Schrijf je in voor de nieuwbrief

NIAS Journalist-in-residence

Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft elk jaar ruimte voor twee journalists-in-residence in het  NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences). Het verblijf aan het NIAS duurt vijf maanden (van september tot februari of van februari tot juli). Kandidaten kunnen een verzoek indienen voor een tegemoetkoming in tijdsinvestering van € 12.500,-.

Het NIAS biedt jaarlijks onderdak aan circa 60 fellows. Deze fellows, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers uit binnen- en buitenland, kunnen hier onafhankelijk onderzoek doen en nieuwe inzichten uit andere (wetenschappelijke) disciplines opdoen. De voertaal op het NIAS is Engels.

In het najaar van 2022 is Mark Lievisse Adriaanse journalist-in-residence bij het NIAS om aan zijn boek te werken over de democratische crisis, de groeiende onmacht van de politiek en de populistische reactie. De oproep voor de residency van het voorjaar van 2023 is nu geopend en sluit op 12 september. Aanvragen kan via het online aanvraagformulier. Houd voor toekomstige oproepen onze nieuwsbrief en social media in de gaten. Vragen? Mail of bel.

Wat houdt een verblijf aan het NIAS in? 

  • Eigen kantoorruimte in de binnenstad van Amsterdam; 
  • Dagelijkse gezamenlijke lunch; 
  • Toegang tot de bibliotheekdienst; 
  • Wekelijkse academische activiteiten; 
  • Een grote uitbreiding van je internationale en academische netwerk

Voor aanvragers in Nederland voor wie de reistijd van station naar station 1.5 uur bedraagt (enkele reis) kan tegen gesubsidieerd tarief huisvesting worden geboden. Aanvragers met een kortere reistijd krijgen beschikking over een eigen werkkamer, maar wordt geen huisvesting aangeboden. 

Een NIAS-residency is geschikt voor journalisten die:

  • Werken aan een groot project dat zal resulteren in een Nederlandstalige journalistieke publicatie. Dat kan een boek zijn, maar ook een documentaire, podcast of andere vorm 
  • Al enigszins gevorderd zijn in de research  
  • Zich een langere periode geheel willen toeleggen op een project 
  • Denken te kunnen profiteren van de academische en internationale setting en de interdisciplinaire uitwisseling met andere fellows. 

Een aanvraag dient o.a. vergezeld te gaan van een intentieverklaring van een publicerend medium en voorbeelden van eerder journalistiek werk. Aanvragen kan via het online aanvraagformulier. Kies binnen het subsidieportaal voor het aanvraagformulier NIAS journalist-in-residence.

De afgelopen drie NIAS-beurzen zijn, in chronologische volgorde, toegekend aan Saar Slegers, Lynn Berger en Fleur van der Bij. Het NIAS is momenteel geheel ingericht volgens de geldende covid-richtlijnen, een deel van de diensten is onder voorbehoud van ontwikkelingen van de covid-epidemie.