde van de dekolonisatie-oorlog 1946-1949.