Commissieleden

Subsidieaanvragen binnen de Journalistieke Projectsubsidies en de Beurs Journalistieke Ontwikkeling worden beoordeeld door een pool van adviseurs, onze commissieleden, met ruime ervaring in de (onderzoeks)journalistiek. Iedere vergadering wordt een commissie samengesteld uit de volgende experts:

  • Youssef Abjij
    Commissielid
    Youssef Abjij is verslaggever bij het NOS Journaal. Hij werkte daarvoor onder meer als redacteur op de binnenlandredactie, voor radio, televisie en NOS.nl. En voor NOS op 3, waar hij van dichtbij de transitie van tv naar onlinejournalistiek heeft meegemaakt. Later was hij als verslaggever bij het NOS Jeugdjournaal en als presentator van de ochtendjournaals. Foto: NOS    
  • Paulien Bakker
    Commissielid
    Paulien Bakker is storycoach trauma en ontwikkeling en verhalend journalist. Als storycoach helpt Paulien andere makers om het emotionele hart van hun verhaal te vinden. Tijdens haar studie (journalistiek en psychologie) specialiseerde ze zich in psychische trauma’s en verhalende non-fictie.  Ze was medeoprichter en directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek. Ze schreef als freelancejournalist voor onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland en Psychologie Magazine en voor Engelstalige media als Narratively en Al Jazeera English.
  • Ratiba Basir
    Commissielid
    Ratiba Basir is redacteur bij RTL Nieuws. In die rol is ze twee keer naar Marokko geweest om verslag te doen van de aardbeving daar. Hiervoor werkte ze twee jaar als verslaggever bij het NRC. Daar schreef ze onder meer over rechtbankzittingen en de invloed van financiële influencers. Voordat ze in de journalistiek belandde heeft Ratiba eerst vijftien jaar voor het openbaar ministerie gewerkt in verschillende rollen: communicatie, woordvoering en de voorbereiding van de zittingen. Daarna is ze het talentprogramma bij het NRC gaan volgen.
  • Sjors van Beek
    Commissielid
    Sjors van Beek is onderzoeksjournalist bij De Limburger.Tot 2016 werkte hij enkele jaren als freelancer, met name voor de Groene Amsterdammer. Eerder werkte hij voor Binnenlands Bestuur, AD Curaçao en wederom De Limburger (vanaf 1991). Zijn specialisme is de Wet open overheid (voorheen Wet openbaarheid van bestuur). Sjors won tweemaal een Tegel. In 2016 voor Filipijnse truckers uitgebuit (onderzoek) en in 2020 voor Politieaffaire Horst (regio/lokaal).
  • Rowan Blijd is programmamaker, gastspreker en copywriter. Na jaren actief te zijn geweest als blogger en YouTuber, is ze nu werkzaam als verslaggever en researcher bij de online titel Spot On (KRO-NCRV). Ze maakt items over taboes voor o.a. het jongerenplatform YoMo! (KRO-NCRV) en heeft haar eigen platform The Glow Up NL.Daarnaast maakt ze videocontent voor o.a. KRO-NCRV, OneWorld en anderen. Foto: Estelle Schiricke
  • Paul Brill
    Commissielid
    De journalistieke loopbaan van  Paul Brill  speelde zich vooral af bij  De  Groene Amsterdammer  en  de Volkskrant. Voor laatstgenoemde krant was hij onder meer correspondent in de Verenigde Staten en adjunct-hoofdredacteur. Tot zijn boekpublicaties behoren  Amerika van  A tot Z  (samen met Janny Groen) en  1600 Pennsylvania Avenue. Paul Brill was vele jaren bestuurslid van het Fonds BJP en begeleidde als voorzitter van de Interim Raad van Toezicht bij de overgang naar een nieuw bestuursmodel.
  • Jaap Cohen is historicus en biograaf. Hij verbindt graag de actualiteit aan de geschiedenis en publiceert daarover in uiteenlopende boeken en bladen. Voorheen was hij verbonden aan het NIOD, waar hij onderzoek deed naar de geschiedenis van Portugese Joden in Nederland, de onderduik van Anne Frank en de val van Srebrenica. In januari 2024 verscheen zijn biografie over Theo van Gogh (De bolle Gogh).
  • Sanne Derks is een freelance documentaire-fotograaf en National Geographic Explorer uit Arnhem, Nederland. Ze werkt voornamelijk aan zelf-geïnitieerde fotoprojecten in Latijns-Amerika over weerbaarheid ten aanzien van klimaatverandering, water- woon- en mensenrechten. Haar werk wordt internationaal gepubliceerd in media als The New York Times, The  Guardian, El País en Al Jazeera. Ze won met haar project  Manifesto del  Agua een derde prijs bij de Zilveren Camera en de EAW National Geographic Award.
  • Elma Drayer
    Commissielid
    Elma Drayer is columnist en schrijftrainer. Sinds 2015 schrijft ze columns en boekrecensies voor de Volkskrant. Ze begon haar journalistieke loopbaan in 1985 bij weekblad Vrij Nederland, dat ze in 2001 verruilde voor Trouw. Ook maakte ze lange tijd deel uit van het bestuur van het Fonds BJP. Voor haar boek Witte schuld ontving ze in 2020 de PrinsjesBoekenprijs. Een biografie over vertaler en uitgever Alice van Nahuys (1894-1967) is in voorbereiding.
  • Arlette Dwarkasing is docent journalistieke vaardigheden bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na het behalen van een master onderwijswetenschappen richtte ze zich steeds meer op het opleiden en begeleiden van jonge journalisten. Sinds 2022 bij de bachelor Media en Journalistiek aan de VU. Ze begon haar journalistieke loopbaan in 1987 bij Trouw, waar ze op verschillende redacties werkte. Het schrijven over onderwijs motiveerde haar in 2010 de eerste stappen in het hoger onderwijs te zetten bij de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.  
  • Claire van Dyck 
    Commissielid
    Claire van Dyck is journalist bij De Limburger. Ze is nieuwsdienstverslaggever, schrijft vooral over veiligheid en criminaliteit. Daarvoor werkte ze onder meer als onderzoeksjournalist. Van Dyck onderzocht onder meer radicalisering in Limburg, samen met collega Johan van de Beek. Dat leidde tot de publicatie van het boek Sultan en de lokroep van de jihad, in 2018 genomineerd voor de Brusseprijs. Claire is sinds 2018 lid van de adviescommissie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Foto: Rob Oostwegel
  • Kaj van Ek is adviseur Concept & Strategie & Creative Direction. Ze is in 1998 afgestudeerd aan School voor Journalistiek in Utrecht.  Van Dyck werkte onder meer als beeldredacteur bij Het Parool en de Volkskrant. Daar kreeg zij de gelegenheid om in de nieuwskrant een plek te creëren voor eigenzinnige beeldmakers. Naast haar werk bij de krant zat zij vijf jaar in de jury van de Zilveren Camera en was zij eindexamencommissielid van de Fotoacademie Amsterdam.
  • Malika El Ayadi is werkzaam als hogeschooldocent bij de School voor Journalistiek Utrecht, verbonden aan de Hogeschool Utrecht. Ze is lid Raad van toezicht van het Nederlands Letterenfonds en adviseur bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Zij werkte onder meer voor Trouw en het NOS Journaal.
  • Rasit Elibol is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Namens de Groene stelde hij De nieuwe koloniale leeslijst samen, een essaybundel over klassiekers en vergeten meesterwerken uit de Indische, Surinaamse en Antilliaanse letteren. Hij won onder meer de Haagse Persprijs (voorheen de Jan Paul Bresser Prijs) voor een reportage over ondermijning in de Weimarstraat. In 2023 werd hij uitgeroepen tot Meesterverteller door de stichting Verhalende Journalistiek voor een stuk dat hij schreef over armoede.
  • Joost Engelberts is producer en regisseur. Sinds 2012 maakt zijn productiemaatschappij Atlas Collective documentaire reisprogramma’s over de voedselindustrie, geschiedenis, cultuur en klimaat. Hij maakte zijn televisiedebuut met twee lange reportages voor 2Vandaag over de oorlog in Cambodja en Paul Watson’s Sea Shepherd. Als researcher werkte hij bij de Keuringsdienst van Waarde. Verder bedacht, regisseerde en produceerde hij De Wilde Keuken met Wouter Klootwijk. Hij publiceerde artikelen, schreef een boek en maakte de podcast Onland over de onopgeloste moord op zijn twaalfjarige buurmeisje Rinie Wielheesen.
  • Bas Haan is onderzoeksjournalist en auteur. Sinds 2022 werkt hij bij NRC. Hij werkte als rechtbankverslaggever en werkte vanaf 2000 voor achtereenvolgens Netwerk, Nova en Nieuwsuur. Hij won onder meer drie keer De Tegel en werd in 2015 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Over zijn reportages over de Deventer moordzaak schreef hij een truecrime-bestseller die werd verfilmd. Voor zijn boek De rekening voor Rutte, over de bonnetjesaffaire waarop drie bewindslieden vielen, won hij De Loep en in 2018 de Brusseprijs.
  • Tim Hofman
    Commissielid
    Tim Hofman is programmamaker en journalist bij BNNVARA. Hij werkt er voor het journalistieke platform BOOS (1 miljoen abonnees) en maakte de tv-serie Over Mijn Lijk. Hofman won een Tegel en werd Journalist van het Jaar door de uitzending over de misstanden rondom The Voice Of Holland. Hofman volgde ooit de interne opleiding van BNN, 'BNN University' (later hernoemd naar 'BNN-VARA Academy'). Hij was in het verleden verslaggever en presentator bij het tv-programma Spuiten en Slikken.
  • Nina Jansen
    Commissielid
    Nina Jansen is journalist bij de NOS. Daar maakt ze voornamelijk onderzoeksverhalen over en voor middelbare scholieren, voor NOS Stories: het platform op Instagram, TikTok en YouTube dat zich richt op jongeren tussen 12 en 20 jaar oud. Verhalen die ze daar maakte, gingen onder andere over het lerarentekort en de Hot Girl Summer. Daarvoor werkte Nina onder andere als online verslaggever bij Editie NL, maakte ze een documentaire in Vietnam en een online serie bij Nieuwsuur.
  • Datajournalist Winny de Jong werkt bij NRC. Ze is een originele denker op het gebied van data-gedreven journalistiek. Haar presentaties en trainingen hebben velen op het pad van datageletterdheid en datajournalistiek gebracht. Tegelijkertijd gelooft Winny dat alles wat er echt toe doet in een verhaal, in de journalistiek en in het leven in het algemeen niet in een dataset past. Ze geeft open online cursussen zoals Python for journalists, om zowel kennis als plezier te delen en vermenigvuldigen.
  • Marc Josten
    Commissielid
    Marc Josten is hoofdredacteur van omroep HUMAN. Eerder was hij hoofdredacteur van Reporter en redacteur van het weekblad Vrij Nederland. Marc is jurist en bestuurskundige en publiceert voor diverse media over de kernwaarden van de journalistiek. Hij is media-analist voor regionale omroep L1. Ook is hij lid van de Raad voor de Journalistiek.
  • Wendy Kennedy
    Commissielid
    Wendy Kennedy is journalist bij Omrop Fryslân. Vanaf 2007 is ze werkzaam bij deze regionale omroep. In het begin met name als algemeen verslaggever en de afgelopen jaren heeft ze zich gespecialiseerd in cultuur. Wendy is afgestudeerd aan de Master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen richting geschreven pers. Na deze studie heeft ze bij de Leeuwarder Courant gewerkt, waarna ze de radio- en televisiewereld in rolde. Wel is ze altijd naast haar baan bij Omrop Fryslân actief gebleven met schrijven. Als freelancer schrijft ze langere artikelen, het liefst diepte-interviews.
  • Margalith Kleijwegt publiceert in De Groene Amsterdammer over onderwijs, opvoeding en diversiteit. Ze werkte jaren voor het weekblad Vrij Nederland. Kleijwegt schreef ook een aantal boeken over deze thema’s zoals Onzichtbare ouders, de buurt van Mohammed B, Sofia, verhaal van een verboden liefde, en Familie is alles.  In 2021 verscheen van haar hand  Verdriet en Boterkoek, hoe de oorlog is verdwenen. Daarin beschrijft ze haar eigen familiegeschiedenis.
  • Wubby Luyendijk is onderzoeksjournalist bij NRC. Als meewerkend voorvrouw geeft ze leiding aan de onderzoeksredactie. Deze groep redacteuren, elk met een eigen achtergrond en expertise, voeren onderzoeken uit waarin ze de macht bevragen, systeemfalen blootleggen en misstanden opsporen. Dat doen ze regelmatig in samenwerking met internationale consortia en collega’s uit de regio.
  • Yvet Maassen
    Commissielid
    Yvet Maassen is een journalist uit Enschede en is sinds 2021 verslaggever bij de Twentsche Courant Tubantia. Ze volgt daar onder andere de gemeente Rijssen-Holten. Yvet begon haar loopbaan in Hilversum bij de KRO-NCRV, was redacteur bij het NPO Radio 1 programma Fris, deed research voor de documentaire Na de Klap: Enschede en was redactie-assistent bij Spraakmakers. Tot 2021 werkte ze als redacteur bij het NTR- programma Hilversum Uit, waar ze locatie-uitzendingen maakte door heel Nederland.
  • Ratna Mahabier
    Commissielid
    Ratna Mahabier is journalist bij de economieredactie van de NOS. Daarvoor werkte ze jarenlang bij het Jeugdjournaal en de 24-uurs redactie van de NOS. Lastige verhalen helder brengen voor een brede doelgroep maakt haar gelukkig. Als historica bekijkt ze onderwerpen graag vanuit historisch perspectief en verbaast ze zich erover hoe de mensheid zich toch telkens blijft stoten aan dezelfde steen. Ratna is jurylid van de journalistieke prijs De Tegel in de categorie data.
  • Jacqueline Maris
    Commissielid
    Jacqueline Maris is journalist en mediatrainer. Ze werkte in het verleden bij de VPRO-radio voor OVT/Het Spoor Terug en ze reisde over de wereld voor redactie buitenland. Sinds haar vertrek bij de VPRO in 2014 is ze vooral druk met podcast en crossmedia-projecten. Sinds twee jaar maakt ze luistertochten over begraafplaatsen. Daarnaast produceert ze podcast, zoals De Spanjestrijders en ik van Laura Lubbers uit januari 2024.
  • Mario Miskovic
    Commissielid
    Mario Miskovic werkt als journalist bij Dagblad van het Noorden. Hij schrijft vooral over nieuws uit de stad Groningen. Hij werkte eerder tien jaar bij RTV Noord waar hij zich specialiseerde in alles rondom de aardgaswinning in Groningen en de gevolgen daarvan. Voor dat werk werd hij samen met verschillende collega’s beloond met twee NL Awards, de Noorderpersprijs en de Saskia Stuivelingprijs.
  • Elvira van Noort
    Commissielid
    Elvira van Noort is coördinator, honours–coach en Study Abroad–officer op de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze deed de Master in Journalism & Media Studies op de Rhodes University in Grahamstown, Zuid-Afrika. Voorheen gaf zij als docent les in fact-checking en journalistieke research. Ze heeft twaalf jaar als freelancejournalist en mediatrainer gewerkt in zuidelijk Afrika.
  • Martha Riemsma
    Commissielid
    Martha Riemsma werkt als zelfstandige in de media als dagvoorzitter, programmamaker, podcastmaker en adviseur in mediazaken. Ze heeft een warm hart voor de regionale journalistiek. Ze was acht jaar hoofdredacteur van De Twentsche Courant Tubantia (DPG Media). Martha werkte daarvoor bij verschillende regionale kranten waaronder De Haagsche Courant. Ze was zij als innovatiemanager verantwoordelijk voor innovatie en digitalisering van de regionale dagbladtitels van uitgever Wegener. Ze is sinds 2023 voorzitter van het bestuur van de Tegel.
  • Paul Ruigrok is programmamaker bij Andere Tijden. Paul studeerde geschiedenis en werkte tijdens zijn studie bij het plaatselijke huis-aan-huis blad. Hij stapte over naar het Utrechts Nieuwsblad en was daarna redacteur bij onder andere Spijkers met Koppen, OVT, Buitenhof en Lopende Zaken. Hij werkte daar ook mee aan diverse geschiedenisseries. In 2022 maakte hij samen met Maartje van der Kamp de podcast Het Geheim van Wijsman.  
  • Bas van Sluis
    Commissielid
    Bas van Sluis is verslaggever bij de onderzoeksredactie van Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Hij schuift regelmatig aan bij NPO Radio 1. Van Sluis werd meerdere malen genomineerd voor De Tegel die hij tweemaal won (categorie onderzoek in 2013 en categorie verslaggeving in 2022). Van Sluis ontving ook De Loep (categorie controlerende onderzoeksjournalistiek in 2022).
  • Laura Stek
    Commissielid
    Laura Stek is audio- en documentairemaker bij de VPRO. Ze presenteert het journalistiek-historische programma OVT (NPORadio1) en werkt daarnaast aan narratieve podcasts, radiodocumentaires en films. In 2023 maakte ze de podcast ‘Waar is Sarah?’, over de zoektocht van reddingswerker Rob Timmerman naar de eerste baby die hij redde. Eerder werkte Laura aan radioseries als 1 Minuut en Plots, schreef ze lange reportages voor Vrij Nederland en werkte ze aan een audioserie voor De Correspondent. Laura heeft ervaring als begeleider van verhalende podcasts.
  • Hans Steketee is hij als verslaggever verbonden aan de Weekendeditie van NRC. Na zijn studie Nederlands werd na een periode als freelance-journalist (de Volkskrant, NRC, Vrij Nederland) redacteur bij NRC. Sindsdien was hij onder meer correspondent in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, adjunct-hoofdredacteur en opinieredacteur. Hans publiceerde Europese reisverhalen (Landschap achter het oog), een boek over de Britten als eilandvolk (Eiland tussen de oren) en literaire non-fictie over een noodlottig verlopen zeilavontuur op de Noordzee (De Warnow).
  • Sanne Terlingen is initiatiefnemer en onderzoeksjournalist bij Lost in Europe. Dit is een cross-border netwerk van onderzoeksjournalisten dat uitzoekt hoe het mogelijk is dat duizenden vluchtelingenkinderen van de radar verdwijnen na aankomst in Europa. Ze is gespecialiseerd in migratie en georganiseerd seksueel geweld. Eerder werkte ze voor onderzoeksprogramma Argos (VPRO/HUMAN), OneWorld en als freelance journalist vanuit verschillende landen in Afrika. Ze kreeg verschillende prijzen voor haar werk, waaronder De Tegel en de Loep.
  • Misha Wessel
    Commissielid
    Misha Wessel is documentairemaker en onderzoeksjournalist. In 2013 introduceerde zij een nieuwe traditie van politieke biografieën voor de publieke omroep; het premiersportret. Samen met Thomas Blom regisseerde ze de documentaire ‘Het geheim van Lubbers’, in 2015 gevolgd door het tweeluik ‘De strijd van Kok’. Ze maakte voor de VPRO ‘De wetten van Cees Priem’ over ploegleider Cees Priem en de Tour dopage van 1998. Haar laatste film ‘The hunt for Gaddafi’s billions’, -een coproductie van VPRO en BBC – is in meer dan veertig landen uitgezonden.