Interview

Noortje van Dorp is onze nieuwe medewerker Journalistiek+

Sinds 1 september is Noortje van Dorp bij het Fonds BJP aan het werk als medewerker Journalistiek+. Ook werkt ze aan de Fondsvinder voor journalisten (lancering eind oktober), Press Play en het Ingrid Harms Stipendium. Ze studeerde Journalistiek aan de School voor Journalistiek in Utrecht en Franse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht en werkte binnen en buiten de media. Noortje is geen onbekende bij het Fonds BJP, eerder freelancete ze al voor ons. We stellen haar graag aan je voor.

25 september 2024
Noortje van Dorp
25 september 2024

Van freelancer bij het Fonds BJP naar medewerker in vaste dienst. Hoe is dat zo gekomen?

Ik heb twee jaar – met veel plezier – voor het Fonds BJP gefreelancet. Het afgelopen jaar groeide de behoefte om me meer te verbinden met één sector en organisatie. De dynamiek van freelancen en het steeds switchen tussen opdrachten is enerzijds fijn, maar tegelijkertijd ook best onrustig. Ik wilde meer verdieping en meer focus. Net toen ik dat voor mezelf wat duidelijk had, kreeg ik de vraag of ik in loondienst bij het Fonds BJP wilde komen. Uitstekende timing! De journalistiek is een mooie sector en het werk dat ik mag doen geeft veel voldoening. Mooi dat ik me daar nu vier dagen in de week aan kan wijden.

Waar kijk je het meest naar uit?

Ik werk aan verschillende regelingen en projecten die voor het Fonds BJP nieuw zijn. Dat betekent dat we ook nog veel brainstormen over inhoud en vorm. De dynamiek van het freelancen waar ik van hou, vind ik daarmee ook in dit werk. Plus heel fijne collega’s om mee samen te werken. Daarnaast lijkt het me heerlijk om nog maar één werk-mailadres, één Teams-account en één werkagenda te hebben.

Welke journalistieke productie heeft onlangs indruk op je gemaakt?

Ik las deze zomervakantie Dit wil je écht niet weten van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk, een boek over de hackwereld en digitale criminaliteit, waarover hij ook veel artikelen schrijft. Onthutsend om te lezen. Ik dacht dat ik enig idee had van de risico’s die de digitale wereld met zich meebrengt. Niet dus. In een iets lichtere categorie maakte het boek Eigen onderzoek eerst van wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack indruk. Een helderende uiteenzetting over hoe wetenschap in elkaar steekt, hoe desinformatie z’n weg vindt naar social media en vooral ook een weerwoord daarop.

Met welk lied ben je de zomervakantie doorgekomen?

Ik hou vooral van playlists, maar als ik een nummer moet kiezen dan kies ik ‘VIEWS – Acoustic Live – Kids Against the Machine’ van Noga Erez en ROUSSO. Als het aan mijn kinderen lag, luisterden we in de auto op weg naar Frankrijk het liefst de hele tijd Hollandse hits. Van Roxy Dekker tot ‘Engelbewaarder’ van Marco Schuitmaker. Ja, die heb ik meer dan me lief is voorbij horen komen.

Guilty pleasures?

Mijn hardloopplaylist, daar vind je een heel andere muzieksmaak. Van Sean Paul en Kelis tot Sef. Loopt wel lekker. En om nog even in de zomersferen te blijven: softijs met discodip. Vóóral de discodip.

Waar ben je het meest trots op?

Als het over werk gaat, dan denk ik nu aan de tentoonstelling Geldlab die ik heb geschreven voor het Belasting & Douane Museum. Een interactieve tentoonstelling voor kinderen en jongeren over sparen, lenen en geld uitgeven.
Privé ben ik trots op de hikes die ik maak met m’n oudste broer. Die zijn best hardcore (vind ik dan); met veel kilo- en hoogtemeters. We liepen bijvoorbeeld al de GR20 op Corsica en de Tour du Mont Blanc rondom het Mont Blanc massif. Een rugzak op je rug met daarin kampeerspullen, eten en drinken en verder niets. Het is zwaar en op sommige momenten doodeng, maar tegelijkertijd echt fantastisch.

 

Noortje komt vier dagen per week ons team versterken. Bekijk hier wie er nog meer onderdeel zijn van het Fonds BJP.