Schrijf je in voor de nieuwbrief

Commissieleden

In de besluitvorming over de voorstellen binnen de Regeling Talentontwikkeling en de Regeling Projectsubsidies laat het Fonds zich adviseren door een poule van adviseurs met ruime ervaring in de (onderzoeks)journalistiek. Iedere vergadering wordt een commissie samengesteld uit de volgende experts:

Paulien Bakker

Paulien Bakker studeerde journalistiek en psychologie, en specialiseerde zich in psychische trauma’s en verhalende non-fictie.  Ze was medeoprichter en directeur van de Stichting Verhalende Journalistiek. Paulien publiceerde in september 2019 haar tweede literaire non-fictieboek, Wat volgt op een vergissing, een Iraakse familiegeschiedenis. Ze schreef daarnaast als freelancejournalist voor onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland en Psychologie Magazine, en voor Engelstalige media als Narratively en Al Jazeera English. Als storycoach helpt Paulien andere makers om het emotionele hart van hun verhaal te vinden. (Foto: Ilja Keizer)

Stephanie Bakker  

Stephanie Bakker is verhalend journalist en multimedia storyteller. Als freelancer schrijft ze al vijftien jaar voor toonaangevende Nederlandse en buitenlandse kranten, tijdschriften en websites. Stephanie heeft interesse in maatschappelijke vraagstukken, internationale ontwikkeling en gelooft in de kracht van het persoonlijke verhaal. Ze heeft een neus voor hoopvolle verhalen met een toekomstgericht perspectief en werkt samen met fotografen, filmmakers en designers om nieuwe manier verhalen vertellen te ontdekken. Met haar bedrijf Laika Productions helpt ze maatschappelijke organisaties om hun verhaal te vinden, te vertellen en naar buiten te brengen. Samen met fotograaf Yvonne Brandwijk won ze een World Press Photo Award for Digital Storytelling voor Future Cities, een multimediaal project over vijf snelgroeiende wereldsteden. In maart 2022 verscheen het boek over dit project.

Sjors van Beek

Sjors van Beek is onderzoeksjournalist bij De Limburger. Tot 2016 werkte hij enkele jaren als freelancer, met name voor de Groene Amsterdammer. Eerder werkte hij voor Binnenlands Bestuur, AD Curaçao en wederom De Limburger (vanaf 1991). Zijn specialisme is de Wob (Wet openbaarheid van bestuur). Sjors won tweemaal een Tegel (2016 voor onderzoek, 2020 voor regio) en werd nog tweemaal genomineerd. Meer informatie vind je  hier en hier.  Sinds april 2019 is hij als commissielid verbonden aan Fonds BJP. 

Kustaw Bessems – bio volgt

Paul Brill

De journalistieke loopbaan van  Paul Brill  speelde zich vooral af bij  De  Groene Amsterdammer  en  de Volkskrant. Voor laatstgenoemde krant was hij onder meer correspondent in de Verenigde Staten en adjunct-hoofdredacteur. Tot zijn boekpublicaties behoren  Amerika van  A tot Z  (samen met Janny Groen) en  1600 Pennsylvania Avenue. Paul Brill was vele jaren bestuurslid van het Fonds BJP en begeleidde als voorzitter van de Interim Raad van Toezicht de recente overgang naar een nieuw bestuursmodel. 

Sinan Can

Sinan Can is programmamaker, onderzoeksjournalist en documentairemaker. Na zijn studie journalistiek in Tilburg werkte Sinan voor CNN Turk in Istanboel, de NMO en de NTR. Daarna werkt hij voor het onderzoeksprogramma Zembla (VARA). Voor zijn aflevering De gijzeling in Almelo won hij de Loep. Vanaf 2011 maakt hij documentaireseries voor BNN-VARA waarmee hij verschillende nominaties en prijzen in de wacht sleept. Voor zijn televisiewerk ontvangt Sinan in 2016 de ereprijs Journalist voor de Vrede. Verder schrijft hij ook achtergrondverhalen en boeken bij zijn series.

Jaap Cohen

Jaap Cohen verbindt graag de actualiteit aan de geschiedenis en publiceert daarover in uiteenlopende boeken en bladen. Voorheen was hij verbonden aan het NIOD, waar hij onderzoek deed naar de geschiedenis van Portugese Joden in Nederland, de onderduik van Anne Frank en de val van Srebrenica. Hij publiceerde onder meer De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familie-geschiedenis (Querido). Nu werkt hij aan een biografie van Theo van Gogh. (Foto: Julie Blik)

 

Sanne Derks

Sanne Derks is een freelance documentaire-fotograaf en National Geographic Explorer uit Arnhem, Nederland. Ze werkt voornamelijk aan zelf-geïnitieerde fotoprojecten in Latijns-Amerika over weerbaarheid ten aanzien van klimaatverandering, water- woon- en mensenrechten. Haar werk wordt internationaal gepubliceerd in media als The New York Times, The  Guardian, El País en Al Jazeera. Ze werd genomineerd voor het 6×6 Global Talent Program van World Press Photo en won met haar project  Manifiesto  del  Agua  een derde prijs bij de Zilveren Camera en de EAW National  Geographic Award. 

Claire van Dyck  


Claire van
Dyck is journalist bij De Limburger. Ze is nieuwsdienstverslaggever, schrijft vooral over veiligheid en criminaliteit. Daarvoor werkte ze onder meer als onderzoeksjournalist. Ze onderzocht onder meer radicalisering in Limburg, samen met collega Johan van de Beek. Dat leidde tot de publicatie van het boek
Sultan en de lokroep van de jihad, in 2018 genomineerd voor de Brusseprijs. Claire is sinds 2018 lid van de adviescommissie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. (Foto: Rob Oostwegel)

Elma Drayer  – bio volgt

Kaj van Ek

Kaj van Ek is in 1998 afgestudeerd aan School voor Journalistiek in Utrecht.  Van 1998 tot 2000 werkte zij als beeldredacteur bij Het Parool (PS vd Week). In 2000 ging ze naar het Volkskrant Magazine waar zij 17 jaar heeft gewerkt. De eerste vijf jaar deed zij de beeldredactie van Het Volkskrant Magazine en na vijf jaar kreeg zij de gelegenheid om in de nieuwskrant een plek te creëren voor eigenzinnige beeldmakers. Dit deed zij in zowel de nieuwskrant en de voorpagina als in ‘speciale bijlagen’ in de krant. Naast haar werk bij de krant zat zij vijf jaar in de jury van de Zilveren Camera en was zij eindexamencommissielid van de Fotoacademie Amsterdam. 

Malika El Ayadi – bio volgt

Karlijn Goossen – bio volgt

Bas Haan

Bas Haan is onderzoeksjournalist en auteur.  Hij werkte tijdens en na zijn opleiding maatschappijgeschiedenis als rechtbankverslaggever en sinds 2000 bij de Publieke Omroep, eerst voor Netwerk en Nova, nu voor Nieuwsuur. Hij won onder meer drie keer De Tegel en werd in 2015 uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Over zijn reportages over de Deventer moordzaak schreef hij een truecrime-bestseller die onlangs werd verfilmd als De Veroordeling. Voor zijn boek De rekening voor Rutte, over de bonnetjesaffaire waarop drie bewindslieden vielen, won hij De Loep en in 2018 de Brusseprijs. In 2021 schreef hij zijn fictiedebuut, de thriller Lenoir.  (Foto: Ruud Pos)

Sander Heijne – bio volgt

Lucas van Houtert

Lucas van Houtert is sinds 2016 hoofdredacteur van het Brabants Dagblad en voor de drie Brabantse kranten initiator van onderzoeksjournalistiek. Zo onderzocht de Brabantse  onderzoeksredactie  een jaar lang de ‘Ondermijning in Brabant’. Ook Q-koorts, de chroom 6-affaire in Tilburg en de situatie van arbeidsmigranten waren afgelopen jaren grote onderwerpen. Lucas is sinds 2018 lid van de  adviescommissie  van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.  (Foto: Marc Bolsius).

Nina Jansen – bio volgt

Winny de Jong

Datajournalist Winny de Jong werkt bij de NOS. Ze is een originele denker op het gebied van data-gedreven journalistiek. Haar presentaties en trainingen hebben velen op het pad van datageletterdheid en datajournalistiek gebracht. Tegelijkertijd gelooft Winny dat alles wat er echt toe doet – in een verhaal, in de journalistiek en in het leven in het algemeen – niet in een dataset past. Ze maakte open online cursussen zoals Python forjournalists, om zowel kennis als plezier te delen en vermenigvuldigen. Winny publiceert ook een wekelijkse e-mailnieuwsbrief over alles wat met datajournalistiek te maken heeft,  ddj.news. Meer over haar werk lees je hier. (Foto: Krista van den Akker).

Wendy Kennedy – bio volgt

Margalith Kleijwegt

Margalith Kleijwegt werkte jaren voor het weekblad Vrij Nederland en publiceert tegenwoordig in De Groene Amsterdammer over onderwijs, opvoeding en diversiteit. Ze schreef ook een aantal boeken over deze thema’s zoals  Onzichtbare ouders, de buurt van Mohammed B, Sofia, verhaal van een verboden liefde, en Familie is alles.  In 2021 verscheen van haar hand  Verdriet en Boterkoek, hoe de oorlog is verdwenen, waarin ze haar eigen familiegeschiedenis beschrijft.  

Wouter Laumans  – bio volgt

Wubby Luyendijk  – bio volgt

Elvira van Noort

Elvira van Noort deed de Master in Journalism & Media Studies op de Rhodes University in Grahamstown, Zuid-Afrika.  Op dit moment is ze coördinator, honourscoach en Study Abroadofficer op de School voor Journalistiek in Utrecht.  Voorheen gaf zij als docent les in fact-checking en journalistieke research. Ze heeft twaalf jaar als freelancejournalist en mediatrainer gewerkt in zuidelijk Afrika.

 

Jaqueline Maris – bio volgt

Lisa Peters – bio volgt

Paul Ruigrok – bio volgt

Marianne Slegers

Marianne Slegers studeerde Nederlands en Journalistiek in Groningen en deed daarna nog een master Internationale Politiek in Leuven. Sinds 2008 werkte en woonde ze in Brussel, eerst als journalist en later als persvoorlichter. Sinds 2017 is ze wederom actief als journalist, onder meer voor Het Financieele Dagblad, Trouw en Politico Europe.

 

 

Bas van Sluis

Bas van Sluis is algemeen verslaggever bij Dagblad van het Noorden, met speciale aandacht voor de gevolgen van de gaswinning in Groningen en Noord-Drenthe. Daarvoor was hij lid van de onderzoeksredactie van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. In 2013 won hij De Tegel in de categorie onderzoek. In 2012 werd hij genomineerd voor De Tegel in de categorie nieuws. Van Sluis heeft als parlementair verslaggever in Den Haag gewerkt: eerst voor het Algemeen Dagblad (AD) en later bij dagblad  Cobouw.

Hans Steketee

Hans Steketee studeerde Nederlands in Utrecht en werd na een periode als freelance-journalist (de Volkskrant, NRC, Vrij Nederland) redacteur van NRC Handelsblad, waar hij begon bij de kunstredactie. Sindsdien was hij onder meer correspondent in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, adjunct-hoofdredacteur en opinieredacteur. Nu is hij als verslaggever verbonden aan de Weekend-editie. Hans publiceerde Europese reisverhalen (Landschap achter het oog), een boek over de Britten als eilandvolk (Eiland tussen de oren) en literaire non-fictie over een noodlottig verlopen zeilavontuur op de Noordzee (De Warnow). Zijn reflecties op land en water zijn te vinden in zijn blog Figuren in een landschap. (Foto: Siegfried Wittenburg)