NIAS Journalist-in-residence

Er zijn momenteel geen NIAS journalist-in-residence beurzen beschikbaar. Wanneer er weer beurzen beschikbaar komen, wordt dat op deze pagina vermeld. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan op de homepage in voor de nieuwsbrief.


Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft elk jaar ruimte voor twee journalists-in-residence in het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences)Kandidaten kunnen een verzoek indienen voor een verblijfbeurs van € 10.000,-. Het verblijf aan het NIAS duurt vijf maanden (van september tot februari of van februari tot juli). Vragen? Mail of bel. 

Het NIAS biedt jaarlijks onderdak aan circa 60 fellows. Deze fellows, wetenschappers, kunstenaars en schrijvers uit binnen- en buitenland, kunnen hier onafhankelijk onderzoek doen en nieuwe inzichten uit andere (wetenschappelijke) disciplines opdoen. De voertaal op het NIAS is Engels.

Wat houdt een verblijf aan het NIAS in? 

  • Eigen kantoorruimte in de binnenstad van Amsterdam; 
  • Dagelijkse gezamenlijke lunch; 
  • Toegang tot de bibliotheekdienst; 
  • Wekelijkse academische activiteiten; 
  • Een grote uitbreiding van je internationale en academische netwerk

Voor aanvragers in Nederland voor wie de reistijd van station naar station 1.5 uur bedraagt (enkele reis) kan tegen gesubsidieerd tarief huisvesting worden geboden. Aanvragers met een kortere reistijd krijgen beschikking over een eigen werkkamer, maar wordt geen huisvesting aangeboden. 

Een NIASresidency is geschikt voor journalisten die: 

  • werken aan een groot project dat zal resulteren in een Nederlandstalige journalistieke publicatie. Dat kan een boek zijn, maar ook een documentaire, podcast of andere vorm; 
  • al enigszins gevorderd zijn in de research;  
  • zich een langere periode geheel willen toeleggen op een project; 
  • denken te kunnen profiteren van de academische en internationale setting en de interdisciplinaire uitwisseling met andere fellows. 

Een aanvraag dient o.a. vergezeld te gaan van een intentieverklaring van een publicerend medium en voorbeelden van eerder journalistiek werk. Aanvragen kan via het online aanvraagformulier. Kies daar voor het aanvraagformulier voor Journalistieke Projectsubsidies, in dat formulier is er de mogelijkheid aan te geven dat je aanvraagt voor een journalist-in-residencebeurs aan het NIAS.

Het NIAS is momenteel geheel ingericht volgens de geldende covid-richtlijnen, een deel van de diensten is onder voorbehoud van ontwikkelingen van de covid-epidemie.