Nieuws
1 maart 2024

Fonds BJP stelt tegemoetkoming voor bezoek aan het International Journalism Festival in Perugia beschikbaar voor vijf freelancers

Ben jij freelance (onderzoeks)journalist en wil je van 18 t/m 20 april 2024 het International Journalism Festival (IJF) in het Italiaanse Perugia bijwonen? Het Fonds BJP stelt voor vijf journalisten een tegemoetkoming in de inkomstenderving en de reis- en verblijfkosten beschikbaar!

20 februari 2024
20 februari 2024

De tegemoetkoming wordt vanuit de Beurs Journalistieke Ontwikkeling beschikbaar gesteld voor maximaal vijf freelance (onderzoeks)journalisten. Deze tegemoetkoming is bedoeld voor freelancejournalisten voor wie deelname aan de conferentie op dit moment echt iets kan toevoegen aan hun journalistiek praktijk. Het Fonds stelt voor het bezoek aan het festival een tegemoetkoming beschikbaar van €785,- (bestaande uit een tegemoetkoming in de inkomstenderving van €435,- en een tegemoetkoming in reis- en verblijfkosten van €350,-). Alle IJF-sessies zijn gratis toegankelijk voor alle aanwezigen.

Wat kun je verwachten van het International Journalism Festival?
Het IJF is het grootste media-evenement van Europa. Het is een open uitnodiging om te luisteren naar, te leren van en te netwerken met het beste van de wereldjournalistiek. Op het programma staan sessies over onder andere AI, het welzijn van journalisten en verslaggeving in conflictgebieden. Kijk hier voor meer informatie over het festival en het programma. Het definitieve programma zal in maart bekend worden gemaakt.

De achttiende editie van het festival vindt plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 april 2024. Let op: op woensdag 17 en zondag 21 april vinden er uitsluitend Italiaanstalige sessies plaats, van 18 t/m 20 april is het programma in het Engels.

Hoe kom ik aanmerking voor een tegemoetkoming?
Heb je interesse in een tegemoetkoming voor je bezoek aan het IJF 2024? Vul dan dit formulier in. De deadline voor het inzenden van het ingevulde formulier is vrijdag 1 maart a.s. om 23:59 uur.  Uitslag over de deelname wordt in de week van 11 maart verwacht.

Alle inzendingen van freelancejournalisten met minstens twee jaar ervaring die publiceren in Nederland, die een e-mailadres, motivatie en links naar eigen werk insturen, komen in aanmerking. Bij meerdere inzendingen beoordeelt een onafhankelijke commissie, samengesteld door het Fonds BJP, in hoeverre het festivalbezoek de journalistieke praktijk van de aanvrager versterkt de motivaties en zal zij de kandidaten selecteren.

De adviescommissie zal de motivatie bekijken en beoordelen in hoeverre het festivalbezoek jouw journalistieke praktijk aanvrager kan versterken. Benoem in de motivatie bijvoorbeeld een lopend onderzoek of project waar je aan werkt en waarvoor het bezoeken van bepaalde sessies waardevol kan zijn. Of zijn er bijvoorbeeld speciale vaardigheden of kennis die je wilt verdiepen tijdens het festival? Of zijn er op het IJF partijen of personen aanwezig met wie je wil samenwerken? Kortom, zorg ervoor dat je een zo specifiek en concreet mogelijke motivatie indient.

Reflecties
We vragen de geselecteerde kandidaten een korte reflectie (bijvoorbeeld een artikeltje, audio- of video-opname) met ons te delen, waarin je één of meer sessies beschrijft of vertelt wat de belangrijkste tips zijn die je aan collega-onderzoeksjournalisten zou willen meegeven. Wat heb jij geleerd dat ook anderen moeten weten? Deze stukken publiceert het Fonds BJP online, om meer journalisten inzicht te geven in de belangrijkste lessen van het festival.

Let op!
Naast deze ticketactie behandelen wij géén reguliere aanvragen voor deelname aan het IJF binnen de Beurs Journalistieke Ontwikkeling, tenzij de aanvrager zeer specifiek en inhoudelijke motiveert waarom het bijwonen van het festival een essentieel onderdeel is van een breder scholingstraject.

Voor geïnteresseerde journalisten uit het Caribisch gedeelte van het koninkrijk zijn er aanvullende financieringsmogelijkheden, neem hierover contact op via talentontwikkeling@fondsbjp.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
We houden je op de hoogte met updates over nieuwe regelingen, activiteiten en gesteunde projecten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief