Nieuws

Jantine Jongebloed geselecteerd als Ingrid Harms Stipendiaat 2024

Met succes pitchte Jantine Jongebloed haar idee voor de tweede editie van het Ingrid Harms Stipendium met ‘Ondergronds’ als thema. Vanaf september dompelt Jongebloed zich vijf maanden onder in de wereld van abortus en volgt gedurende een langere tijd meerdere abortuscliënten in Nederland – voorafgaand, tijdens en na afloop van hun abortusingreep. Wie is ‘de’ abortuscliënt, en wat betekent het recht op abortus op persoonlijk niveau in een tijd waarin verworven rechten niet vanzelfsprekend ook verworven blijven?

Foto: Hilde Harshagen

21 augustus 2024
21 augustus 2024

Jongebloed: “In Nederland krijgt één op de vijf vrouwen te maken met een onverwachte zwangerschap, 68% van die zwangerschappen wordt afgebroken. Dat betekent dat meer dan 1 op de 8 vrouwen in Nederland een abortusbehandeling ondergaat. Over abortus bestaan veel misstanden en valse beelden, en het taboe dat erop rust is – veertig jaar na de legalisatie in 1984 – nog altijd groot. Ik ben benieuwd naar de mens achter de medische ingreep, de mens achter de keuze voor abortus. Welke overwegingen, gevoelens en contexten bepalen een gang naar een abortuszorglocatie? Wat is de rol van eventuele partners en familie? Hoe open zijn cliënten over hun abortusbehandeling, hoe beschermd of eenzaam voelen zij zich, hoe verloopt de verwerking van hun ingreep? Met mijn onderzoeksjournalistieke werkwijze op locatie, en mijn menselijke aanpak, wil ik het werk van de geweldige Vrij Nederland-journaliste Ingrid Harms eer aan doen. Ik ga proberen wat zij zo goed kon: met open vizier en vanuit grote nieuwsgierigheid licht op het donker schijnen.”

Jantine Jongebloed (1987) is schrijver en freelance journalist voor onder meer Volkskrant Magazine en NRC. Ze schrijft essays, interviews en reportages en werkt aan haar derde boek, over de geschiedenis van het open huwelijk (De Bezige Bij).

"Met het Ingrid Harms Stipendium kan elk jaar een journalist of schrijver vijf maanden lang, eventueel met begeleiding, werken aan een journalistiek verhaal dat past bij de journalistieke nalatenschap van Ingrid Harms."
Lees hier meer over het Ingrid Harms Stipendium

Het Stipendium is vernoemd naar Ingrid Harms (1947-2021), journalist voor onder andere Vrij Nederland en vooral bekend van haar lange sociale reportages. Haar journalistieke stijl kenmerkte zich als ‘slow journalism’; langdurig, diepgravend en onbevangen. Elk jaar worden een stuk van Ingrid Harms en een thema dat past bij haar journalistieke nalatenschap centraal gesteld, waarbij journalisten die pitchen de vrijheid hebben er hun eigen invulling aan te geven. Met het Stipendium kunnen beginnende journalisten zich ontwikkelen in deze vorm van onderzoeksjournalistiek en onder begeleiding van een coach werken aan een journalistiek verhaal dat past bij de nalatenschap van Ingrid Harms.

De longread wordt uitgegeven als boekje door Vrij Nederland. In het voorjaar van 2025 organiseert het Fonds BJP een evenement rondom sociologische onderzoeksjournalistiek. Niet alleen duiken we samen verder in slow journalism, ook presenteren we het boek van Eva Peek, die als eerste Stipendiaat vijf maanden onderzoek deed naar Oekraïense vrouwen. Bovendien wordt het thema voor de derde editie van het Stipendium bekendgemaakt.