NIAS Journalist-in-residence

Zowel in het najaar van 2020 als het voorjaar 2021 is er weer een journalist-in-residence-plaats aan het NIAS beschikbaar. Voor beide verblijfsbeurzen is de deadline voor aanvragen maandag 27 april, 9.00u. Via het online aanvraagformulier kunt u een aanvraag doen.


Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft elk jaar ruimte voor een journalist-in-residence in het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences). Kandidaten kunnen een verzoek indienen voor een verblijfbeurs van € 10.000,-. Het verblijf in het NIAS duurt vijf maanden (van september tot februari of van februari tot juli. Vragen? Mail of bel.

Het NIAS biedt jaarlijks onderdak aan circa 60 fellows. Deze fellows, afkomstig uit binnen- en buitenland, kunnen hier ongestoord onderzoek doen en schrijven. Ze hebben de beschikking over een eigen werkkamer en kunnen gebruik maken van een bibliotheekdienst. De voertaal op het NIAS is Engels.

Een verblijf als journalist-in-residence aan het NIAS is vooral geschikt voor journalisten die al enigszins gevorderd zijn in de research, zich een langere periode geheel willen toeleggen op een project en denken te kunnen profiteren van de academische setting en het inspirerende contact met de andere fellows.

N.B. Voor aanvragers in Nederland geldt dat pas wanneer de reistijd van station naar station 1.5 uur bedraagt (enkele reis), tegen gesubsidieerd tarief huisvesting kan worden geboden. Aanvragers met een kortere reistijd krijgen beschikking over een eigen werkkamer, maar wordt geen huisvesting aangeboden.