Nieuws

Fonds BJP ondersteunt lokale journalisten bij de Lokale Media Awards

29 juni 2022
Lokale Media Awards
29 juni 2022

Tijdens de recente uitreiking van de Lokale Media Awards reikte directeur van het Fonds BJP Joëlle Terburg de winnaars een opleidingscheque uit. Deze voucher vanuit de Beurs Expertisebevordering kan door de winnaars worden ingezet voor de verdere journalistieke ontwikkeling. De Lokale Media Awards is een initiatief van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO).

Joëlle Terburg, directeur-bestuurder Fonds BJP: “In een veld dat continu in ontwikkeling is, vinden wij het belangrijk dat journalisten zich kunnen blijven ontwikkelen om onderscheidende, diepgravende en vernieuwende journalistiek te kunnen maken. Daarom hebben wij vouchers uitgereikt aan de winnaars van de Lokale Media Awards. Daarmee kunnen de winnaars via onze Beurs Expertisebevordering verschillende scholingsactiviteiten volgen: van trainingen of cursussen tot een conferentiebezoek of meelooptraject bij een gerenommeerde journalist of redactie. Wij willen de winnaars aanmoedigen om mooie en belangrijke verhalen te blijven maken. Hopelijk dragen deze vouchers eraan bij dat zij hun belangrijke journalistieke werk nog verder kunnen ontwikkelen.”

Michael Wesselink, beleidsadviseur professionalisering bij de NLPO: “Het belang van goede, betrouwbare en onafhankelijke lokale journalistiek wordt steeds breder gedragen. Met de beschikbaar gestelde vouchers geeft het onafhankelijke fonds een duidelijk signaal af over het belang hiervan én de rol die de lokale publieke omroep hierin speelt. We zijn dan ook erg blij met de samenwerking. Het sluit goed aan bij onze ambitie rond de professionalisering van de sector, waarbij ons trainings- en opleidingsaanbod een centrale rol inneemt.”

Het Fonds BJP heeft meerdere regelingen die geschikt zijn voor lokale journalisten

Regeling Projectsubsidies
Bij het Fonds BJP kunnen journalisten een projectsubsidie aanvragen voor vooronderzoek voor of uitvoering van publicaties zoals podcasts, documentaires, artikelen, boeken of fotoreportages. Ook journalisten in vaste dienst kunnen bij een ambitieus plan projectsubsidie aanvragen voor de onkosten die ze daarvoor moeten maken.

Regeling Vervangende Kracht
Bij regionale en lokale journalistieke redacties worden de grote en diepgravende onderzoeksprojecten meestal niet door freelancers uitgevoerd, maar door journalisten in loondienst, gezien hun ervaring en contacten in het veld. Maar die hebben vaak helemaal geen tijd om grote projecten uit te voeren naast hun reguliere werkzaamheden. Met deze regeling kunnen journalisten in loondienst subsidie aanvragen om een freelancer in te huren die hun reguliere werkzaamheden tijdelijk overneemt.

Wil je meer weten en op de hoogte worden gehouden over de subsidies en beurzen van het Fonds BJP? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.