Nieuws
22 april 2024

Fonds BJP stelt vier kaarten voor Dataharvest beschikbaar voor freelancers

Ben jij freelancejournalist en wil je alles weten over datajournalistiek en/of ben je op zoek naar een internationale samenwerking? Vanuit de Beurs Journalistieke Ontwikkeling stellen wij vier kaarten beschikbaar voor de reeds uitverkochte onderzoeksjournalistieke conferentie Dataharvest. Naast een ticket ontvang je een tegemoetkoming in de reis- en verblijfskosten van €250,-.

10 april 2024
10 april 2024

Wat kun je verwachten van Dataharvest?

Dataharvest – The European Investigative Journalism Conference – vindt jaarlijks plaats in Mechelen. De conferentie is bij uitstek de plek waar journalistieke netwerken worden gevormd en waar kennis en informatie wordt gedeeld. De conferentiedagen staan in het teken van leren, inspiratie opdoen en samenwerken. Op het programma staan onder andere sessies over datajournalistiek, collaborative journalism en digitale veiligheid. Ook kun je trainingen verwachten op het gebied van datajournalistieke vaardigheden, zoals Python en webscraping.

Dataharvest vindt plaats van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni 2024 in het Belgische Mechelen. Let op: het conferentieticket geeft geen toegang tot de hackdays en masterclasses op donderdag 30 mei. Daarvoor is een apart ticket nodig.

Hoe kom ik aanmerking voor een tegemoetkoming?

Heb je interesse in een ticket en tegemoetkoming voor Dataharvest 2024? Vul dan dit formulier in. De deadline voor het inzenden van het ingevulde formulier is maandag 22 april a.s. om 23:59 uur.  

Uitslag over de deelname wordt in de week van 29 april verwacht.

Alle inzendingen van freelancejournalisten met minstens twee jaar ervaring die publiceren in Nederland, die een e-mailadres, motivatie en links naar eigen werk insturen, komen in aanmerking.  Bij meerdere inzendingen beoordeelt een onafhankelijke commissie, samengesteld door het Fonds BJP, in hoeverre het festivalbezoek de journalistieke praktijk van de aanvrager versterkt de motivaties en zal zij de kandidaten selecteren.

De adviescommissie zal de motivatie bekijken en beoordelen in hoeverre het conferentiebezoek jouw journalistieke praktijk aanvrager kan versterken. Benoem in de motivatie bijvoorbeeld een lopend onderzoek of project waar je aan werkt en waarvoor het bezoeken van bepaalde sessies waardevol kan zijn. Of zijn er speciale vaardigheden of kennis die je wilt verdiepen tijdens de conferentie? Of zijn er op Dataharvest partijen of personen aanwezig met wie je wilt samenwerken? Kortom, zorg ervoor dat je een zo specifiek en concreet mogelijke motivatie indient.

Reflecties

We vragen de geselecteerde kandidaten een korte reflectie (bijvoorbeeld een artikeltje, audio- of video-opname) met ons te delen, waarin je één of meer sessies beschrijft of vertelt wat de belangrijkste tips zijn die je aan collega-onderzoeksjournalisten zou willen meegeven. Wat heb jij geleerd dat ook anderen moeten weten? Deze stukken publiceert het Fonds BJP online, om meer journalisten inzicht te geven in de belangrijkste lessen van Dataharvest.

Let op!

Naast deze ticketactie behandelen wij géén reguliere aanvragen voor Dataharvest binnen de Beurs Journalistieke Ontwikkeling, tenzij de aanvrager zeer specifiek en inhoudelijke motiveert waarom het bijwonen van het festival een essentieel onderdeel is van een breder scholingstraject.

Voor geïnteresseerde journalisten uit het Caribisch gedeelte van het koninkrijk zijn er aanvullende financieringsmogelijkheden, neem hierover contact op via talentontwikkeling@fondsbjp.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
We houden je op de hoogte met updates over nieuwe regelingen, activiteiten en gesteunde projecten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief