Vragen?

Vragen?

Journalistieke Projectsubsidies
Deze subsidie kan je binnenkort weer aanvragen

Journalistieke residentie NIAS

Wil je in een inspirerende omgeving met andere wetenschappers, journalisten en kunstenaars uit binnen- en buitenland een aantal maanden werken aan een groot journalistiek project? Denk je dat jouw project gebaat is bij input verschillende perspectieven en disciplines van internationale fellows? Twee keer per jaar heb je de mogelijkheid een journalist-in-residencebeurs bij het NIAS in Amsterdam aan te vragen. Hier lees je meer over de residency.

Wat houdt een residency bij het NIAS in?

Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), in het centrum van Amsterdam, ontvangt ieder jaar zo’n vijftig wetenschappers, schrijvers, journalisten en kunstenaars uit de hele wereld. Al sinds 1970 biedt het NIAS jaarlijks een groep ‘fellows’ de mogelijkheid om een aantal maanden ongestoord te werken aan onderzoeksprojecten, terwijl ze profiteren van elkaars kennis en expertise.

Als journalist-in-residence krijg je de mogelijkheid je vijf maanden volledig te wijden aan je journalistieke project en je onder te dompelen in een intellectueel stimulerende omgeving. Elk jaar is er plek voor twee journalists-in-residence. Je residency loopt ofwel van september tot februari of van februari tot juli.

Het NIAS streeft ernaar een zo goed mogelijke afspiegeling te zijn van de academische werkelijkheid, waardoor je omringd wordt door een zeer diverse groep fellows qua wetenschappelijke achtergrond, nationaliteit, gender, carrièrefase etc. De voertaal op het NIAS is Engels.

Wie kan een journalist-in-residencebeurs aanvragen?

Je kunt een residency aan het NIAS aanvragen als je werkt aan een groot project dat al enigszins gevorderd is en daarbij baat hebt bij een interdisciplinaire academische en internationale uitwisseling.

Zowel freelance journalisten als journalisten in loondienst maken aanspraak. Als je in loondienst bent dien je wel onbetaald verlof op te nemen. Onder journalisten verstaan wij ook podcastmakers, documentairemakers, fotojournalisten etc. Onze stelregel is dat het project journalistiek van aard is; met journalistieke methoden, een open blik en journalistieke vragen.

Wat wordt vergoed?

Je krijgt als journalist-in-residence een maandelijkse vergoeding van 2.900 euro. Daarnaast krijg je een eigen kantoorruimte bij het NIAS tot je beschikking. Woon je op meer dan 1,5 uur reistijd van het NIAS? Dan kun je ook huisvesting aanvragen. Hieronder zie je alle voorzieningen op een rij.

Voorzieningen

 • Eigen kantoorruimte in het centrum van Amsterdam
 • Dagelijkse gezamenlijke lunch
 • Toegang tot de bibliotheekdienst
 • Wekelijkse academische activiteiten
 • Flinke uitbreiding van je internationale en academische netwerk
 • Voor aanvragers voor wie de reistijd (enkele reis) van station naar station anderhalf uur of langer is, kan tegen gesubsidieerd tarief huisvesting worden geboden. Voor aanvragers met een kortere reistijd geldt dit niet.

Wat moet een residency bij het NIAS opleveren?

Een project waarvoor je een residency aanvraagt, dient uit te monden in een of meerdere journalistieke publicaties.  Publicatievormen die in aanmerking komen voor subsidiëring zijn:

 • (Foto)boeken;
 • Audiovisuele vertelvormen;
 • Podcasts en (web)documentaires;
 • Getekende journalistiek;
 • Vernieuwende (digitale) vormen.

Wat heb je nodig om een journalist-in-residencebeurs aan te vragen?

Je dient je subsidieaanvraag in via het online subsidieportaal. Dit heb je nodig om je aanvraag compleet te maken:

 • In het aanvraagformulier beantwoord je verschillende vragen over je journalistieke plan, bijvoorbeeld over je onderzoeksvraag, de journalistieke aanleiding en de onderzoeksmethodes. Download hieronder een tekstbestand met de vragen die je kunt verwachten als je een officiële subsidieaanvraag doet in het subsidieportaal.

  In je aanvraag moet je ook aannemelijk kunnen maken dat een interdisciplinaire academische en internationale omgeving als het NIAS bevorderlijk is voor de verwezenlijking van je project.

 • Om de journalistieke kwaliteit en verspreiding van de uiteindelijke publicatie(s) mede te waarborgen, vragen we je om samen met de subsidieaanvraag een intentieverklaring op te sturen. Een intentieverklaring is een schriftelijke toezegging, bijvoorbeeld een mail of brief (bij voorkeur ondertekend), waarin het publicerend medium verklaart in principe zorg te willen dragen voor (eind)redactie, publicatie en distributie, mits de kwaliteit van de publicatie goed genoeg is. Je subsidieaanvraag moet een intentieverklaring bevatten van minstens één Nederlands of Caribisch-Nederlands journalistiek publicerend medium, zoals een (online) redactie, omroep of uitgever. Raadpleeg voor meer informatie de Leidraad.

 • Stuur met je aanvraag altijd een cv mee van maximaal twee pagina’s in PDF-formaat. Let op: links naar LinkedIn-profielen voldoen niet als cv.

 • Om de commissie een indruk te geven van je journalistieke kwaliteiten, ontvangen we graag één à twee voorbeelden van eigen journalistiek werk. Mocht je eerder werk hebben dat qua vorm en/of inhoud aansluit bij je huidige subsidieaanvraag, dan raden we je aan dat mee te sturen. Graag ontvangen we directe link(s) naar de betreffende publicatie(s) dan wel een PDF-bestand met daarin de publicatie. Let daarbij goed op dat de voorbeelden van je werk direct toegankelijk zijn en niet bijvoorbeeld achter een betaalmuur staan! Zware bestanden zoals (foto)boeken kunnen via Wetransfer gestuurd worden naar projectsubsidies@fondsbjp.nl.

   

Aanvraagprocedure

We laten je stap voor stap zien hoe je een aanvraag doet. Door onderstaand proces te doorlopen maak je voor de commissie inzichtelijk hoe je het project wil aanpakken. Daarnaast helpt het je wellicht ook om je idee verder aan te scherpen. In het subsidieportaal kun je je aanvraag ook tussentijds opslaan.

 • 1

  Lees de Leidraad door

  • In de Leidraad vind je alle info over de subsidie die je gaat aanvragen: de geldende voorwaarden, informatie over de financiële afhandeling en de beoordelingscriteria waarop je aanvraag wordt getoetst.

 • 2

  Zorg dat je alle benodigde informatie en bestanden verzameld hebt

  • Om in aanmerking te komen voor de NIAS residency, heb je een duidelijk projectplan nodig inclusief uitwerking en toelichting van het vooronderzoek dat je hebt gedaan. Ook is het van belang dat je aannemelijk kunt maken dat een interdisciplinaire academische en internationale omgeving als het NIAS bevorderlijk is voor de verwezenlijking van je project. Daarnaast ontvangen we graag je cv, een intentieverklaring van een publicerend medium en voorbeelden van eerder journalistiek werk.

 • 3

  Maak een account aan binnen het subsidieportaal

  • Om een aanvraag te kunnen indienen, moet je een account hebben. Klik in het portaal op de knop ‘Registreren’, vul je e-mailadres in en maak een wachtwoord aan. Bevestig je registratie door op de link te klikken in de e-mail die je ontvangt.

 • 4

  Vul het aanvraagformulier ‘Journalistieke Residency’s’ in

  • Een aanvraag dien je in via het online aanvraagformulier. Je beantwoordt de vragen in het online aanvraagformulier. Je hoeft je aanvraag niet in één keer te voltooien, je kunt je antwoorden ook tussentijds opslaan zodat je er later weer mee verder kunt. Tip: schrijf je plan vast op in een tekstdocument, dan kun je de passages makkelijk knippen en plakken in het aanvraagformulier én heb je altijd een back-up.

   Hulp nodig bij het indienen? Hier hebben we tien tips voor het doen van een subsidieaanvraag voor je op een rij gezet. Zou je graag eerst een conceptversie van je aanvraag aan ons voorleggen voordat je je definitieve aanvraag indient? Dat kan. Vul het aanvraagformulier zo volledig mogelijk in, zorg dat alle verplichte bijlagen zijn bijgevoegd en klik onderaan je scherm op ‘Opslaan’ (niet op ‘Opslaan & verzenden’). Laat ons via projectsubsidies@fondsbjp.nl weten dat je aanvraag klaarstaat. Doe dit tenminste een week voor je de definitieve aanvraag wilt indienen. Met het sturen van deze mail geef je ons toestemming je conceptaanvraag te bekijken. Onze eenmalige feedback ontvang je binnen ongeveer een week via het subsidieportaal. We doen geen inhoudelijke aanbevelingen, maar we kunnen wel bekijken of je aanvraag helder verwoord is en of er belangrijke informatie mist.

 • 5

  Dien je aanvraag officieel in

  • Door op de knop ‘Opslaan & verzenden’ te klikken, verstuur je je aanvraag definitief en kun je deze niet meer aanpassen. Je krijgt een bevestiging van je aanvraag per mail. Let op: de bevestiging kan ook in je spamfolder belanden!

   Ons team gaat je aanvraag nu controleren: als er informatie mist of er andere vragen zijn, zullen wij je om toelichting vragen. Daarover ontvang je ook bericht via het portaal, dus houd je mail (en spamfolder) in de gaten.

 • 6

  Ongeveer zeven weken na indiening ontvang je bericht over de uitkomst

  • Je krijgt een mail met een link naar een bericht in het subsidieportaal. In dit bericht lees je of je aanvraag is toegekend, aangehouden of afgewezen en vind je een korte toelichting op basis van de beoordeling van de adviescommissie.

   A: Je aanvraag is toegekend
   Als de subsidie is toegekend, ontvang je na de bevestiging de benodigde contracten voor zowel jouzelf, je eventuele medeaanvragers als het betreffende medium. Klik hier voor een uitleg over het online ondertekenen van contracten.

   B: Je aanvraag is aangehouden
   In het geval van een aanhouding heeft de commissie behoefte aan aanvullende informatie en krijg je de gelegenheid die schriftelijk aan te leveren via het subsidieportaal.

   C: Je aanvraag is afgewezen
   Bij een afwijzing ontvang je een korte toelichting over de afwijzingsgronden. Indien je van mening bent dat de commissie het oordeel moet heroverwegen, kun je eenmalig een gemotiveerd verzoek tot heroverweging indienen. Dat wordt dan door een geheel of grotendeels andere commissie beoordeeld.

   Benieuwd wie je aanvraag mogelijk beoordelen? Bekijk dan hier onze pool van journalistieke experts.

 • 7

  Stuur in het geval van een toekenning je ondertekende contract retour en ontvang je maandelijkse vergoeding

  • Zodra wij het ondertekende contract van je hebben ontvangen, wordt alles in werking gesteld en zorgen wij ervoor dat de maandelijkse vergoeding op je rekening wordt gestort voor de duur van je residency.

 • 8

  Houd ons op de hoogte van het verloop en de resultaten van je project

  • Zijn er grote wijzigingen in je project opgetreden of loop je vast? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee. Is (een deel van) je project gepubliceerd? Stuur ons via het subsidieportaal de links naar de publicaties. Let op: de publicaties moeten voor ons vrij toegankelijk zijn en niet achter een betaalmuur staan. Als er wel een betaalmuur is, stuur dan een PDF.

 • 9

  Schrijf na afloop van je residency een kort verslag

  • Wij vragen je na afloop van je residency een kort verslag te schrijven. Je verslag plaatsen we op onze website, zodat andere journalisten kunnen lezen over en leren van jouw ervaring.

"Je wordt onderdeel van een heel inspirerende club. Ook als je fellowship is afgelopen, blijft het netwerk bestaan"
Lees hier over haar ervaring

Veelgestelde vragen

Hoe maak ik een begroting?

Bij vrijwel elke subsidieaanvraag die je bij ons indient, moet je een begroting aanleveren. De begroting geeft inzicht in de verwachte kosten voor je project. Ook laat het zien met welke inkomstenbronnen je die kosten verwacht te financieren. Lees hier verder hoe je een heldere begroting opstelt. Heb je toch nog vragen? Stuur dan gerust een mail naar projectsubsidies@fondsbjp.nl.

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een schriftelijke toezegging, bijvoorbeeld een mail of brief (bij voorkeur ondertekend), waarin het publicerend medium verklaart in principe zorg te willen dragen voor (eind)redactie, publicatie en distributie, mits de kwaliteit van de publicatie goed genoeg is. Bij elke aanvraag voor een residency moet minimaal één intentieverklaring zijn gevoegd.

Hoelang duurt het voordat ik de uitslag over mijn subsidieaanvraag krijg?

Wij streven ernaar circa zeven weken na indiening van een complete aanvraag bericht over de uitslag te sturen.

Kan ik meerdere subsidieaanvragen tegelijk indienen? 

Wij hanteren per aanvrager een maximum van twee lopende projectsubsidies. Binnen de Beurs Journalistieke Ontwikkeling hanteren we een maximum van één aanvraag.

Welke werkwijze hanteert de adviescommissie?  

Alle aanvragen worden beoordeeld door onafhankelijke, multidisciplinaire adviescommissies. Alle leden hebben een journalistieke achtergrond. Commissies komen regelmatig bijeen om de binnengekomen verzoeken te beoordelen. Subsidieverzoeken worden getoetst op verschillende criteria. Raadpleeg hiervoor de Leidraden. Je ontvangt binnen circa zeven weken na indiening van de aanvraag schriftelijk bericht over de uitkomst.

Wat voor project komt in aanmerking voor een residency bij het NIAS?

Een residency bij het NIAS kun je aanvragen als je in een al wat verder gevorderd stadium bent van een journalistiek project. Deze beurs is bedoeld voor verschillende soorten journalisten: van schrijvers van een journalistiek boek, tot podcast- of documentairemakers. Journalisten kunnen een residency aanvragen in verschillende fases van hun journalistieke carrière. Van belang is dat je een al goed onderzocht en uitgedacht plan hebt voor je project, dat je over een intentieverklaring beschikt en dat je kunt aantonen dat je voor het uitvoeren van je project baat hebt bij een interdisciplinaire en internationale omgeving zoals het NIAS.

Ik ben al eerder als fellow aan het NIAS geweest, kan ik alsnog een aanvraag indienen?

Na een residency aan het NIAS kom je de komende tien jaar niet meer in aanmerking. Na die periode staat het je vrij weer een aanvraag in te dienen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
We houden je op de hoogte met updates over nieuwe regelingen, activiteiten en gesteunde projecten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief